RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1421|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ABC 燈圖

NyLiu 發表於 2008-2-17 22:22:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

以上張圖睇吾明~~~ 請問 C hing, 咁即係插light 嘅 wire落receiver同ESC度???
DriftNoobie 發表於 2008-2-17 22:56:07 | 只看該作者
係 Receiver 攞電
係 Receiver 攞 前後 signal 比 套燈知幾時亮 Brake 同 後車燈

要知幾時係 brake 或 後波, 咪耍由 Rx <---> ESC 條電線度 "Y" 出黎 signal 羅.
 樓主| NyLiu 發表於 2008-2-17 23:09:45 | 只看該作者
Quote DriftNoobie: >>>咪耍由 Rx <---> ESC 條電線度 "Y" 出黎 signal 羅<<<<
本人較笨, 唔明C Hing以上呢句點解......
DriftNoobie 發表於 2008-2-17 23:15:36 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-2-17 23:09 發表
Quote DriftNoobie: >>>咪耍由 Rx  ESC 條電線度 "Y" 出黎 signal 羅

Receiver 指揮 ESC 管理車行前定行後

套燈係有後波燈, 只有架車行後先後波亮.

咁套燈要知幾時亮, 要從 Receiver 取 signal

Receiver 只有一個出前後 signal 既位

又要比 signal 個 ESC, 又要比 signal 套燈, 咪要用 "Y" 電線分流比 ESC 同套燈.
清清 發表於 2008-2-17 23:23:01 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-2-17 23:09 發表
Quote DriftNoobie: >>>咪耍由 Rx  ESC 條電線度 "Y" 出黎 signal 羅

簡單d講,你落KWS買條servo一開二線,對住圖黎裝你就明架喇
 樓主| NyLiu 發表於 2008-2-17 23:32:05 | 只看該作者
係咪即係要有2條wires connect 去receiver and the ESC(I use TEU-101BK)????
DriftNoobie 發表於 2008-2-17 23:37:45 | 只看該作者
原帖由 清清 於 2008-2-17 23:23 發表

簡單d講,你落KWS買條servo一開二線,對住圖黎裝你就明架喇

套燈有跟呢條 Y-cable, 唔洗另外買架.
DriftNoobie 發表於 2008-2-17 23:38:46 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-2-17 23:32 發表
係咪即係要有2條wires connect 去receiver and the ESC(I use TEU-101BK)????

你見圖有兩條 wires 咩?

只有一條 Y-cable. 你睇清楚D.
 樓主| NyLiu 發表於 2008-2-17 23:49:39 | 只看該作者
但係我睇過TEU-101BK, no space for extra wire to go in the ESC wo~~~
DriftNoobie 發表於 2008-2-17 23:51:19 | 只看該作者
原帖由 NyLiu 於 2008-2-17 23:49 發表
但係我睇過TEU-101BK, no space for extra wire to go in the ESC wo~~~

所以咪用 Y-cable 羅. 睇番上幾個 post 我既 reply 啦. 唉...

"Receiver 只有一個出前後 signal 既位
又要比 signal 個 ESC, 又要比 signal 套燈, 咪要用 "Y" 電線分流比 ESC 同套燈."

Y-cable, 三個頭 (一公, 兩姆), 一公接去 Receiver, 一姆接去 ESC (條電線公), 另一姆接去 套燈(條電線公).

你睇清楚圖先啦. 舊果條 Receiver <---> ESC 直搭 wire 唔要 (圖有果條咩? 無!!!).

係你諗得太多, 照住圖一樣咪得羅.

樓主| NyLiu 發表於 2008-2-18 22:06:28 | 只看該作者
Thx!!!!!!!!
 樓主| NyLiu 發表於 2008-2-18 22:45:48 | 只看該作者
想問埋係咪淨係ABC shell才有現成燈cup, 其他tamiya, HPI有無???
zsads 發表於 2008-2-19 17:24:33 | 只看該作者
睇咩殼姐 新殼既雙星殼好似s15 320i之類都有
HPI就唔知
想請問你套ABC燈買幾$?
 樓主| NyLiu 發表於 2008-2-19 22:32:32 | 只看該作者
講緊M車殼wo....