RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6752|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Hirobo Rusher 8

bighead 發表於 2008-7-30 00:56:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
呢架係我廿幾年前第一架玩嘅油車....突然想見吓佢個樣, 居然又比我找到 (Thanks to modern technology!!)
唔知有冇師兄玩過呢?
tiger1 發表於 2008-7-30 07:46:03 | 只看該作者
I saw one for sale somewhere less than 3 months ago....
fyin 發表於 2008-7-30 11:14:13 | 只看該作者
Hi C 兄,
當年好多廠都係出同樣設計款式的1/8 buggy.
Kyosho / Tomo / Thunder Tiger / Hirobo..................等
我剛剛 bid 咗部Kyosho番黎.
 樓主| bighead 發表於 2008-7-30 11:23:12 | 只看該作者

So envy that you have so many buggies..
ftbingobingo 發表於 2008-7-30 12:08:31 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2008-7-30 11:14 發表
Hi C 兄,
當年好多廠都係出同樣設計款式的1/8 buggy.
Kyosho / Tomo / Thunder Tiger / Hirobo..................等
我剛剛 bid 咗部Kyosho番黎.

兄弟, 恭喜晒, bid左邊部呀?
tiger1 發表於 2008-7-30 15:26:32 | 只看該作者
Rusher 8 粗獷, handsome, I love it lah!!...
fyin 發表於 2008-7-30 18:57:12 | 只看該作者
原帖由 ftbingobingo 於 2008-7-30 12:08 發表

兄弟, 恭喜晒, bid左邊部呀?

Hi Bro,.
以上全部都bid唔到 , 因完標價架架都好貴. 哩期KYOSHO同TOMO大熱.
睇睇日本YAHOO拍賣綱就知. 都係ebay平啲. 但NIB就一定要向日本先搵到.
ftbingobingo 發表於 2008-7-30 20:18:42 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

架fairlady 240z, 想買多架, 砌到310,000yen都贏唔到, so carzy, hehe
uncle 發表於 2008-7-30 20:43:25 | 只看該作者
原帖由 bighead 於 2008-7-30 00:56 發表
呢架係我廿幾年前第一架玩嘅油車....突然想見吓佢個樣, 居然又比我找到 (Thanks to modern technology!!)
唔知有冇師兄玩過呢?

Rusher 8 大約是1981~1982年時期的產品 , 不過今日先至知係Hirobo出嘅
當年我有部京商1/8的Fairlady, 用OS21銀圓heatsink引擎, 都試過同住喺樓上的街坊架Rusher 8 鍊過幾轉
好懷念啊!!
amadeus3408 發表於 2008-7-30 21:06:17 | 只看該作者
果真都是正點好車
tiger1 發表於 2008-7-30 22:05:21 | 只看該作者
Rusher 8 as 1978, 1979.
mmz 發表於 2008-7-31 00:01:52 | 只看該作者
原帖由 bighead 於 2008-7-30 00:56 發表
唔知有冇師兄玩過呢?

我都有玩過,仲係我第一架玩既1/8油越野車(部車係我朋友玩的,我借來玩住先.因佢咩都唔識  ),記得當年我放部picco21落去玩,用舊時用的死氣鼓,第一次玩就在當時塘尾道櫻桃街交界個爛地貨車場,當時見佢可以在d高矮不平的地方行得jump jump下,覺得真係很有槳趣
tiger1 發表於 2008-7-31 08:07:27 | 只看該作者
原帖由 mmz 於 2008-7-31 00:01 發表

我都有玩過,仲係我第一架玩既1/8油越野車(部車係我朋友玩的,我借來玩住先.因佢咩都唔識  ),記得當年我放部picco21落去玩,用舊時用的死氣鼓,第一次玩就在當時塘尾道櫻桃街交界個爛地貨車場,當時見佢可以在d高 ...

Picco 21 + Rusher 8, very very nice ah
 樓主| bighead 發表於 2008-7-31 14:43:36 | 只看該作者
果陣用os, 我記得連電撻都冇,同阿哥只用條繩撻著佢, 真係撻車多個玩車 , 但係想起記又幾開心
tiger1 發表於 2008-7-31 17:42:11 | 只看該作者
Because you were playing with your brother and that was why it was so fun
 樓主| bighead 發表於 2008-7-31 19:29:26 | 只看該作者
原帖由 tiger1 於 2008-7-31 17:42 發表
Because you were playing with your brother and that was why it was so fun

yup.. those were the days..
uncle 發表於 2008-7-31 20:53:02 | 只看該作者
原帖由 bighead 於 2008-7-31 14:43 發表
果陣用os, 我記得連電撻都冇,同阿哥只用條繩撻著佢, 真係撻車多個玩車 , 但係想起記又幾開心

當年喺某屋邨嘅商場頂樓 , 逢星期六日都係放車嘅天堂 , 我都係用繩撻車 , 因為無錢買電撻同水電 . 起初
撻到手指起水泡 , 後來功力深了 , 雙手的食指皮厚了 , 仲可同電撻相同速度撻着架車呀
fyin 發表於 2008-8-1 11:05:16 | 只看該作者
以前好多時係火咀冇電或電力不足先撻唔着.
tiger1 發表於 2008-8-1 13:02:54 | 只看該作者
Those days, really spent more time starting the engine than play lah...
But that was real fun
fyin 發表於 2008-8-1 14:32:51 | 只看該作者
會唔會當時大家都冇密注意說明書中調較engine說明, 所以部偈難着.
我試過跟足說明書着部N年前的06偈, 都好易着到.
其實着部偈唔難, 而係調較部偈就好難.