RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2585|回復: 3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

德行差,仲可以點玩好?

sfdo 發表於 2007-11-20 22:02:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

1.其實之前都有用$99租機 http://rc-one.hk/phpwind/read.php?tid=9654 ,但唔係好飛得,似乎只係 feel 機多過玩機,套機唔俾得其他人睇。
如果再以 $250 /280 租其他O個D。雖然已知D part 會o岩過上次$99 o個D,但可能有好似上次o個D限制。(好可能都係自己一個人玩)

2.但當儲夠買到時可能再冇能力玩 (即係分分鐘唔駛幾耐呢世再冇力玩,唔通買左返來等下世玩咩...)
加上以我O既衰格,係未試過同到人地玩得真正光彩,怕買左都浪費....

3.之前買架玩具電直,可能因我德行太差,我架機比一人o既異常快玩到飛唔起。行家預左我呢年11月中或下年2月中去 大坑東邨一帶附近O既高處,連人帶機以 重力加速 檢測 +整架機。(詳情 http://rc-one.hk/phpwind/read.php?tid=9733  )
11月中O既合適整機日又錯過左,但我又冇耐性等下年2月中,所以自把自爲,咁勁危險。
補充:但整前要自己 feel 下D風勢O岩唔O岩,由於 而家到2月中之前,冇行家建議o既合適整機日,所以下下都要自己 feel,都幾煩。

4.即係唔帶架廢玩具電直去整,只以'彩排整機' 為名義,兩手空空咁以 重力加速 o係高處加速( ~25米以上),跟住極短時間以 0 m/s 停了。 [[一般人係冇危險,因為根本 '唔會危機' ]]
好比一個魔女,因為做左D極之缺德O既事而失去所有法力,再加上冇魔法掃把O係手,想咁就由好高O既地方以重力加速咁落....你就諗下咩後果.....
(但我又未至於失去所有法力,但如果真係要 4. o既又要另做返D野....,有興趣知再 PM)
補充:彩排整機 根本唔駛夾D合適風勢日子及地點,而係隨時可以O係任何一個高處(8樓~10樓)彩排,好自由。

唉,如果我德行差,根本唔駛諗咁多,較正常o既梗係選 2.;就算真係未夠錢o既,如果德行得,問人借/租正形o既機係唔難。
唉,德行差o既真係乜都做唔到(連問人租個控玩住電腦模擬行飛都租唔到), http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=61941&extra=page%3D2 ,再差起上來,連身邊最好o既 fd 分分鐘都會冇埋....唉

單選投票, 共有 0 人參與投票

投票已經結束

0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限
阿昌 發表於 2007-11-25 00:53:19 | 只看該作者
如果你吾係有好多餘錢,我建議你暫時吾好玩!因為呢個玩意都頗費時間金錢!由吾識開始.,從停懸到飛航綫都要花上幾個月至半年時間。期間練習會經常撞爛零件!真係要嘥好多錢修理,買隻004吾改嘢都成日燒尾摩打,幾十蚊隻,有朋友一晚燒两隻,咁就成百銀!CP機重大鑊,買隻8~900百蚊嘅套裝King仔,好多識識哋飛450嘅哥仔都飛吾掂,一個新手憑甚麼把這東西飛起來呢?如果去格仔箱買隻280蚊嘅King2機架,返來左度右度都要2~3000先成事,吾小心撞爛小小野都要60~70蚊去修理!另外買電都係一個好大支出!條數真係估佢吾倒咁誇張架!我只係講出我嘅經驗,希望你可以重新思考。

樓主| sfdo 發表於 2007-11-25 01:44:52 | 只看該作者
004吾改嘢都成日燒尾摩打,真可怕

但練習時撞爛零件,呢個我真係從來未擔心過 (何況有D野你唔撞佢都爛,但先至最慘....),剛剛之前 $99 租機似乎係擔心架機裝唔裝得好 D part 及飛唔飛得起,多過擔心會撞爛人地架機。

不過剛剛又用 $280 租架 CP 機,因為 D part 痴得太 '膠',要搞清楚先至飛得。但又冇諗過租o個個會擔心我撞爛.....(可能租o個個人都知我o既底世,所以從來冇擔心過.....有興趣知詳情再 PM)
$280 租呢套似乎仲係 3D 機,我睇佢主槳各葉可各自因應轉到某位置而改變傾角.....(因唔知係唔係真O既.....)
zifu 發表於 2007-11-25 11:27:04 | 只看該作者
做廣告?