RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2555|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

直昇機新手一問~

FAI_1 發表於 2008-7-27 12:34:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄
小弟有問題希望各位師兄可以解答,
其實我玩開Lava v4,想玩大少少既機,但唔想玩450級,因為實在太大既機,
各位師兄有冇其他機好介紹,有人叫我玩king2,但我睇其他討論個個都覺得king2唔合適新人玩,
又覺得個摩打易燒,我又去模型鋪問,有間不斷話好遠叫我去買,有間話king2係圾垃機,我聽完都唔知邊個係真,好亂~
Sorry~我還狼一個問題~
我都係睇討論,有關於模型鋪一問
有人覺得精藝易手當正手買~唔太好~
鼎豐d野貴會搵人笨~
卓藝d野貴~
咁有冇買電直唔搵人笨~既鋪~
希望各位師兄了解我~這個問題少年~

ukyo 發表於 2008-7-27 21:07:58 | 只看該作者
EP200 PRO,呢架會好..
king2吾合新手係因cp機,輕,機設計有好多問題,對新手會難攪..零件又貴

講真...冇一間鋪吾會搵人笨..
 樓主| FAI_1 發表於 2008-7-28 00:14:08 | 只看該作者
謝謝你~

師兄你可否貼EP200 PRO張相~
因為我未見過~Sorry~
請問EP200 PRO係咩級架~??
咁你覺得去邊間買會比較好~
因為我唔知其他邊到有電直買~希望你可以介紹比我~謝謝~
ukyo 發表於 2008-7-28 14:52:56 | 只看該作者
http://www.globalrchobby.com.au/product_info.php?products_id=365

http://www.archeli.com.au/cobra/showthread.php?p=1088295

有ep100,同ep200

但呢d細機其實不太合新手,因cp機轉速高,會好危險,加上機輕易被風影響,輕會好靈敏,即係手微微對機已經有好大的反應,不過你有玩lama 4ch機,應該都有方向感,只lama 機係似玩具級的機,操縱上比其他機易,

機越大,越重,=穩定性高,反應慢,會易控
機越細,越輕=穩定性低,反應快,會難控
f6f 發表於 2008-7-28 16:26:37 | 只看該作者
zifu 發表於 2008-7-29 00:30:13 | 只看該作者
加舊石頭會重0的....好飛0的..摩石早0的上天堂
ukyo 發表於 2008-7-29 14:14:32 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2008-7-29 00:30 發表
加舊石頭會重0的....好飛0的..摩石早0的上天堂

..哈哈~~~我都想睇師傅你表演...
 樓主| FAI_1 發表於 2008-7-30 00:57:53 | 只看該作者
多謝~ukyo

你令我覺得好感動~
我想問如果我要買~係唔係同間鋪講要ep200~佢地會明~我要邊種機嗎~?
sorry~我比較蠢~
我想知大約要幾多錢架~??
有冇控好介紹~平靚正~
我知控可以玩咩機都得~
好既控有好多記憶體~~??
但點解要買好既控~??
我真係好多謝~ukyo
ukyo 發表於 2008-7-30 03:20:06 | 只看該作者
資料真的幫到你就好

ep200係細機,但冇ep100咁細,電子野吾會太貴,但玩呢架機吾會平..要有心理準備

控果方面,最重要吾只記憶體,最重要係線性,如9xll,油門同pitch曲線有7點,行程會細緻,好合細機用,但支控要3千幾到,現好流行2.4g,可用9xll再買2.4發射同接收,約加多千6到..重有支dsx9本身已經係2.4g的9ch控,但好貴,其他行2.4g的控有dx7,ds6i,會平d,2千幾,但油門同pitch曲線只得5點,夠吾夠用就睇個人習慣,再平有6exh,呢支功能會再小,只得5點%睇,冇得睇曲線呢支約$600幾到$700..
教主 發表於 2008-7-30 03:49:00 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-7-27 21:07 發表
EP200 PRO,呢架會好..
king2吾合新手係因cp機,輕,機設計有好多問題,對新手會難攪..零件又貴

講真...冇一間鋪吾會搵人笨..

you are very clever ~~
枉我縱橫 KWS 多年, 一旦入到飛機舖立刻變番死老襯一名~~
zifu 發表於 2008-7-30 04:02:23 | 只看該作者
樓上...入我間,感覺又如何呢?..........呵呵
教主 發表於 2008-7-30 04:06:05 | 只看該作者
環境優美好多~~
教主 發表於 2008-7-30 04:15:21 | 只看該作者
wa ! EP 200 係邊樹生產 !? 好有機械感 !
好想買番隻........吾識飛.......-_-"
zifu 發表於 2008-7-30 11:49:58 | 只看該作者
樓上,上星期四深夜是否在橫州車場,我放完機路過,見到好似
f6f 發表於 2008-7-30 16:13:59 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2008-7-30 04:02 發表
樓上...入我間,感覺又如何呢?..........呵呵

我相信ukyo並不是有心入你.

可能是言語上誤會.......

他所說的搵人笨......我會理解成.......從事搖控行業的朋友, 他們收取一定的服務費或賣東西獲的利潤, 以支付租金及生活費用........所以我覺得這些事情是可以理解及接受的.
ukyo 發表於 2008-7-30 16:33:21 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2008-7-30 16:13 發表

我相信ukyo並不是有心入你.

可能是言語上誤會.......

他所說的搵人笨......我會理解成.......從事搖控行業的朋友, 他們收取一定的服務費或賣東西獲的利潤, 以支付租金及生活費用........所以我 ...

..我講的話..真係問是旦一個師傅師兄都係同我一樣咁講..因zifu間鋪真sorry..重來未去過,太遠,但係廣華行到深水埗,同精字頭的鋪,樓上樓下鋪每個玩開機都好了解,出來玩時識到好多新手朋友都一肚火,比了錢,整吾好,亂咁整,拖著d客,呃人d訂,什麼都有,如果話呢間貴就吾算係呃人,因呢d野可以話係海鮮價,吾格吾睇就買係自己責任,
liongoryeah 發表於 2008-7-30 18:01:40 | 只看該作者
我都係玩開lama v4,玩左唔夠半個月就買左部2手o既450~~
而家用450 練緊對尾hold機(只敢離地2尺)~~~
開初玩就一定會比人(搵笨)架喇,鬼叫自己咩都唔識
就好似我o係鴨記買隻lama時,買左舊唔知咩牌子o既電,要成140蚊(佢話平左比我tim) 玩左十多個揮就漲晒......<(呢d算唔算比人搵笨?)
冇計,唯有上多d forum,問多d各師兄o既意見,自自然然就冇咁易比人搵笨啦~~~
我開初都覺得隻450好大隻,而且有一定o既危險性,但玩落又覺得ok,幾定,但最緊要大風時唔好飛咁高(一迎風就會自己飛高)
其實我覺得初玩可以買2手機練習吓先(買時最好叫個賣家試飛),控就可以買個好d o既,到識玩時先轉機玩~~~