RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2724|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問玩固定翼用6EX或者4EX得唔得?

louis-wei 發表於 2008-8-14 13:09:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1.請問玩固定翼用FUTABA 6EX或者FUTABA 4EX得唔得?
2.6EX有無分乜版本?具體乜價位?
3.4EX同6EX有乜唔同?
希望各位C兄解答?

f6f 發表於 2008-8-14 16:02:34 | 只看該作者
1.請問玩固定翼用FUTABA 6EX或者FUTABA 4EX得唔得?..........得
2.6EX有無分乜版本?具體乜價位?...................................................有分飛機版及直昇機版.......大約600~700
3.4EX同6EX有乜唔同?.......................................................................4EX是4頻可控4個頻道,  例如: 升降陀, 方向陀, 油門及副翼. 而6EX是6頻可控6個頻道,  例如: 升降陀, 方向陀, 油門, 副翼,收蹗器及襟翼 .
希望各位C兄解答?
 樓主| louis-wei 發表於 2008-8-14 16:26:52 | 只看該作者
THX,C兄!我計劃買架F35B,我見有張帖裏面有,好正啊!敢如果買果架飛機要執D乜野呢?飛機一架,6EX一套,仲有補充呢?
f6f 發表於 2008-8-14 16:47:01 | 只看該作者

第一套控唔包微型servo, 你要買2隻給副翼, 1隻給升降陀, 1隻給收蹗器.(建議用Town Pro 或 Eky 牌子的servo,因夠平)大約$160
第ニ看看那機包不包Duct Fan及無刷摩打, 若不包需要另外買(最好參巧specification 所指定的size)大約$300~400.
第三無刷摩打電子变速(最好參巧specification 所指定的size)大約$200~300.
第四Lipo電(最好參巧specification 所指定的size).
第五Lipo充電器
alexlohoyan 發表於 2008-8-16 15:31:33 | 只看該作者
係咪新手?
新手一開始玩duct fan 死得好快 =="
 樓主| louis-wei 發表於 2008-9-20 20:56:27 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2008-8-14 16:02 發表
1.請問玩固定翼用FUTABA 6EX或者FUTABA 4EX得唔得?..........得
2.6EX有無分乜版本?具體乜價位?...................................................有分飛機版及直昇機版.......大約600~700
3.4EX同6EX有乜唔同? ...

敢4EX又咩价位呢?
f6f 發表於 2008-9-21 01:49:53 | 只看該作者
原帖由 louis-wei 於 2008-9-20 20:56 發表

敢4EX又咩价位呢?

I have not saw that the shop has sell 4EX in Hong Kong (some shop may be have sell it).

I think the price will be around $400~500 if some shop have sell it.................

ka-man 發表於 2008-9-21 15:00:50 | 只看該作者
Buy 6EX 2.4 is use longer time and 6CH is better for all user Price about $12XX IN WAI XX HOBBY

zifu 發表於 2008-9-23 23:58:14 | 只看該作者
好悶成日叫人去偉高
zifu 發表於 2008-9-24 00:00:30 | 只看該作者

kenl 發表於 2008-9-24 01:30:54 | 只看該作者
邊度平 去邊度買,做個精明消費者
Han 發表於 2008-9-24 11:54:31 | 只看該作者
咁冇理由同錢作對嘅!
yogi 發表於 2008-9-24 22:11:11 | 只看該作者
版主對版主

AMAT 發表於 2008-9-24 22:18:28 | 只看該作者
KA-MAN只係話支控係偉X個價係幾錢唧......
佢又冇叫人去偉X賣.......
價錢亦都係KWS普遍價錢........

唔好咁針對......

人地都只係幫版友,人地亦都係打份工,放工時間幫下版友,唔好講咩踩唔踩界......
佢係要為公POST.....佢係專區POST都仲得啦......
ka-man 發表於 2008-9-24 22:58:48 | 只看該作者
Futaba 嘢基本上邊到都買到同問到...邊支好就好睇個人..
hobby123 發表於 2008-9-25 01:42:44 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2008-9-23 23:58 發表
好悶成日叫人去偉高

好悶成日叫人去大利行
joecheung 發表於 2008-9-25 21:15:29 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

重要小心奸商