RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1524|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買控?PCM??2.4G??/HSR???

車迷 發表於 2008-1-14 20:02:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
都唔知是甚麽???因為新手 有冇帥兄教我但請用中文唔該
 樓主| 車迷 發表於 2008-1-16 18:21:01 | 只看該作者
有冇帥兄可介紹一下?PCM?2.4G?HRS?
sunnyshao007 發表於 2008-1-17 22:55:35 | 只看該作者
只不過係行咩band既問題
就好似有人行am,都有人行fm咁
而2.4ghz就係一種會自動搵band既野~!
不過佢唔係萬能,同時間有好多人開都係會jam機or whatever.......
至於hrs and pcm,就係fm呢種band既接收組織唔同,
fm有ppm(pp),pcm,hrs!!!
pcm我就覺得較為穩定,
futaba廠就話hrs就快pcm少少,個人覺得冇咁定......
pskyng 發表於 2008-1-18 18:07:47 | 只看該作者
Futaba 2.4GHz receiver " FS603FS" , 只support PPM 同 HRS, 用唔到PCM, 若用analog servo 又迫住用PPM. 奱左用唔到fail save /battery save(因為ppm唔support),

咁, 若外加個fail save 會唔唔support 到 2.4G? (有post 話.因為2.4G高頻令外加fail save 失準, e.g Q.xxx).. 還是只有轉用digital servo 行HRS mode 才可以?

thanks r 師兄.
ftbingobingo 發表於 2008-1-18 18:13:34 | 只看該作者
Futaba  2.4G can use fail-safe on PPM, but need to be set every time turn on
sunnyshao007 發表於 2008-1-18 18:27:08 | 只看該作者
我個人應為玩車係應該差full電,
唔係玩玩下(冇差)靠住個fail-safe~
我玩咁多次車,都從未試過要fail-safe既介入
pskyng 發表於 2008-1-19 11:27:55 | 只看該作者

係喎.PPM 要在個receiver 按 SW button. ... ..每次開機set 1 次...  
咁我即係冇得set ...因為個receiver 收得太入了... . 唯有等有錢至用HRS..

"我個人應為玩車係應該差full電,唔係玩玩下(冇差)靠住個fail-safe~" 差電當然la. 我次次都有差足..可惜我舊接收只得AAA 700 x5 ..唔多夠.

thanks r 師兄
skylam 發表於 2008-1-19 12:41:09 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

多餘喇.........有唔好過無家陣都係多個保障.....唔好就d人唔會買比錢買個fail safe裝落車喇.....
hrs有咩咁唔定呀.......真係想師兄詳細舉例一o下......我深信好多用緊hrs o既朋友都好想知點唔定法
我自己就由am開始fm,pcm,ppm,hrs都用過晒......最唔好一定係am....其他我就真係唔覺得有咩咁唔定........頂多都係比人jam先有問題......

skylam 發表於 2008-1-19 12:52:46 | 只看該作者
原帖由 車迷 於 2008-1-14 08:02 PM 發表
都唔知是甚麽???因為新手 有冇帥兄教我但請用中文唔該

其實簡單d可以咁講2.4G係一個頻道o既波段.....好似手提電話咁gsm同pcs到家陣3g o既分別...而當中佢加o左d技術去改良..2.4g撞band o既機會率係小好多....當然都會有機會不過點都會比am or fm小好多.....而且2.4Go既system入面已經內置好多個頻...足夠你一大班人一齊用....不過有一樣要諗係價錢因為2.4g會貴d...不過長遠計2.4g係抵用