RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2343|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的至尊 mountaineer

kchx2 發表於 2008-7-8 15:42:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
直至最近二手買左部 benz 1850L 貨車之前
呢部 toyota mountaineer 係我收藏中既至尊

果時見哥哥玩 hotshot 2, optima mid cs 之後
一心想砌部機件再複雜d既車
當時最複雜既係 "野豬級" 既 mountaineer  
中四既聖誕假, 用儲埋既零用錢及獎學金去買呢部車番黎
90年代初, 果時記得好似賣約 $1400

砌車架部份係最好玩既地方
金屬架, 三段波箱, 傳動, 彈簧避震
一波龜速四驅, 二三波後驅

砌車殼髹油終究自己搞唔掂
多得舅父幫忙髹得好靚
之後有一段長時間部車借左俾舅父玩
佢改裝左電變及加左車頭燈

果時多數週末拿番去學校放車
然後中學畢業後有好多年因為無時間無地方放車
所以收埋左好耐
直至最近屋企多左個大玻璃櫃先至讓佢出番黎做擺設
不過都唔敢再放佢落地跑, 怕車呔既膠會開始爆
波箱三粒膠塞及車尾燈膠片最近在 ebay 買到原裝代替品

陪影既呢部 1/32 pickup 車仔都係一個奇遇
呢部係雙星既第一代 1/32 四驅車 (item 18002)
80年代初出品, 到85年停產
田宮俊作既自傳曾經提到
呢款車仔既系列當年銷售成績欠佳
佢同大塚康生傾開, 大塚點醒佢, 話呢款車仔 "太過像真" 吸引唔到小朋友
於是田宮請大塚幫忙將呢個系列改成 wild willy 一類比較卡通化既車款, 而停產原本既車款
雙星近廿幾年都無再出呢類 1/32 pickup 車仔
不過潮流似乎又走番去像真既方向

我反而喜歡像真
一路都想搵番呢部車仔好耐 (佢停產果時, 我仲係小學生)
有日居然在 ebay 美國果邊見有人賣呢部車仔, 美國版本, 未開盒
於是即刻 buy-it-now
本來賣家只肯寄往美國境內
最後我都好彩搵到一位美國朋友借出佢既地址收包裹, 再轉寄俾我
呢部車仔既車型其實唔係 toyota 而係 chevrolet
不過基本外型及顏色完全襯晒 mountaineer
所以我髹油既時候都參考 mountaineer 既顏色配搭

將野豬/mountaineer 同而家既 f-350/hilux highlift 比
而家 f-350 金屬味少左好多
可能因為膠既部份多左
感覺上好似無咁似真貨車
雖然配件方面 f-350 可以加 mfc-02 果d超高檔產品
當然遠比野豬/mountaineer果一代優勝

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

有勇冇謀 發表於 2008-7-8 16:31:29 | 只看該作者
very nice...新車一樣
woo206 發表於 2008-7-8 17:22:40 | 只看該作者
嘩! 原裝零手車,原車主保留了十多年, 重要係行貨, hk落地! 太正了! 太難得了!
反之我几部全是水貨車, 不知手數, 加上是積木, 百鳥歸巢...........

登錄/註冊後可看大圖

Sin 發表於 2008-7-9 03:00:03 | 只看該作者
My HK 行貨 too
amadeus3408 發表於 2008-7-9 05:45:50 | 只看該作者
正車是值得鼓勵的
 樓主| kchx2 發表於 2008-7-9 10:04:42 | 只看該作者
原帖由 woo206 於 2008-7-8 17:22 發表
嘩! 原裝零手車,原車主保留了十多年, 重要係行貨, hk落地! 太正了! 太難得了!
反之我几部全是水貨車, 不知手數, 加上是積木, 百鳥歸巢...........

http://i307.photobucket.com/albums/nn301/woo206/DSC00049_ ...

你呢個車架d金屬好新淨, 好 "反光" 哦
alexfish3 發表於 2008-7-9 10:59:02 | 只看該作者
My dream car series.

woo206 發表於 2008-7-9 16:53:03 | 只看該作者
原帖由 kchx2 於 2008-7-9 10:04 發表

你呢個車架d金屬好新淨, 好 "反光" 哦

是自己拿去比人电鍍的

登錄/註冊後可看大圖
jas 發表於 2008-7-12 11:56:30 | 只看該作者
Chrome is a little too shiny for my taste.    Is zinc plating available?
jas 發表於 2008-7-12 12:05:35 | 只看該作者
My Bruiser project is still in pieces.
毛慧 發表於 2008-7-12 17:22:42 | 只看該作者
當年出呢部車時仲係靚仔一名,得個睇字,但到依家雙星應該唔會再復刻,無緣一親香澤,可惜!
我都好彩地收藏到一部...可惜冇時間...遲遲都未完成

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖