RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5655|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手, 想玩搖控直昇機,敎下我

kenck192 發表於 2008-2-26 17:43:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我未玩過直昇機的,但好想玩,
我打算買返部,但咩都唔識。
  • 新手玩直昇機要注意咩野?
  • 電機 & 油機 價錢大概分別幾多?
  • 去邊度買會比較好?
  • 邊度可以放機?(最好近香港,九龍都可以)

希望各位可以多多指敎,謝謝!
walterhnl 發表於 2008-2-26 18:21:54 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

你住邊區架??

1) 你想室內玩定室外玩??
2) 你預幾多錢去玩??
3) 有分雙槳機(電)約$2xx-$5xx, 單槳機(電)約$5xx-$4xxx, 單槳機(油)約$2xxx以上
4) 你諗定買咩機先介紹你去買, 多數會上d樓上鋪.
kennethhx 發表於 2008-2-26 20:13:09 | 只看該作者
原帖由 walterhnl 於 2008-2-26 18:21 發表
你住邊區架??

3) 有分雙槳機(電)約$2xx-$5xx, 單槳機(電)約$5xx-$4xxx, 單槳機(油)約$2xxx以上

我住天水圍 我會用一千蚊 想玩室外 我都係新人 請指教

早兩日買了Esky Dauphin
不過炒爛晒d槳
walterhnl 發表於 2008-2-26 22:01:27 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

-.-你點樣打欄晒??打到屋企d傢私???
如果用$1k可以買004單槳機(約$4xx-$5xx), 因為輕, 所以會比較飄, 但004最強就係撞散都可以買件, d件又平.
但買得004就有d野係要改, 作為防炒欄強化之用(約$1xx), 仲要買補給零件2-3套, 方便炒左即換再飛(約$3xx-$4xx).
最後就係睇個人要求, 好多人都唔用原裝電7.4v, 因為推唔起部機, 會另買11.1v , 3cells電同差機, 呢度又花錢.
zifu 發表於 2008-2-26 22:53:03 | 只看該作者
天水圍..點解唔到屯門碼頭睇下
kennethhx 發表於 2008-2-27 10:35:46 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2008-2-26 22:53 發表
天水圍..點解唔到屯門碼頭睇下

通常幾點同星期幾?
kennethhx 發表於 2008-2-27 10:40:50 | 只看該作者
原帖由 walterhnl 於 2008-2-26 22:01 發表
-.-你點樣打欄晒??打到屋企d傢私???
如果用$1k可以買004單槳機(約$4xx-$5xx), 因為輕, 所以會比較飄, 但004最強就係撞散都可以買件, d件又平.
但買得004就有d野係要改, 作為防炒欄強化之用(約$1xx), 仲要買補給零件 ...

昨日買了EXTREM䊢。。希望好D。。

係公園打地下而斷䊢
 樓主| kenck192 發表於 2008-2-27 16:17:21 | 只看該作者
原帖由 walterhnl 於 2008-2-26 18:21 發表
你住邊區架??

• 我住中西區的,
  • 我想玩室外
  • 我想買油機(幾百玩果啲唔夠Pro,我唔會玩果啲)
  • 我預計$2000幾都$3000幾 (我聽講過油機都係好似2000幾就買到)
  • 部機最好係for新手玩啦
hkyung 發表於 2008-2-27 17:17:44 | 只看該作者
原帖由 kenck192 於 2008-2-27 16:17 發表

• 我住中西區的,
  • 我想玩室外
  • 我預計$2000幾都$3000幾 (我聽講過油機都係好似2000幾就買到)

• 比定心理準備 如果買好少少嘅控 2-3k 分分鍾唔夠
    f6f 發表於 2008-2-27 17:24:52 | 只看該作者
    原帖由 kenck192 於 2008-2-27 16:17 發表

• 我住中西區的,
  • 我想玩室外

• 如果全新
    1,淨機30級大約$2000, 50級大約$2500
    2,30級引擎大約$1000, 50級引擎大約$1500
    3,比較好D的Gyro連尾servo大約$1200
    4,普通6ch搖控連普通servo大約$1200
    5,相關的工具,例如starter,火咀電, pitch尺及電油等等大約$1000

1+2+3+4+5=$6000~8000

二手機除外

f6f 發表於 2008-2-27 17:39:19 | 只看該作者
    因要付出一定的金錢, 而且直昇機是比較難控制的一種搖控模型.

因現模擬器已接近真機的操控(當然真機會難控制些小), 所以建議你買個模擬器試下玩下先(一般$100~300元不等), 看看合不合自己玩(很多人因接觸後發覺它十分難玩而放棄).

模擬器另一好處是可以幫助你學習操控, 所以你絕對有必要買的.

另外直昇機除了識控制外也需要學習修理及調較, 在這方面需要跟多些有直昇機的機友學習.

最後祝你買到合適的直昇機.......

RogerFederer 發表於 2008-2-28 00:31:16 | 只看該作者

• 我住中西區的,
  • 我想玩室外

• 所有野都係由淺入深係最好
    heliguy 發表於 2008-2-28 02:09:06 | 只看該作者
    記得預定錢買零件.一次撞機幾百.
     樓主| kenck192 發表於 2008-2-28 02:52:06 | 只看該作者
    原帖由 f6f 於 2008-2-27 17:39 發表
    因要付出一定的金錢, 而且直昇機是比較難控制的一種搖控模型.

因現模擬器已接近真機的操控(當然真機會難控制些小), 所以建議你買個模擬器試下玩下先(一般$100~300元不等), 看看合不合自己玩(很多人因接觸後發覺它 ...

你所指是否模擬飛行? 模擬飛行我是經常玩開的。
    WOVT 發表於 2008-2-28 03:38:13 | 只看該作者

回復 14# 的帖子

你有冇玩過XTR, G3, Phoenix等sim 先? 得3千幾budget玩450級電機都吾多夠。
    f6f 發表於 2008-2-28 08:39:32 | 只看該作者
    原帖由 kenck192 於 2008-2-28 02:52 發表

你所指是否模擬飛行? 模擬飛行我是經常玩開的。

正如 WOVT 所說模擬飛行器是指 XTR, G3, Phoenix等sim.

若你可以在模擬飛行器能夠hold到部直升機. 而你又想玩真的搖控直升機. 你可買部機再找一些有經驗的朋友在旁指導試下hold機. 不過$2000~3000元的預算可能不太足夠.....   

註: hold到意思是指可以在一個指定時間及範圍內控制及安全升降, 例如大約5分鐘內在10尺x10尺內控制及安全升降而不出止範圍.......
     樓主| kenck192 發表於 2008-2-28 19:06:24 | 只看該作者

回復 16# 的帖子

我想問機身有唔同的Size, 係點分的?
    同埋30級, 50級又係咩野?
    f6f 發表於 2008-2-28 19:25:21 | 只看該作者
    原帖由 kenck192 於 2008-2-28 19:06 發表
    我想問機身有唔同的Size, 係點分的?
    同埋30級, 50級又係咩野?

30級是指引擎級數

30級主旋翼返轉面直徑大約是1245mm
    50級主旋翼返轉面直徑大約是1345mm

30級機身可佩30~37級引擎
    50級機身可佩50級引擎

除15級油機外(15級油機暫時不太普及, 所以不會有太多機種選擇), 30級差不多是最細的油機, 以下是30級和50級的比較.

30級              50級
    1, 價錢             較平               較貴
    2, 操控性          較難               較易(因越大架越易操控)
    3, 機身大小       較細               較大
    4, 耗油量          較細               較30級耗油一倍以上
    5, 零件價錢       較平               較貴

777 發表於 2008-2-29 08:56:27 | 只看該作者
    E-sky 004, Good for you to start.....
    zifu 發表於 2008-2-29 11:34:11 | 只看該作者
    零件開始缺