RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3566|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的雙星經書

kchx2 發表於 2008-7-12 02:31:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
由 1987 年開始買第一本雙星年刊
果時仲係小學生, 在學校附近既模型舖買, 果時係大約賣 $30
好欣賞佢d好靚既圖, 仲可以透過d模型簡介段落學英文
可以話係呢本書令我開始做雙星 fans   

之後連續20年, 年年一二月去模型舖買一本新既英文雙星年刊已經係例行公事
仲在發利隆搵到 1978 及 1979 既貨尾
最初買果d因為經常揭唔識保養, 搞到有d變得幾殘
後來有d買左睇左一陣就收埋, 比較完整

近一年在 ebay bid, 開始 bid 埋 1987 之前未有既果幾本
現時到手既最早去到 1972
再之前既要繼續碰運氣等 ebay 有人放
(見過 tamiyabase.com 網主既收藏, 佢最早都係收到 1971)

RC 車在 1977 年刊開始出現
(如果計埋 RC 坦克, 就係 1975)
睇 30 幾年既年刊, 好似一路睇 RC 既演進
以前既雙星年刊真係 "圖文並茂"
有好靚既 RC 大特寫圖
仲有好多介紹模型既原型資料
可以順便學好多野
近十年既年刊可能因為雙星既產品太濫
cut 晒d文字, 每部 RC 得番一小格圖
可讀性都降低左

但係點都無諗到 2007 居然會係最後一本
今年年初問左好多地方, 都話無消息
最後寫 email 去問雙星官方, 答話係想改革形式, 可能以另一個面貌出現
結果到而家都無見到
恐怕 2008 都係唔會出
30 幾年既傳統就此中斷
係唔係近幾年呢d書既銷量唔好呢?  

RC guide book 都有幾本
不過 collection 唔齊

另外舊年先後去日文書店訂購 "Tamiya RC 30 Years Perfect Album" (日文) 及田宮俊作 "Master Modeler" (英文)
呢兩本都係頂級好書
雙星 fans 必讀既經書, 推介  

1972 - 1979

登錄/註冊後可看大圖

1980 - 1989

登錄/註冊後可看大圖

1990 - 1999

登錄/註冊後可看大圖

2000 - 2007

登錄/註冊後可看大圖

全部

登錄/註冊後可看大圖

"Tamiya RC 30 Years Perfect Album" & 田宮俊作 "Master Modeler"

登錄/註冊後可看大圖
yeeman97 發表於 2008-7-12 02:44:48 | 只看該作者
wa.........................
利害利害~
Administrator 發表於 2008-7-12 02:50:31 | 只看該作者
大開眼界, thanks for sharing this
玩車托杉 發表於 2008-7-12 03:09:03 | 只看該作者
勁牙...C兄...
有咁多書..
amadeus3408 發表於 2008-7-12 12:25:49 | 只看該作者
你的雙星收藏真完整
tiger1 發表於 2008-7-12 14:26:34 | 只看該作者
勁ah...see 兄
noble 發表於 2008-7-12 14:35:07 | 只看該作者
實在呀爸呀媽,有冇出聲話過你……?!
chacha 發表於 2008-7-12 16:53:22 | 只看該作者
荔枝角道兆利隆好多寶物
speedstar 發表於 2008-7-12 18:36:53 | 只看該作者
咁你要買埋台灣譯果本 Master Modeler中文版.

仲有2000年復刻版 1965田宮目錄, 我係佐敦興記購得.
 樓主| kchx2 發表於 2008-7-12 21:37:35 | 只看該作者
原帖由 noble 於 2008-7-12 14:35 發表
實在呀爸呀媽,有冇出聲話過你……?!

屋企有好多其他既書
呢d經書混在其中擺埋一邊都唔算顯眼
而且主要都係以前一年買一本者

不過的確在 ebay bid 左d舊書, 賣家寄小包來既時候
會有d麻煩
好在屋企都唔過問入面係d咩野

有時買左大件既新模型 (RC)
果時就要搵方法 "走私" 入屋勒   
 樓主| kchx2 發表於 2008-7-12 21:42:20 | 只看該作者
原帖由 speedstar 於 2008-7-12 18:36 發表
咁你要買埋台灣譯果本 Master Modeler中文版.

仲有2000年復刻版 1965田宮目錄, 我係佐敦興記購得.

咦, 第一次聽聞有台灣譯本喎
而家在香港可以買到嗎?

2000 年既 "復刻1965"
有意思, 真想見識
唔知興記仲有無呢?
speedstar 發表於 2008-7-12 23:48:22 | 只看該作者
原帖由 kchx2 於 2008-7-12 21:42 發表

咦, 第一次聽聞有台灣譯本喎
而家在香港可以買到嗎?

2000 年既 "復刻1965"
有意思, 真想見識
唔知興記仲有無呢?

http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=74681

我幾年前係香港買既, 但唔係100%譯本, 據說有少部住剪, 大陸模書"模型世界"早年亦有連載(同台灣譯本唔同), 可惜連載至2/3左右就停.
呢本書真係好書一本, 砌唔砌模型都睇, 睇田宮對模型果份執, 困境中求存, 十分有啟發性.

另外果本復刻1965我幾年前買仲有幾本, 我諗依家冇勒. 佢成本同197x既唔同, 冇彩色同只有廿零頁咋, 1000Yen=HK$100, 純懷舊
 樓主| kchx2 發表於 2008-7-13 00:24:09 | 只看該作者
原帖由 speedstar 於 2008-7-12 23:48 發表

http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=74681

我幾年前係香港買既, 但唔係100%譯本, 據說有少部住剪, 大陸模書"模型世界"早年亦有連載(同台灣譯本唔同), 可惜連載至2/3左右就停.
呢本書真係好書一本, 砌唔砌模型都睇, 睇田宮對模型果份執, 困境中求存, 十分有啟發性.

咁我就走寶了, 不過睇英文都 ok 啦

不錯, 有趣係田宮提到佢事業生涯中幾個重要人物及當中既故事
e.g. 禮聘名畫家幫佢畫盒面 box-art; 請求本田純一郎批准研究 honda f-1 做模型; 同 tyrrell 車隊老闆斟版權; 買部 porsche 911 真車拆骨研究構造; 大塚康生點醒佢首代 mini4wd 失敗之處

最有趣係 1976 年因為要回本所以開發 RC 既緣起及偶然發現瀧文人搞 RC 既才華, 頗有傳奇色彩
(其實開發 RC 坦克 1974 年已經開始, 講瀧文人既故事可能係故意加強戲劇性)
AMAT 發表於 2008-7-17 14:36:50 | 只看該作者
以前都有買......宜家都冇買好耐囉......
ilove-benz 發表於 2008-7-22 13:42:03 | 只看該作者
配服配服
熊仔糖 發表於 2008-9-3 14:13:52 | 只看該作者
, .. waaaa, C Hing , 勁!
i love 田宮 too!
tiger1 發表於 2008-9-4 20:56:58 | 只看該作者
just too many to collect nowadays.