RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3494|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

俾下意見,MTX4-R好,定係vone 3R Evo好

heiman 發表於 2007-8-23 16:10:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想買返架好少少的油車,以前都玩過super 10。 Mtx 4r好似幾靚仔咁,但係眼見3r的parts同option parts成條街都係。所以都唔知揀邊部好。

3r系列都出左三年,會唔會好快又轉款出vone 4r呢? 我唔想買左咁快又轉款攪到冇parts喎.....

MTX4R個油箱靚好多,重心又低d。不過多唔多廠出佢o既option parts呢?

點揀好呢????

性能我諗兩架唔差得遠,反正我唔係要比賽。
比利羊 發表於 2007-8-23 16:16:05 | 只看該作者
MTX4-R好!!! but 我買左 NT1.
Oakfield 發表於 2007-8-23 16:20:12 | 只看該作者
MTX-4R; 我以前都主打京商車; 不玩過無限之后. 覺得好. 由MTX-3玩到MTX-4
SunLi 發表於 2007-8-23 16:41:01 | 只看該作者
架架都好跑,梗係買架新D,交叉射線NT1

不過我玩梗Mugen
 樓主| heiman 發表於 2007-8-23 17:06:16 | 只看該作者
NT1 parts好貴喎。新車又唔連頭單
Panda 發表於 2007-8-23 17:15:44 | 只看該作者
原帖由 heiman 於 2007-8-23 16:10 發表
我想買返架好少少的油車,以前都玩過super 10。 Mtx 4r好似幾靚仔咁,但係眼見3r的parts同option parts成條街都係。所以都唔知揀邊部好。

3r系列都出左三年,會唔會好快又轉款出vone 4r呢? 我唔想買左咁快又 ...

3R 都差唔多水尾不提也罷 ..........

MTX-4 同 NT1 我都有 ,

MTX-4 超好揸膠件質素高返來真係唔駛點買 option parts 去改 , 我就 " 市花行 " 換左原厰4mm底板( 原裝 3mm好鬼易鬈  ) Shooter's 陶瓷啤令 原裝頭牙义 前後原厰萬向( 咪鬼買3-Rxxxxing 條pin好易撻同易髦俾多舊零水買原裝好過 ) Shooter's 金屬中座同前上臂碼金屬六角 重有一定要買定嘅4mm後尾油壓板, 因為越換得多無謂野上去除左作用不大同嘥錢之外車架操控真係古靈精怪直線都行唔到就無謂吖 ............

NT1 俾 MTX-4 貴多幾舊就更物有所值膠件硬度金屬件車工質素重有傳動系統順度( 裝晒三條皮帶之後用手轉動 )可謂同級之冠 !!!! 原車返來巳經有0.8m前後牙差( 同級車為改裝品 ) HUDY 最有名嘅 Spring Steel 狗骨杯同狗骨 ( 擺到明焗你換萬向 ) , 又係嗰句唔駛點改巳經好跑得除非錢多另計 ................. 講到 Option Parts ..............   一個字貴 !! 一條萬向 ( 你絕對無聽錯 HUDY 夠胆死遂條賣俾你 ) 盛惠 HKD 258 個大洋 !!! 成架車咪成千銀 ?????   我呢 D 弧寒鬼就前面買 HUDY 後面買 3-Rxxxxing 囉!!! 4mm底板八舊  一件過 Engine Mount 4xx Rear Roll Bar 4xx 都無諗過會買 .....................  都係嗰句慳慳地玩住先 !!!!

樓主| heiman 發表於 2007-8-23 18:57:40 | 只看該作者
我本來都係想買無限4R的。請問邊度會多parts同option parts呢?

NT1都曾經諗過,因為淨車我見過最平$2850,不過原廠parts同options真係貴到飛起。我覺得就我自己而言無需要去到咁pro。而且覺得xray成日轉款。架T2電車已經出左T2,跟住又t2 007,依家又話好似有新的t2 008。係咁改小小.....

3R我都覺得去到水尾。都出到3R evo wc,怕且佢唔會再出3R evo 2掛.....不過又冇消息話會出新車。MTX4R雖然係小改版,都算叫做出左唔係好耐....應該唔會轉款住掛。

不過連新出的Nt1在設計上都唔見得同3R,無限4有好大分別。我諗無限4r都會可以玩得耐掛.....
Panda 發表於 2007-8-23 19:17:30 | 只看該作者
原帖由 heiman 於 2007-8-23 18:57 發表
我本來都係想買無限4R的。請問邊度會多parts同option parts呢?

NT1都曾經諗過,因為淨車我見過最平$2850,不過原廠parts同options真係貴到飛起。我覺得就我自己而言無需要去到咁pro。而且覺得xray成日轉款。 ...

貓店都幾齊吓 , 要果要刁鑽冷門啲嘅一定要去代理城市 lu ............... 得閒去開入定損壞率高嘅零件 , 如前後 upright 前後下臂

option 就買 Shooter's ( 產品不算多但好實用同俾校用心去做 , 啊 Woo 幫你賣埋廣告添 .............. ) , 多元化就買 3-Racing 但質量一般 , 以上唔係間間有可去 11/F  Red Star  Cat Shop 揾吓 .
nikecom 發表於 2007-8-23 20:32:00 | 只看該作者
G4+
anes 發表於 2007-8-23 20:51:12 | 只看該作者
我以前有兩架MTX-3,一架超勁改,一架物都原裝,結果唔覺有好大分別。MTX-4係MTX-3嘅後繼版,我須然冇買但段估佢冇理由會退化啩。多options part只可証明受歡迎,但唔代表是一架好嘅原裝車。試問好車又點駛改咁多嘢呢!
 樓主| heiman 發表於 2007-8-23 20:55:31 | 只看該作者
有道理!!喎
dio0222 發表於 2007-8-23 22:02:17 | 只看該作者
買NT1啦 無錯xray係零件貴 但係你地有無留意到一樣野呀 原裝既膠件同蛇仔係一樣家咋 反而xray既op件就真係貴啦 但係正常黎講 你只要架車set得好 op件係唔需要的 若然你經常抱住零件貴呢個心態黎玩車呢 咁我就唔玩啦 你玩得就預左要付出金錢家啦 下下計住計住咁點玩得開心呢??? 對不對????   
NT1 NT1 
Panda 發表於 2007-8-24 11:15:53 | 只看該作者
原帖由 anes 於 2007-8-23 20:51 發表
我以前有兩架MTX-3,一架超勁改,一架物都原裝,結果唔覺有好大分別。MTX-4係MTX-3嘅後繼版,我須然冇買但段估佢冇理由會退化啩。多options part只可証明受歡迎,但唔代表是一架好嘅原裝車。 ...

若果用錢解决得到嘅就唔係問題啦 !!   起碼証實左一樣野 : 有部份雜厰 option 零件實則作用不大 , 無錯理論上換左嘅部位會强化左但係相對地旁邊嘅部件會變得脆弱左 ( 老展嘅更加唔駛講送都唔用 ) , 我以前嘅心態同好多車友一樣以為一味勁改就會好彎同快架車除左膠波箱同條皮帶係原裝外 , 當你放落 Track 跑就完全兩回事 , 例如加左金屬中座後令車架過硬行細場車架無法扭動硬晒軚行大場又幾好喎 .......... 其實只要勤力 Check 多 D 膠件有無變形或微裂痕已好足夠 , option parts 係當你玩左一段時間知道架車有乜缺點先至針對性升級 , 交左唔少學費 以上純粹個人經歴   . 建議你買隻靚 Servo 多兩三套唔同度數嘅車呔練好隻手指好過 .

Mosscar 發表於 2007-8-24 11:20:55 | 只看該作者
原帖由 Oakfield 於 2007-8-23 16:20 發表
MTX-4R; 我以前都主打京商車; 不玩過無限之后. 覺得好. 由MTX-3玩到MTX-4

哈我由V-1s->V1R->V1RR->MTX2->MTX3->MTX4
我覺得無限做得好好
Panda 發表於 2007-8-24 11:41:54 | 只看該作者
原帖由 Mosscar 於 2007-8-24 11:20 發表

哈我由V-1s->V1R->V1RR->MTX2->MTX3->MTX4
我覺得無限做得好好

我都由 Kyosho Spider > Kyosho Super 10 > Serpent Impact > Serpent Impact M2 > Serpent Impulse > Asso NTC3 > Serpent 710 > Mugen MRX4 > Mugen MTX4 > X-Ray NT1

响 NT1 未面世前真係無限嘅造工好好 , 因為曾經借過朋友嘅 MTX3 玩左好多次真係好少爛野 , 咁我先至兩星期內先後買左 MRX4 & MTX4 . 重係早兩個月架 MTX4 爛左野 KWS 同 City Hobby 無嗰件零件先至 " 市花痕 " 買左架 NT1

Kyosho 唔買 lu ........... 幫朋友砌左幾架 3R / Evo / WC 膠件水口又多原裝十字鏍絲勁豆腐虛位又多執餐死 !!!!
Mosscar 發表於 2007-8-24 12:06:33 | 只看該作者
代理唔爭氣無計,買件Parts都難到死
anes 發表於 2007-8-24 12:17:09 | 只看該作者
原帖由 Mosscar 於 2007-8-24 12:06 發表
代理唔爭氣無計,買件Parts都難到死

同意啦。其實到咗後期,我兩架MTX-3都同成變咗一架。
Mosscar 發表於 2007-8-24 12:18:13 | 只看該作者
原帖由 anes 於 2007-8-24 12:17 發表

我慘過你,自己兩部個FD一部,再三部變左做一部
Panda 發表於 2007-8-24 12:18:44 | 只看該作者
咪就係囉 !! 所以間唔中行過牛頭角走上去入定貨 .
Mosscar 發表於 2007-8-24 12:18:58 | 只看該作者
原帖由 anes 於 2007-8-24 12:17 發表

MTX4真系一部好過,計設上好好,所以NT1好多野都抄佢,無奈成市唔爭氣