RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1953|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

操控技術問題. 練好技術行先? 定個好控+快servo行先?

pskyng 發表於 2007-11-23 22:10:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
hi 師兄.
我諗係一個雞同蛋0既問題.

1.我用的是futaba 控加 兩個 s3003 servo, 是否一樣可以透過練習而練到技術? 還是, 我要先有一套好的控加快servo才可練到技術?  (先唔計速度,唔計car setting.當係好車.set好曬.),
2.若是一個高手.是否一樣可以以技術補救, 來做到一定的表現?. 還是要靠助好的控及servo才可以有一定的表現?(e.g 須3pks 的工能, e.g abs, 快 servo咁).

想了解下...
thanks r.
水野太知 發表於 2007-11-23 22:27:26 | 只看該作者
我都唔係玩左好耐,不過我經驗就係玩普通野係可以操到車,但係事實真係我每換一樣高性能既裝備都有明顯表現,換靚油門servo比較重要,除左因為反應之外最重要安全,油門servo一有差遲部車就會放癲狗咁ga la~~~~
chacha 發表於 2007-11-23 23:20:02 | 只看該作者
都可以,一樣都係咁操車,以你裝備,去到咁上下,你自然會發覺servo速度慢,跟唔到你動作,技術提升左,先至換遙控,如果係高手當然可以用技術補救啦
比利羊 發表於 2007-11-23 23:45:32 | 只看該作者
問: 我用的是futaba 控加 兩個 s3003 servo, 是否一樣可以透過練習而練到技術?
答: 如果是一個初學人仕, 用平價控可練習到基本控車技術,

問: 我要先有一套好的控加快servo才可練到技術?
答: 如果你有基本控車技術, 好的控及快servo可提升車的反應, 但你必需花時間練習, 因為車的反應改變了,
     快 servo 不一定有助你提升技術! 因為入彎及比油是由你操控的, 快 servo 只是以最少時差做出你的操控決定,
     如果你操控不當就與時差無關.

問: 若是一個高手.是否一樣可以以技術補救, 來做到一定的表現?.
答: 一個高手可用技術補救車的不足, 但受到硬件的一定的限制, 如23T是無法追上8T等等...

問: 一個高手是要靠助好的控及servo 才可以有一定的表現?
答: 好的控可減少控車時差, 令車轉彎回中快些, 加上本身技術及型像, 高手一定有枝好控.
kenny_Chui 發表於 2007-11-23 23:59:08 | 只看該作者
原帖由 比利羊 於 2007-11-23 23:45 發表
問: 我用的是futaba 控加 兩個 s3003 servo, 是否一樣可以透過練習而練到技術?
答: 如果是一個初學人仕, 用平價控可練習到基本控車技術,

問: 我要先有一套好的控加快servo才可練到技術?
答: 如果你有基本控車 ...

good.................
白色巨塔 發表於 2007-11-24 00:17:38 | 只看該作者
可以輸人,唔可以輸架生!
 樓主| pskyng 發表於 2007-11-24 01:57:53 | 只看該作者
多謝咁多位師兄分享經驗. 那我用多點時間練操控吧.順便多0的時間save 錢同諗下買邊隻控.

仲想問下.師兄們在一圈車的油門會點控制? (因為網上多只說點走線,而沒說比油的方法)
如行車時. 尤其係出入大灣 及 S 灣時. 會唔會"唔比油而等架車"線"入去"至出灣至比油? 或時係一全程車都應比油. 另外控車時係咪死望住架車. 是否要練到可以望埋車前面至arm.

(小弟因為一直係玩電車同只在街上冇目的咁放車. 所以當依家玩油車就覺操控困難..)
水野太知 發表於 2007-11-24 08:18:43 | 只看該作者
如果你話平時係萬無目的咁放我相信都應該對部車唔需要咩要求同埋練唔到d咩囉....你本身係邊玩多?有時間黎橫洲研究下都得ga~~~~
chrishkyung 發表於 2007-11-24 10:46:48 | 只看該作者
good control and good servo are must items...

If no good control and servo, the servo response cannot follow your hand.  It results in not accuracy control.....without accurate control response, u cannot improve your control skills.  Let make a typical example.  use 3003 for steering....3003 is not power enough for steering...therefore, its steering response must be slower than your radio control response....while u entering the corner, u turn the control wheel....unfortunately, the servo response maybe delayed around 1 second....As a result, u never can let the servo steering at the correct position...under such circumstance, how can u improve your skills
 樓主| pskyng 發表於 2007-11-25 04:27:25 | 只看該作者
原帖由 chrishkyung 於 2007-11-24 10:46 發表
good control and good servo are must items...

If no good control and servo, the servo response cannot follow your hand.  It results in not accuracy control.....without accurate control response, u  ...

唔該chris 詳細分析.
 樓主| pskyng 發表於 2007-11-25 05:07:02 | 只看該作者
控用 3pks 2.4g.
streer 用 9451 (torque 8.7kg , speed 0.1s)(見很多人用 價錢都好貴下.)
但個油門 servo, 師兄有有推介. 係咪須要高torque?

同埋. 3pks的 Abs 同 Hrs 係咪高手須用到的funtion?.
stanley_wwy 發表於 2007-11-25 16:58:35 | 只看該作者
同埋. 3pks的 Abs 同 Hrs 係咪高手須用到的funtion?. [/quote]

abs.....即係好似真車果隻abs....防鎖死剎車系統.....收車果時會定d...唔會鎖呔.....2pl 都有呢個function....唔一定高手先用....

hrs 係radio wave 傳播方式啫....即好似fm, pcm 咁.....hrs 話反應會快d....但一定要用digital servo...

wolfman 發表於 2007-11-25 18:45:33 | 只看該作者
工慾善其事,必先利其器.....
 樓主| pskyng 發表於 2007-11-26 01:46:09 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2007-11-25 16:58 發表
同埋. 3pks的 Abs 同 Hrs 係咪高手須用到的funtion?.

abs.....即係好似真車果隻abs....防鎖死剎車系統.....收車果時會定d...唔會鎖呔.....2pl 都有呢個function....唔一定高手先用....

hrs 係radio ... [/quote]

原帖由 wolfman 於 2007-11-25 18:45 發表
工慾善其事,必先利其器.....

thank you so much r. 明白了.