RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4459|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

BMW 320si Watson's 完成了!!!!

中國人上太空 發表於 2008-4-12 16:09:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
BMW 320si Watson's 完成了!!!! 好多謝msmcration兄的貼紙及各brother的支持才能成事, 願望實現!!!

為左增加像真度, 我首次唔用殼柱, 車殼就唔使開孔, 加上用闊身D的HPI車架, 四個轆拋出D, 型好多!!!!  
msmcreation 發表於 2008-4-12 16:11:43 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2008-4-12 16:09 發表
BMW 320si Watson's 完成了!!!! 好多謝msmcration兄的貼紙及各brother的支持才能成事, 願望實現!!!

為左增加像真度, 我首次唔用殼柱, 車殼就唔使開孔, 加上用闊身D的HPI車架, 四個轆拋出D, 型好多!!!!  :victo ...

快o的整1號車
ERIXON 發表於 2008-4-12 16:14:29 | 只看該作者
上太空兄,你唔會拎黎玩?
StarBuck 發表於 2008-4-12 16:17:43 | 只看該作者
咁你點安上去架?
Cliff 發表於 2008-4-12 16:22:53 | 只看該作者
好靚............................
 樓主| 中國人上太空 發表於 2008-4-12 16:30:56 | 只看該作者
原帖由 msmcreation 於 2008-4-12 16:11 發表

快o的整1號車

整架啦...整架啦....
 樓主| 中國人上太空 發表於 2008-4-12 16:32:04 | 只看該作者
原帖由 ERIXON 於 2008-4-12 16:14 發表
上太空兄,你唔會拎黎玩?

整完真係唔捨得玩....
 樓主| 中國人上太空 發表於 2008-4-12 16:32:41 | 只看該作者
原帖由 StarBuck 於 2008-4-12 16:17 發表
咁你點安上去架?

用魔術貼!!
ERIXON 發表於 2008-4-12 16:37:28 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2008-4-12 16:32 發表

整完真係唔捨得玩....

我整完都應該只會玩一次,就拎黎擺。
做下巡遊。
msmcreation 發表於 2008-4-12 16:55:57 | 只看該作者

回復 9# 的帖子

我架43 玩一次已經撞爆左
ERIXON 發表於 2008-4-12 19:10:00 | 只看該作者
原帖由 msmcreation 於 2008-4-12 16:55 發表
我架43 玩一次已經撞爆左

你又快左D喎。
rk2 發表於 2008-4-12 22:54:12 | 只看該作者
good work
RX-7FD 發表於 2008-4-12 23:10:06 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2008-4-12 16:09 發表

為左增加像真度, 我首次唔用殼柱, 車殼就唔使開孔, 加上用闊身D的HPI車架, 四個轆拋出D, 型好多!!!!  :victo ...

我己幾個殼都唔開殼柱孔..正好多..
我用磁石紙固定,方便對位,又買左一set ABC 出果pack野,但我認為成本太高了
 樓主| 中國人上太空 發表於 2008-4-12 23:56:38 | 只看該作者
原帖由 RX-7FD 於 2008-4-12 23:10 發表

我己幾個殼都唔開殼柱孔..正好多..
我用磁石紙固定,方便對位,又買左一set ABC 出果pack野,但我認為成本太高了

其實實際在我果架唔係冇殼柱, 我都仍然保留殼柱, 不過就在殼柱頂切平再開一個小孔(車尾兩條就切斜角, 另外兩條都要先計算好高度), 再將一片膠片用小縲絲固定在小孔上, 之後再o係上面貼上魔術貼, 另一邊車殼亦貼上一片....這樣就唔需要太花心機去對位了,而成本當然係極低啦!!!!

curien 發表於 2008-4-13 00:08:38 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2008-4-12 23:56 發表

其實實際在我果架唔係冇殼柱, 我都仍然保留殼柱, 不過就在殼柱頂切平再開一個小孔(車尾兩條就切斜角, 另外兩條都要先計算好高度), 再將一片膠片用小縲絲固定在小孔上, 之後再o係上面貼上魔術貼, 另一邊車殼亦貼上 ...

中國兄, good job~~!!!!連裙腳都加工今成架車都更加象真, 我個殼都打算唔會開孔, 不過就唔會好似你咁有心機幫裙腳加工喇。今次真係要多謝晒msmcreation兄, 可以幫我地咁多位巴打完成夢想(我諗日本or 外國0既 rc 玩家睇到我地工房有得訂watson's貼紙真係睇到口水都流 ), 希望msmcreation兄可以做更多車花貼紙啦, 期待佢0既長谷R32 同埋WATON'S E30 M3 貼紙~~~~
RX-7FD 發表於 2008-4-13 00:43:36 | 只看該作者
Curien 兄~ 上次你教貼貼紙的技考o既...
我想問係咪先用"間"水整濕個shell,then貼紙對位,再用風筒吹軟張貼紙先貼呢?
thanks~~!!!
curien 發表於 2008-4-13 02:56:17 | 只看該作者
原帖由 RX-7FD 於 2008-4-13 00:43 發表
Curien 兄~ 上次你教貼貼紙的技考o既...
我想問係咪先用"間"水整濕個shell,then貼紙對位,再用風筒吹軟張貼紙先貼呢?
thanks~~!!!

OOO, 梘水呢個方法我已經冇用喇, 因為貼紙會受到梘水0既影響會冇咁好黐力, 車殼凹入去0既地方就琍貼唔到, 而且日子耐左仲會起BUBBLE

而家如果我要貼大張0既貼紙我會先剪走底下個曾油紙既一小角, 對好位之後貼上, 再慢慢一邊剪去油紙一邊貼上, 逐少逐少咁貼上去, 所以有時貼上一張較大張0既貼紙可能要花上十分鐘時, 原理有少少似黐膠布, 呢個方法0既好處就係你逐少逐少咁貼上去, 每一個STEP 你都可以再對0下張貼紙有冇唔0岩位, 另外因為冇用梘水, 車殼凹入0既地方就梗係可以貼得更加貼服啦。

我用梘水0既方法, 將成張貼紙浸入梘水, 放上車殼對位, 對好位之後先用毛巾(最好揀一條唔會甩毛0既毛巾)盡量吸走貼紙表面及底下D梘水, 最後用風筒慢慢吹乾(呢個步驟要非常小心, 如果唔係好易起BUBBLE)
RX-7FD 發表於 2008-4-13 03:42:08 | 只看該作者
謝謝你~~ 高手!!
msmcreation 發表於 2008-4-14 21:15:52 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2008-4-12 16:30 發表

整架啦...整架啦....

車呔未貼yokohama 喎
ERIXON 發表於 2008-4-17 17:32:14 | 只看該作者
我想問如果頭蓋Watson's ,但係整1號車會唔會怪左D呢?