RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5911|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解我台103GT個後珠差會打滑?

louis-wei 發表於 2008-4-4 19:16:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我台103GT個後珠差無論點lin都是會打滑ga?為此我仲lin斷作調羅絲,但是始終都是咬唔緊?究竟咩囬事啊? 請各位C兄分析下啊!比個解決辦法啊!
jypepe 發表於 2008-4-4 20:01:08 | 只看該作者
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=18937&highlight=%AF%5D%AEt

我(新手)都買左好耐, 不過都未得閒砌(所以未知咩一回事 ), 略為SEARCH一下只係SEARCH到上面有講, 希望幫到你
或者希望有前輩講得詳細D, 等我地D新手避免砌錯砌爛...
比利羊 發表於 2008-4-4 21:59:43 | 只看該作者
請換 TAMIYA FOR F103 的壓力 bearing,
替代 ME3 及 MF1 零件.
 樓主| louis-wei 發表於 2008-4-4 22:14:06 | 只看該作者

THx~~~~~~不過我無見過壓力 bearing啊,點樣架?有無編號啊,好買D啊,大概幾錢呢?
比利羊 發表於 2008-4-4 23:31:51 | 只看該作者
去偉高或創星問下,40元一粒.
總之一定要換
jypepe 發表於 2008-4-5 02:03:39 | 只看該作者
好似o向"waigx"見過, 問佢係乜, 有乜用又答唔到我
又問過"創x" , 佢又話可有可冇....都係唔知有乜用...
比利兄, 咁請問果個用途係乜???
同埋買左番黎...佢有冇圖解說明???thx
毒魚 發表於 2008-4-5 02:18:46 | 只看該作者
把心一撗....攝多隻戒子吧...應該是沒足夠壓力壓住啤呤吧

(以上發言....冇經大腦,如有什麼東瓜豆腐,不好插我= w =")
比利羊 發表於 2008-4-5 03:12:15 | 只看該作者
呢件係 nt1 的壓力 bearing ($100),
而 tamiya 是一件過的, 無說明書! ($40)
記得落壓力 bearing 油, 亞SO士 ($20)
原裝件跟本唔玩得, tamiya 為左慳$,
原理係....收緊c帽時不會產生過大的摩擦力,
令叉差鎖死

推介 option
說明書是舊件, 下圖為新件.
kws 好似無貨, 去 www.rcmart.com 睇下,
http://www.rcmart.com/catalog/product_infox.php?cPath=595_744_888&products_id=25243
無點你

jypepe 發表於 2008-4-5 11:56:41 | 只看該作者
thx 比利
估唔到架野睇落簡簡單單都咁惡搞
 樓主| louis-wei 發表於 2008-4-5 19:34:13 | 只看該作者
原帖由 jypepe 於 2008-4-5 11:56 發表
thx 比利
估唔到架野睇落簡簡單單都咁惡搞

同意!在下台103GT就是差果part野整唔掂啊!
 樓主| louis-wei 發表於 2008-4-5 19:52:12 | 只看該作者
原帖由 比利羊 於 2008-4-5 03:12 發表
呢件係 nt9 的壓力 bearing ($100),
而 tamiya 是一件過的, 無說明書! ($40)
記得落壓力 bearing 油, 亞SO士 ($20)
原裝件跟本唔玩得, tamiya 為左慳$,
原理係....收緊c帽時不會產生過大的摩擦力,
令叉差鎖死 ...

敢其實是唔是用NT1粒壓力 bearing 都得啊?
比利羊 發表於 2008-4-6 00:12:53 | 只看該作者
TAMIYA FOR F103 的壓力 bearing
jypepe 發表於 2008-4-6 00:13:54 | 只看該作者
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D1&page=5
咪就係呢粒! 頭先仲O向KWS記底個NO諗住上番黎問一問先買...
明日即刻走去買...
記錯今日係星期日, 冇行WAIGX  TIM
jypepe 發表於 2009-2-12 09:50:07 | 只看該作者
原帖由 比利羊 於 2008-4-4 21:59 發表
請換 TAMIYA FOR F103 的壓力 bearing,
替代 ME3 及 MF1 零件.

請問粒BEARING入邊駛唔駛加番粒SPACER之類?
同條軸之間有DD空位, 上埋粒絲帽, 粒BEARING總會走埋一邊
walterhnl 發表於 2009-2-12 12:04:52 | 只看該作者
KAWADA都有出103有壓力bearing, 類似nt1果種, 係分體式.
jypepe 發表於 2009-2-12 12:19:02 | 只看該作者
原帖由 walterhnl 於 2009-2-12 12:04 發表
KAWADA都有出103有壓力bearing, 類似nt1果種, 係分體式.

kawada 果粒會 fit 位D ???
walterhnl 發表於 2009-2-12 12:34:54 | 只看該作者
我自己玩cross f1, 係用分體式, 冇出現虛位問題,
我未玩過f103, 但岩岩睇過你地份說明書, 用分體式or一粒過都冇所謂, 因為用途都係一樣, 但fit唔fit位我唔太清楚.
不過我自己會偏向用分體式, 因為承受壓力限度會比一粒過大, 冇咁易死壓力bearing.
walterhnl 發表於 2009-2-12 12:40:17 | 只看該作者
我明點解你會有虛位, MF1要用番, 因為MF1呢一對金屬片係片式彈簧, 冇左佢迫住, 會調較唔到差速鬆緊, 而ME3就真正要換壓力BEARING.
jypepe 發表於 2009-2-12 12:47:08 | 只看該作者
原帖由 walterhnl 於 2009-2-12 12:40 發表
我明點解你會有虛位, MF1要用番, 因為MF1呢一對金屬片係片式彈簧, 冇左佢迫住, 會調較唔到差速鬆緊, 而ME3就真正要換壓力BEARING.

MF1果兩片都係膠 , 而且內徑一樣同條軸有虛位, 上埋粒絲帽就兩片都"咩"晒走晒位, 睇到我"R"晒頭...
walterhnl 發表於 2009-2-12 12:50:45 | 只看該作者
你快D參考15TH103說明書, 果度排位清楚好多, 如果MF1原裝係膠, 我建議要轉金屬.