RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4022|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

amadeus3408 發表於 2008-6-28 16:24:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
早期無差速二驅車種

登錄/註冊後可看大圖

齒箱設計很像真,AYK字樣超有型

登錄/註冊後可看大圖

當時的車好相都流行作防塵防水處理

登錄/註冊後可看大圖

前避震配置很節省空間

登錄/註冊後可看大圖
valklai 發表於 2008-6-28 16:44:13 | 只看該作者
呢部車係我第一部rc car
我仲記得系係新新模型公司買嘅
師兄你keep得部車好正......仲加多咗隻尾翼添woo
fat_fat_cat 發表於 2008-6-28 19:33:20 | 只看該作者
seen these one produce after sand scorcher, first with oil shock??
A very nice collection.  
uboat 發表於 2008-6-28 21:18:10 | 只看該作者
冇記錯喺AYK第一架越野車,架車算幾快,但撞柱撞牆後,就要用力屈返直絛龍骨,同双星馴馬師(練)起上來都有得FIGHT吓,咁就廿幾年,師兄喲相又令我想返起當年同朋友一齊玩車嘅美好回憶!

tiger1 發表於 2008-6-28 23:25:00 | 只看該作者
I have never seen one running....
ryancmlam 發表於 2008-6-29 00:01:56 | 只看該作者
AYK566B was my first RC car.
 樓主| amadeus3408 發表於 2009-1-22 06:09:31 | 只看該作者
所以各位師兄都比我老喔,從我對遙控車有印象時已經在發燒年代了,青柳的老車還是再收藏時才去研究的哩
032rs 發表於 2009-1-22 23:54:57 | 只看該作者
此車我讀小四時約1982年於天光道興記買,價值港幣299,
 樓主| amadeus3408 發表於 2009-1-22 23:58:25 | 只看該作者
哇~超便宜的,大約一千多台幣耶,跟黃蜂蚱蜢差不多
js 發表於 2009-1-23 01:48:33 | 只看該作者
其實也不算便宜了,那時普通人的工資才 一千 多 元。
ford 發表於 2009-1-23 03:40:05 | 只看該作者
KEEP 得好好啊.
albertau2011 發表於 2009-4-20 16:27:28 | 只看該作者
tiger1 發表於 2009-4-20 17:11:15 | 只看該作者
Of course AYk copied star-star la
python 發表於 2009-4-26 02:34:03 | 只看該作者
我反而認爲當年的沙灘車係由福士甲蟲底盤度發展而來, 所以模型車都帶有真車的影子, 單係睇前擔就係一個好例子。唔係抄星星, 係抄真車。
 樓主| amadeus3408 發表於 2009-4-29 08:04:49 | 只看該作者
其實是材質跟汽車發展史的問題,馴馬師跟566開發的年代,金屬材質多為鉛合金,鋁合金連60xx的都是少數使用,金屬材質普遍強度不足所以buggy車種前輪懸吊多以拖曳臂設計以抵銷應力,馴馬師的A臂後懸吊也沒辦法做很長,又當年真車buggy亦多為此種設計,所以各家設計便大同小異,即便現今各車款,tamiya/kawada/yokomo/kyosho等電房車.甩尾車等,我們也無法說是哪家抄襲哪家的,畢竟處於材料學跟材料成本的瓶頸下,最好的設計也就大概如此了.
htctyo 發表於 2009-5-6 17:19:34 | 只看該作者
excellent