RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Buildinglung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

飄移練習短片

樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-16 01:40:38 | 只看該作者

咁咪係law....
佢套唔係真係好正既油壓, 唔好著眼響佢套油壓度....如預左唔改,package抵玩! 如預要改,不如玩pro D, Master la.....
zsads 發表於 2008-2-16 09:15:51 | 只看該作者
買部master的確好d
不過最初想買plus唔係因為良哥話好(過份到唔知良哥講過好..) 要最好緊係買DML
只係諗住要最平最基本同最貴最專業之間揀個中位
快d儲到買到
...同埋如果e+開始儲,起碼4-5個月冇車玩
tt01又要換胎了

penny. 發表於 2008-2-16 09:31:34 | 只看該作者
買唔起飄移大師,咁就玩住TT-01囉,當你見過人地玩架TT-01玩得好過飄移大師,咁你又點諗呢?
儲住錢錢,唔好亂改架TT-01(如果亂改,到你賣車時計一計數,你就Dum到爆! )
WallaceNg 發表於 2008-2-16 09:37:32 | 只看該作者
原帖由 civicsir2 於 2008-2-16 00:30 發表
唉~~~~~~~我之前無做過功課

前幾日行旺角, 就咁買左架TT01返黎

玩左幾次, 尋日又走左去買下改裝料, 執下執下仲貴過部車

咁都唔出奇啊,你買過d料同原裝車過d野差咁遠,原裝料真係差,所以先咁平,但改改下就好好飄
zsads 發表於 2008-2-16 10:03:41 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-2-16 09:31 AM 發表
買唔起飄移大師,咁就玩住TT-01囉,當你見過人地玩架TT-01玩得好過飄移大師,咁你又點諗呢?
儲住錢錢,唔好亂改架TT-01(如果亂改,到你賣車時計一計數,你就Dum到爆! )

thx c hing=]
But I just want to ask that
how different between package&plus&master?
I  means when they are drifting
penny. 發表於 2008-2-16 10:11:32 | 只看該作者
master渣起上黎感覺係實淨D,聽話D,大師始終係大師!
Package同plus差距係用料上囉,渣起上黎其實都係分別唔大!
zsads 發表於 2008-2-16 14:00:00 | 只看該作者
唔該c兄
仲有冇多d片睇下啊?
penny. 發表於 2008-2-16 14:01:10 | 只看該作者
咁就要靠亞龍兄喇!!!
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-16 14:02:28 | 只看該作者
原帖由 zsads 於 2008-2-16 14:00 發表
唔該c兄
仲有冇多d片睇下啊?

九龍灣今晚有聚會,你過泥一齊玩丫 ...
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70584
zsads 發表於 2008-2-16 14:04:03 | 只看該作者
玩就唔好意思唔得住 睇就得
點搵你?
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-16 14:08:18 | 只看該作者
原帖由 zsads 於 2008-2-16 14:04 發表
玩就唔好意思唔得住 睇就得
點搵你?

RSR Supra.......HEHEHE
zsads 發表於 2008-2-16 14:12:52 | 只看該作者
識野 今晚見
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-16 14:26:34 | 只看該作者
原帖由 zsads 於 2008-2-16 14:12 發表
識野 今晚見

OK!! Cu tonight...
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-17 03:53:09 | 只看該作者
http://www.takaratomy.co.jp/products/drift_pkg/howto.htm

大家其實1/10都可以參考下!!! 加油
WallaceNg 發表於 2008-2-17 03:58:11 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-17 03:53 發表
http://www.takaratomy.co.jp/products/drift_pkg/howto.htm

佢呢d只係好basic的野黎,我估有玩飄移的人都識架啦
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-17 04:51:39 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-17 03:58 發表

佢呢d只係好basic的野黎,我估有玩飄移的人都識架啦

有好多新玩既車友,唔係個個都係""神の手""....剛接觸Drift....呢d就係指引!!!
響我既練習示範中, 其實當中既意思係相約,但其實我都無詳細解釋操控上既技巧同要點,而呢個網就咁啱講緊呢d野。

其實飄移複合賽道都係由呢兩個原素組成!!!
改變的只是圓心位置及距離!!!

WallaceNg 發表於 2008-2-17 05:28:52 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-17 04:51 發表

有好多新玩既車友,唔係個個都係""神の手""....剛接觸Drift....呢d就係指引!!!
響我既練習示範中, 其實當中既意思係相約,但其實我都無詳細解釋操控上既技巧同要點,而呢個網就咁啱講緊呢d野。
...

串我咁話 不過我覺得要玩得上手就睇多d youtube,同自己玩多d
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-17 07:34:03 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-17 05:28 發表

串我咁話 不過我覺得要玩得上手就睇多d youtube,同自己玩多d

傻啦......唔係串邊個 .....只不過你超越左呢個階段...好多人都重係基本編同初級編(包括我),咁咪去參考一下而已 , 不過你講到 "佢呢d只係好basic的野黎,我估有玩飄移的人都識架啦"....似係你串緊我多D姐 .....

識係首要, 熟練運用先係重要..... 魚友霧飯,多多包咸

WallaceNg 發表於 2008-2-17 07:59:13 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-17 07:34 發表

傻啦......唔係串邊個 .....只不過你超越左呢個階段...好多人都重係基本編同初級編(包括我),咁咪去參考一下而已 , 不過你講到 "佢呢d只係好basic的野黎,我估有玩飄移的人都識架啦"....似係你串緊我多D姐 ...

我唔係想話串你,只係話佢呢張野好似冇咩用咁
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-17 09:21:56 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-17 03:53 發表

對於附頁既資料(並非完全原文意思), 我加少少描述.....但首先假設大家係用電子變速同類比轉向(可調角度)!

基本編:

Step 1: 點先可以令架車"開始"飄移呢?

係就係扭住個轉向俾油, 但係唔係"Full雞", 嘗試由起步慢慢將速度提升, 直至車呔打滑(保持扭呔動作及hold住油門), 呢個時候架車就開始飄移(橫滑),先感受飄移的第一步!!

Step 1.5: 點先可以令架車在目標位置開始飄移呢?

當掌握到架車去道哪個速度會開始飄移之後,就要練習掌握點先可以令架車在目標位置開始飄移! 可以在目標""開始""飄移位置地上做個記号, 緊記而唔係在一大片平地上萬無目的打圈。而方法係定點起步以定速向前行, 到達目標位置前就要將車速提升至可以令架車開始飄移既車速同時扭呔!練習掌握油門及呔盤既控制令架車在目標位置開始飄移!!

Step 2: 點先可以令架車保持飄移到目標位置?

當掌握到架車可以在目標位置開始飄移之後呢, 就要進一步令到架車保持飄移去到目標位置喇! 咁架車橫滑緊喇, 跟住點做呢? 用附頁Step 2圖例, 先在地上Mark好目標圓心及目標開始飄移位置, 之後用返Step 1.5既方法令架車開始飄移,當車進入目標圓心就要視符架車既反應做動作喇。(每架車都有唔同特性,不同裝配都會有所不同, 現以頭尾直濕,fulltime四驅舉例)
~Hold住油門及放呔可令架車保持橫滑
~加大油門或Hold住轉向(向圓心)或同時加大油門及Hold住轉向可增加向圓心的轉向角度
~減油門或反圓心方向轉向或同時減油門及反圓心方向轉向可減少向圓心的轉向角度

先寫住咁多先, 大家覺得有用先再同大家分享打圈同打8字