RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1323|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇師兄參加過油車比賽?分享下la.

pskyng 發表於 2008-1-11 14:18:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
可以的話順便解答下小第的問題la. thanks r

1.香港的油車比賽有沒有分"級別"?
2.油車比賽有沒有級別for 新手 or 車改裝限制級別?
3.搖控油車有冇"總會" 去推動(e.g 籃球有籃球總會, 直昇機好似都有). or 只是商業以promo 型式舉行比賽.
4.以油車比賽. 有沒有一些基本條件才能參加. 有沒有看過一些師兄 ,不是樣樣也是頂級而又可以勝的. (e.g 05t+ ,$1000左右的engine,一般3pk fm, hitec servo 咁la.)
Nicvic 發表於 2008-1-12 00:13:44 | 只看該作者
同问!我都想知
chacha 發表於 2008-1-12 03:20:12 | 只看該作者
0下.........點解咁耐都冇師兄答 ga ,電車我就鬥得多,等我試下答
1.基本上分三個級別,1/8同1/10 on road、1/10房車。
2.大部份賽事都冇分高手同新手,都係由大會分配組別次序,改裝限制都冇, 祇要冇改變油江大細就得,但係如果有個別贊助商就限制比較多,如指定車架牌子、車呔等。
3.比較大力推廣照我所知祇有環球模型同ACO車場,易有其他牌子贊助如蛇仔同京商。
4.祇要你車架同引擎及油江容積合乎該組要求,其他都冇咩問題,都唔會點理你用咩器材,其實你提供 ga 裝備都唔差,好多師兄都係咁樣鬥車
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-12 04:19:48 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2008-1-12 03:20 發表
0下.........點解咁耐都冇師兄答 ga ,電車我就鬥得多,等我試下答
1.基本上分三個級別,1/8同1/10 on road、1/10房車。
2.大部份賽事都冇分高手同新手,都係由大會分配組別次序,改裝限制都冇, 祇要冇改變油江 ...

thank you r 師兄. 因為有時候感覺係得老闆至可以玩得比賽,  有幾會去看下油車比賽先..  
by the way, 師兄. 我每次見你個頭像就好想笑.. 好有活力咁.
Ian 發表於 2008-1-12 13:57:01 | 只看該作者
chacha 發表於 2008-1-12 14:26:19 | 只看該作者
人年紀大,為有用佢0黎保持活力