RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: ben3210
打印 上一主題 下一主題
收起左側

整咗個車花, 可以嗎?

樓主| ben3210 發表於 2008-1-21 13:35:20 | 只看該作者
doooouglas 發表於 2008-1-21 15:31:19 | 只看該作者
原帖由 ben3210 於 2008-1-18 18:12 發表

我用Photoimpact畫架

連對眼睛都係畫完再貼上去?? 咁就真係勁勁喎
Turbine 發表於 2008-1-21 20:37:32 | 只看該作者
隻色都好靚牙 ............
 樓主| ben3210 發表於 2008-1-21 21:56:25 | 只看該作者
原帖由 doooouglas 於 2008-1-21 15:31 發表

連對眼睛都係畫完再貼上去?? 咁就真係勁勁喎

車頭燈, 鬼面罩, 泵把入風口, 車身雙色花全部都係貼上去呀

樓主| ben3210 發表於 2008-1-21 22:06:58 | 只看該作者
原帖由 Turbine 於 2008-1-21 20:37 發表
隻色都好靚牙 ............

Thank you
仲有D九彩但係最後覺得太花冇用到
doooouglas 發表於 2008-1-22 11:21:32 | 只看該作者
嘩!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
師兄, 你做果d貼紙激似高手噴殼效果
你用咩貼紙可以咁貼服咁粘上去個車殼度呢??
你呢招超掂喎,
人人都可以做靚殼, 快趣d搞個靚殼推廣協會
等我地都可以快快樂樂做個型仔殼
去party威威
 樓主| ben3210 發表於 2008-1-22 22:08:09 | 只看該作者
原帖由 doooouglas 於 2008-1-22 11:21 發表
嘩!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
師兄, 你做果d貼紙激似高手噴殼效果
你用咩貼紙可以咁貼服咁粘上去個車殼度呢??
你呢招超掂喎,
人人都可以 ...

嘩嘩嘩........我未有本事搞到個靚殼推廣協會!
現在我D成品同D真係噴油拉花仲有一大段距離,所以分享吓都仲可以.
响一般情况下大部份人都有以下兩個問題.
1.唔係個個都可以响屋企用到噴鎗去噴油, 2.就算可以噴油都未必有技術去做到
好似我就兩個條件都冇, 所以為有用電腦去幫手.
放個printer响屋企我覺得問題容易D去解決响屋企用噴鎗去噴油.
不過印好後,貼上車殼要貼得好都有D難度, 我都交咗唔小學費先做到.
仲有用呢個方法(透明貼紙印制)其實有好大限制,
你想D顏色出D一定要用白色做底色, 因為D貼紙係透明, printer係印唔到白色出黎
所以所有白色位置印出來後都係透明架...
所以我大部作品都係白色車冇偈
不過在呢個情况吓有呢個效果我已徑好滿意
早前作品參考吓: http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ighlight=%2Bben3210
都係用貼紙印制. http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ighlight=%2Bben3210

cvleung 發表於 2008-1-25 11:07:49 | 只看該作者
個車燈点整ka?
doooouglas 發表於 2008-1-25 12:30:43 | 只看該作者
原帖由 ben3210 於 2008-1-22 22:08 發表

嘩嘩嘩........我未有本事搞到個靚殼推廣協會!
現在我D成品同D真係噴油拉花仲有一大段距離,所以分享吓都仲可以.
响一般情况下大部份人都有以下兩個問題.
1.唔係個個都可以响屋企用到 ...

師兄...可以教教我嗎?? 好強!!!
首先, 應該用咩貼紙?
scalpel 發表於 2008-1-25 17:05:53 | 只看該作者
Not bad! Excellent DIY job!
 樓主| ben3210 發表於 2008-1-25 23:05:47 | 只看該作者
原帖由 cvleung 於 2008-1-25 11:07 發表
個車燈点整ka?

用電腦劃好後用printer印制
 樓主| ben3210 發表於 2008-1-26 00:25:30 | 只看該作者
原帖由 doooouglas 於 2008-1-25 12:30 發表

師兄...可以教教我嗎?? 好強!!!
首先, 應該用咩貼紙?

多謝你欣賞先
唔感話教,仲有好多強人高手,分享吓就可以.
之前以經試咗好多透明膠貼紙呢做,有D可以但係有D太厚唔得.
膠片在長時間後經常都會彈番起, 因為彈性大特別在D彎位死梗.
最後試到一隻紙質效重透明標籤, 因為似紙質地又夠薄所以好正又唔彈番起.
不過呢隻透明標籤唔係全透明, 係半透明所以D色有小小影响.
不過如果要求唔高還可以, 今次呢個殼就係用呢隻透明標籤效果好理想.
就係呢隻透明標籤.
特發奇想, 不如叫板主開一個叫 "圖案檔案區"專比各車友放D超正圖案, 車花, 花紋, 創意文字......等等咩都可以 (不過唔知有冇板權問題,有冇專家指點)
有冇車友幫手

Bluemoon 發表於 2008-2-2 01:43:09 | 只看該作者
Woooooo..........      好靚呀!!!

幾時玩呢個殼呀??     
 樓主| ben3210 發表於 2008-2-3 23:44:56 | 只看該作者
原帖由 Bluemoon 於 2008-2-2 01:43 發表
Woooooo..........      好靚呀!!!

幾時玩呢個殼呀??     

當你吓次玩車見到我嗰時就見到呢個殼响你車尾推爆你..哈哈
doooouglas 發表於 2008-2-5 10:44:18 | 只看該作者
睇黎隻透明標籤紙....要來hk入貨
hkmapear 發表於 2008-2-5 10:52:48 | 只看該作者
好型呀
 樓主| ben3210 發表於 2008-2-5 13:30:27 | 只看該作者
原帖由 doooouglas 於 2008-2-5 10:44 發表
睇黎隻透明標籤紙....要來hk入貨

貢緊要
Bluemoon 發表於 2008-2-5 13:34:13 | 只看該作者

回復 34# 的帖子

仲好講!   等緊你貼紙呀!!      

不過我都無咩機會可以係你架車前面啦!      
chtam 發表於 2008-2-5 13:44:45 | 只看該作者
嘩 ... ! 好正 ... !!!
 樓主| ben3210 發表於 2008-2-5 16:25:29 | 只看該作者
原帖由 Bluemoon 於 2008-2-5 13:34 發表
仲好講!   等緊你貼紙呀!!      

不過我都無咩機會可以係你架車前面啦!      

Sorry Sorry 明天比你