RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1509|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問油車engine 病症. 可否形容下

pskyng 發表於 2008-1-6 02:47:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
可否形容下. eg 聲音 or 架車表現.

1.engine 追油 的時候.
2.engine 漏氣.
3.engine 斷雞比. or 有內傷.
4.engine 過熱.
5.太多油在engine 內的時候.

另外, 放車後. 塊底版好熱.係咪正常.

若師兄有咩特別經驗也可以分享下.

thanks r.
Nicvic 發表於 2008-1-6 03:44:20 | 只看該作者
1...追油声好似唱歌甘咯,同埋比较似怠速提高甘,engine温度升高!
2...漏气要睇边度啦,会影响压缩,怠速不稳定,难调!
3...断鸡比即系唔使玩啦,内伤er...如果鸡比、轴承虚位大,活塞花咗等算系内伤的话(唔识点讲,上MSN话你知)
4...过热引致engine好似脚软甘,易损害engine,积碳,有D会导致化油器吸唔倒油!
5...无法启动,转动飞轮发现压缩好似增大咗甘,转唔郁!我地称为“浸缸”,拧开火咀倒出多余既油可以解决!
底板热属于正常!
以上观点纯属个人意见,有补充请跟贴!
水野太知 發表於 2008-1-6 14:10:50 | 只看該作者
原帖由 Nicvic 於 2008-1-6 03:44 發表
1...追油声好似唱歌甘咯,同埋比较似怠速提高甘,engine温度升高!
3...断&#4048 ...

係呀,我果日玩玩下聽到k歌之王呀,點知完來係追油喎~~~~~
taky 發表於 2008-1-6 21:26:08 | 只看該作者
我個晚聼到傷追人呀.....
部engine係到(我.........我最多.....)跟住先識去呀.....好似有痰咁呀....
搵來搵去都搵唔到原因呀.....
help help...................
Nicvic 發表於 2008-1-6 21:27:56 | 只看該作者
原帖由 taky 於 2008-1-6 21:26 發表
我個晚聼到傷追人呀.....
部engine係到(我.........我最多.....)跟住先識去呀.....好似有痰咁呀....
搵來搵去都搵唔到原因呀.....
help help...................

可唔可以再形容得清楚D!
taky 發表於 2008-1-6 23:19:00 | 只看該作者
部車起步full雞會停一停先會去law.......
好似窒油咁啦......
..
Nicvic 發表於 2008-1-6 23:33:04 | 只看該作者
高速时候会唔会窒油?

你系咪set得好富油RICH? lean一下副油针(低速针)

出问题既情况有好多种,希望可以帮倒你啦!
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-7 12:15:35 | 只看該作者
原帖由 Nicvic 於 2008-1-6 03:44 發表
3...断&#4048 ...

thanks r , Nic.