RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3147|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新人有野想問.. 新買左架Heli Max MX45XS

hkgary_g 發表於 2008-4-21 08:23:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
試飛時一俾大個油個尾就係咁打轉有時轉左有時轉右轉得都好快~
每次當個尾開始有小小向右轉我諗住用個控控返個尾對住我~咪張控制杆向右~
點時佢就會係咪向左打轉~ 相返如果個尾開始有小小向右轉時如果我唔控返個尾向我佢就會係咁向右打轉~
我想問係咪有D咩未set好呢?
個控有個REVO係咪要set架?
要點set呢~ 我係用FUTABA 6EXP
唔該晒~

victorccm 發表於 2008-4-21 09:46:30 | 只看該作者
會不會未set好gyro
ukyo 發表於 2008-4-21 10:54:53 | 只看該作者
1.尾中位一定未set好
2.eva rudd  左右%太大
3.gyro gain太細
請問用邊隻尾sevro?
 樓主| hkgary_g 發表於 2008-4-21 11:49:06 | 只看該作者

我係用futaba GY240 gyro
sevro係用futaba S3107
我想問尾個兩個槳其實係咪應該唔係一直線架呢~
好似我第二張圖咁斜斜地先啱呢?
eva rudd同gyro gain又點set呢?
可以教下我點set嗎?
10萬個唔該~

我試過如果我唔安兩個大槳再張個尾個兩個細槳set成直線俾油係唔會打轉架~
ukyo 發表於 2008-4-21 18:52:26 | 只看該作者

1.gy240用係上來無問題,但一定冇401咁..因係次一級
2.s3107  [Operating Speed (4.8V): 0.12sec/60 degrees at no load] 吾夠,要用0.11~0.06,同埋power都吾夠,用65hb,65mg係平靚正,

如果你用401+s3107會好dd,現最平係換sevro先,

3.冇錯,尾槳吾應該直線我地叫 0 pitch,應該係有pitch ,大約20~30度,

如何set,
1.係個gy240上有個扭制,係set個gain ,先去75%

2.係左手邊有個制係可開關head lock即(AVCS)功能,開控開機後就把head lock off左佢

3.睇rudd sevro係咪90度先,係就ok,吾係要裝返90度,同時再檢查控trim rudd係咪0,回晒中,

4.sevro90度後,因你的sevro冇得移動係機身內,咁就扭推杆波link,把尾槳夾下的L比(黑色果個)裝成90度,呢個時候尾係有pitch,

5.之後試左右比rudd睇下有冇頂行程,有就係控EPA set返細

6之後就慢慢升起來試,吾一定升起晒,升到一走尾就扭尾推杆波link修正L比的角度,直到下hov機放手就完成,

7.之後關機,開回headlock,開機可玩得..

建議
1.換sevro
2.換碳纖尾推杆(可買t-rex的頭尾散件的波link尾推組,再去偉x買一支碳纖cut,因原裝t-rex冇咁長)
 樓主| hkgary_g 發表於 2008-4-22 02:11:17 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-21 18:52 發表

1.gy240用係上來無問題,但一定冇401咁..因係次一級
2.s3107  [Operating Speed (4.8V): 0.12sec/60 degrees at no load] 吾夠,要用0.11~0.06,同埋power都吾夠,用65hb,65mg係平靚正,

如果你用401+s3107會好d ...

真係多謝師兄答得我咁長細~
睇完我都學到好多野~
但係65hb,65mg 個Speed: 0.14sec/60° 唔知我有冇睇錯呢?
而且我諗我知道係咩問題點解個尾會打轉~應該係因為我個gyro要set 個reverse
但因為未有時間試所以未肯定係咪reverse問題
我想問師兄你地平時去邊道飛多?
下個月我返hk都想睇下你地玩下學下野~
唔該晒你~~
ukyo 發表於 2008-4-22 02:26:29 | 只看該作者
原帖由 hkgary_g 於 2008-4-22 02:11 發表

真係多謝師兄答得我咁長細~
睇完我都學到好多野~
但係65hb,65mg 個Speed: 0.14sec/60° 唔知我有冇睇錯呢?
而且我諗我知道係咩問題點解個尾會打轉~應該係因為我個gyro要set 個reverse
但因為未有時間試所以未 ...

希望幫到你啦..
65hb同65mh行6v係0.11sec/60°..咁ccmp都用埋就全部行6v又快又大力...
revers gyro好危險..個尾會失控,點樣知係revers,係地未離地已經好勁咁自旋已經係,
我係大埔,平日係球場同林村河飛,假日會同朋友去tko,馬安山,晚上星期3沙田會有機局,平時晚上會玩下車又玩下機..
 樓主| hkgary_g 發表於 2008-4-22 02:59:14 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-22 02:26 發表

希望幫到你啦..
65hb同65mh行6v係0.11sec/60°..咁ccmp都用埋就全部行6v又快又大力...
revers gyro好危險..個尾會失控,點樣知係revers,係地未離地已經好勁咁自旋已經係,
我係大埔,平日係球場同林村河飛,假日會 ...

我就係未離地時自己自旋~所以跟本飛唔地..
今間set好我會再試下~唔該晒你先~
馬安山.. 我返hk都會住馬安山. 有時間真係要去見識下先~
ukyo 發表於 2008-4-22 04:35:47 | 只看該作者
原帖由 hkgary_g 於 2008-4-22 02:59 發表

馬安山.. 我返hk都會住馬安山. 有時間真係要去見識下先~

..一齊研究下
ukyo 發表於 2008-4-22 15:44:13 | 只看該作者
原帖由 hkgary_g 於 2008-4-22 02:59 發表

..咁自旋..重要留意皮帶同皮帶齒係咪鬆,
..吾好免強升起,自身安全重要...
返來一齊研究下...
 樓主| hkgary_g 發表於 2008-4-23 01:37:06 | 只看該作者
[/url]

研究就唔講得啦~ 因為我真係一個初哥... 飛都未識飛咁濟
我試過啦真係revers gyro問題而家無事啦皮帶都無問題.
我仲有幾個問題想問呀~
當我開左AVCS發覺個sevro多數都成日唔係中位.. 係咪正常呢? 點解會咁架呢?
當我慢慢俾油時佢開始想起時都會傾左邊同小小向前傾. 咁我係咪應該set返機頭個D推杆波link向右同小小向後呢?
最後一樣就係個兩條大槳轉時佢唔係一線~(啫係下面張圖咁) 要點先set返到直線呢?唔直線又會有咩應影響呢?

呢個係我架機嘅manualhttp://manuals.hobbico.com/hmx/hmxe0210-manual.pdf
我都知我好多問題. 真係唔該晒你~
ukyo 發表於 2008-4-23 04:24:19 | 只看該作者
...好快就識玩..

avcs.叫鎖頭headlock,佢係會追機的返應再作反應,因未升起比反應個gyro,佢咪會走埋一邊,係正常,當關headlock時,因吾會再好似avcs咁會鎖頭,只會回中,咁未升起佢會叫sevro回中,咩時間都係回中,升起都係,
咁鎖頭or鎖尾的avcs係當架在飛行中當有氣流吹向機身時,會影響機尾的平均走位,gyro會控制機身跟著走位的方向移,保持直線平衡
冇avcs時,左以上的情況下,尾巴會隨氣流移動,會吹走到尾

比油向左係正常,因有地面氣流影響同槳轉動的慣性,只要高過同槳一樣的高度就會沒有氣流影響

但向前就應該十字盤吾夠平水,set好的機應可放手幾秒以上可停左空中,扭sevro到十字盤的波link係o岩

當兩槳轉動不是一直線,叫~雙槳,應會影響機的效能,反應,耗電,
原因
1.兩隻槳cg有問題,
2.兩隻槳重量不一
以上要鄧槳來解決
1,2冇問題
3.就調整槳夾到十字盤最長果支波link
都吾得,應該係槳夾,波頭,mixing arm有虛位,咁要換零

樓主| hkgary_g 發表於 2008-4-23 05:57:31 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-23 04:24 發表
...好快就識玩..

avcs.叫鎖頭headlock,佢係會追機的返應再作反應,因未升起比反應個gyro,佢咪會走埋一邊,係正常,當關headlock時,因吾會再好似avcs咁會鎖頭,只會回中,咁未升起佢會叫sevro回中,咩時間都係回中,升 ...

ching都回得我好快下喎
睇完你答我. 我真係學到唔少野...
其實好耐之前我已經開始玩直昇機而且係玩油機~
當時因為無高人指點唔敢飛所以放低左好耐
而家諗住買架用電嘅再試玩下..
之前以為起飛時都向左.以為有野未set好~
所以唔敢飛高.你知啦撞一撞就無幾百架嘛~
但而家你敢講我都放心.去試下先~
唔該晒你我真係袋唔少野
ukyo 發表於 2008-4-23 10:38:32 | 只看該作者
原帖由 hkgary_g 於 2008-4-23 05:57 發表

ching都回得我好快下喎
睇完你答我. 我真係學到唔少野...
其實好耐之前我已經開始玩直昇機而且係玩油機~
當時因為無高人指點唔敢飛所以放低左好耐
而家諗住買架用電嘅再試玩下..
之前以為起飛時 ...

..昨晚通頂做野,咁悶悶地咪上來睇,見你問咪答.. ..油機同電機落地都係幾百蚊..
ukyo 發表於 2008-4-23 10:46:51 | 只看該作者
呢個係尾中位,會有dd偏差,升起先修正到
 樓主| hkgary_g 發表於 2008-4-24 02:44:42 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-23 10:46 發表
呢個係尾中位,會有dd偏差,升起先修正到

完全明白晒~ 唔該晒~
尋日我試飛左啦.感覺良好
但飛得唔係好高.因為我諗仲可以SET好D個個十字盤~
到時我會再試飛高D~再遲就學玩3D~ 到時又要請教ching啦
ukyo 發表於 2008-4-24 18:58:01 | 只看該作者
原帖由 hkgary_g 於 2008-4-24 02:44 發表

完全明白晒~ 唔該晒~
尋日我試飛左啦.感覺良好
但飛得唔係好高.因為我諗仲可以SET好D個個十字盤~
到時我會再試飛高D~再遲就學玩3D~ 到時又要請教ching啦

..加油..