RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2147|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

簽名相中既係乜機 ??

教主 發表於 2008-7-31 03:09:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
會員 yuko 簽名相中既係乜機 ??
外型有夠神化.....
ukyo 發表於 2008-7-31 04:29:14 | 只看該作者
...哈哈..冇錯..d人會叫做神機..有mars戰神同poseidon海神.我架叫海神來,icon果個殼係原裝呢架機,但用了戰神殼係簽名檔..兩架機身結構吾同,
係台灣 gazaur廠的機,香港吾太流行的一架好機

1.機長原裝係480,比一般450機長,
2.機架以力學原理組合
3.主旋頭以活動flybar設計,比t-rex頭輕20g,超靈活,敏銳,準確
4.尾傳動以前大餅下的齒直接到尾,尾設有波箱,昨用是減低皮帶速度,減小靜電,再有加速齒連接尾旋組,波箱作用似滑輪作用,使主旋頭不會有loading,a數比一架450機低5~6a..keep3千rpm做激烈動作
5.尾sevro係裝係機身中間,機的cg係好完美
6.尾槳有靜音設計,飛行沒有很響的風聲,尾槳夾有2段行程設定,比不同方向的sevro推拉
7.大餅是特別物料造,轉動時不會同馬齒撞到好嘈
8.機有norm同3d設定,係mixing arm有兩孔,同埋直軸都係,有兩孔,可low低,
9.好特別的設計外形,比一般機大的機殼

不過這機吾係人人都玩到,因好有性格,因機對於平衡係好嚴謹,每口螺絲都要裝得平衡,要好用心set機的人先會玩到,吾可以求求其其,因之前有好多人都試呢架機,但發生好多問題,都係不懂set機所致,同機身好似卡紙咁好單薄接受吾到,個樣吾係個個鐘意,就享受不到這機的快感,但可惜這機尾自旋速度不足,不能瘋狂自旋,同只有輕微的共震就會噴尾槳,震斷鋼螺絲.

這機原裝係480,叫mars480同poseidon480,用325~330槳,我改了xl,用340~360槳,都係用3cells電,
係480時,機最細10a最大32a 3千rpm,+11-11度pitch,改大了用340槳 最細15a最大45a,用360槳最細15a最大48~50a

樓主| 教主 發表於 2008-7-31 05:00:12 | 只看該作者
wa~ need a team of scientist to operate this @@"
but the look is 22 century !!

no sell in HK ?
gogo 發表於 2008-7-31 06:18:18 | 只看該作者
好吸引 very nice
恆.com 發表於 2008-7-31 10:15:19 | 只看該作者
parts 難求
無鋪頭賣的
ukyo 發表於 2008-7-31 18:11:07 | 只看該作者

..無法..開手人在香港造得吾好,成年都推廣不到,因佢又要做獨市,眼光短淺,佢又有機界d人事問題,攪到好難流行,原本重有幾位師兄朋友造,可惜因有人發現做不到獨市就做小動作,唉~~台灣果邊又只重視外國市場,香港d鋪又吾敢接受推廣這機,因太新,現班老闆老師傅只玩油機,set架電機佢地好頭痛,呢架重要咁煩,因呢架機係中,高楷機,新手一定要有support,現得返一個人有售零件,開頭對佢好有期望,因佢突然找我同我另一位玩開這機的朋友幫助支援,因係網睇我好有心幫人掛,我都應承係技術支援全力幫助,之後因有另一個樓上鋪想同台灣取這代理,因出面大鋪吾敢做,咁好易做到獨市,第2接手人得知後,試同這樓上鋪傾談合作,之後因呢間樓上鋪背景同品德有問題,台灣吾比佢做,因台灣果邊又係好有性格的公司,之後因現這位接手人不是全職售這機,買零件只可約他找他,吾識我同之前冇玩開的一定買不到零件,就算我找佢都吾易,之後玩呢架機的人,急速放棄,因一d因人事問題,因第一手造這機的人係冇品的商人,佢做緊就叫人玩,冇得做即叫佢d客同朋友吾好玩呢架機,重有好多事端,最後連之前同我一齊玩這機的朋友都放棄晒,得返我同幾個人重玩緊,因設計同效能真太喜歡,因最壞打算係用t-rex機身,用這旋頭,但t-rex個樣太普通....
 樓主| 教主 發表於 2008-8-1 00:35:42 | 只看該作者
所以你話本環人事幾錯綜複雜呢 ~~  
 樓主| 教主 發表於 2008-8-1 00:39:19 | 只看該作者
往往好多事都係比 d 芝麻綠豆窒礙發展 ;
敗類小人無處不在
馮馮ymc 發表於 2008-8-1 00:44:13 | 只看該作者
原帖由 教主 於 2008-8-1 00:39 發表
往往好多事都係比 d 芝麻綠豆窒礙發展 ;
敗類小人無處不在

往往如是!!
小步 發表於 2008-8-10 22:39:06 | 只看該作者
的確神機真係好靚,機械設計好正, 算係advance 機種
性能上都好好, 唔飛擺向到睇都過引
由其是我個人上好like 呢o的咁specical design o既機
可惜,如樓上所說香港market死得好慘
係咁架呢, 大鋪唔做細鋪打生打死....害死隻機
ukyo 發表於 2008-8-10 22:54:55 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2008-8-10 22:39 發表
的確神機真係好靚,機械設計好正, 算係advance 機種
性能上都好好, 唔飛擺向到睇都過引
由其是我個人上好like 呢o的咁specical design o既機
可惜,如樓上所說香港market死得好慘
係咁架呢, 大鋪唔做細鋪打生打死. ...

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( x1000000000000000000000000000000000000000
SnackEater 發表於 2008-8-16 00:55:03 | 只看該作者
神機我年幾前都玩咗一排,係好機黎,好好飛,機頭大又易睇,可惜parts難搵...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖