RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3390|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買左4#3B起唔到飛~

tommy0804 發表於 2008-8-24 13:21:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
昨日係MK買左4#3B,個店主都好悉心教我架啦. 首先run個油小小向右令到佢平衡唔飛向左,方向桿再向小小左令到架機個尾指住自己. 然後起飛. 睇佢地好易.但係番到home~~ 真係好難,唔知係咪冷氣問題呢=.=''
不過就算關左冷氣都唔掂. 一開波佢唔會向左飛,但係一加油離地向左後面.

今朝領悟到小小,就係一開始離地個下輕輕放開方向桿令佢置中. 好似穩定左. 但係油門唔夠又掉番落地.

我知道新手唔應該買依架野. 但係屋企依邊無嘜地方,所以~~

請問有無人玩過同類機款,教授一下小弟呀唔該. 只係想垂直升降,唔走路線住~~
zifu 發表於 2008-8-25 00:27:06 | 只看該作者
#4本來很難飛,,,,,賣家是高手,當然容易飛啦
 樓主| tommy0804 發表於 2008-8-25 00:34:32 | 只看該作者
=.=咁我只好練習多d.
其實我自己覺得要差不多垂車起飛好似掌握到小小. 但係佢直升爬升緊時會不停自轉,咁樣正常嗎? 因為我見個老細真係好定咁起飛~ 不過由於屋企太細,我諗要找d籃球場練習下~

請問有無葵涌既朋友係度,一齊交流下同教導下我~ 同埋去邊個場會正d? 謝謝~
 樓主| tommy0804 發表於 2008-8-25 18:23:33 | 只看該作者
今日去番間鋪頭請教個老細,教我用四格之說既新手練習技巧. 果然開始離地0.8尺控制到一陣hovering~ 最後地面氣流搞到停左,無電. 非常開心.
感覺上真係唔錯. 如果部4#3B有埋sim應該唔錯.

係度多謝番個老細先~~ 有事再黎求救!!
leeho888 發表於 2008-8-25 18:29:18 | 只看該作者
原帖由 tommy0804 於 2008-8-25 18:23 發表
今日去番間鋪頭請教個老細,教我用四格之說既新手練習技巧. 果然開始離地0.8尺控制到一陣hovering~ 最後地面氣流搞到停左,無電. 非常開心.
感覺上真係唔錯. 如果部4#3B有埋sim應該唔錯.

係度多謝番個老細先~~ 有事 ...

四格之說既新手練習技巧...??
 樓主| tommy0804 發表於 2008-8-25 18:34:36 | 只看該作者
用四塊地板做範圍. 然後練習起飛. 不過仲未做到佢地個d垂直升降.要再加時間努力.

當架機飛出或者未離地就出依個格仔. 就即刻收油~ 當然如果飛得高就緊係唔好一收就收啦~ 不過正常升高左2~3尺應該開始穩定.
leeho888 發表於 2008-8-25 18:37:41 | 只看該作者
原帖由 tommy0804 於 2008-8-25 18:34 發表
用四塊地板做範圍. 然後練習起飛. 不過仲未做到佢地個d垂直升降.要再加時間努力.

當架機飛出或者未離地就出依個格仔. 就即刻收油~ 當然如果飛得高就緊係唔好一收就收啦~ 不過正常升高左2~3尺應該開始穩定.

用四塊地板做範圍可以嗎?
 樓主| tommy0804 發表於 2008-8-25 18:46:16 | 只看該作者
原帖由 leeho888 於 2008-8-25 18:37 發表

用四塊地板做範圍可以嗎?

起碼我真係用到依個方法將架機離地數秒,哈哈.

其實對新手玩4#3B係岩架. 垂直升降都未識, 飛高d既話墜機實會整爆parts. 未覺行先學走既代價真係好大架=.=''

而我會繼續用依個方法練習~~~ 練到覺得ok垂直升時先再學個老細講開始控制移動.
cyron 發表於 2008-8-25 22:46:39 | 只看該作者
原帖由 tommy0804 於 2008-8-25 00:34 發表
=.=咁我只好練習多d.
其實我自己覺得要差不多垂車起飛好似掌握到小小. 但係佢直升爬升緊時會不停自轉,咁樣正常嗎? 因為我見個老細真係好定咁起飛~ 不過由於屋企太細,我諗要找d籃球場練習下~

請問有無葵涌既朋友 ...

您住葵涌哪裡?....我近大窩口
 樓主| tommy0804 發表於 2008-8-26 00:14:25 | 只看該作者
原帖由 cyron 於 2008-8-25 22:46 發表

您住葵涌哪裡?....我近大窩口

我係葵盛!! 好近woo~~
leotsun 發表於 2008-8-26 00:29:00 | 只看該作者
加油打圈好正常, 要自己控翻定佢, 如果唔係部機會失去上升動力ga

其實4#3 機仔細細...好難做到一個好準確ge setting, 一定要自己用技術搭救
而且直昇機唔同車, 直昇機會有慣性, 冇可能做到加油減油就直上直落

4#3 唔算大易爛, 搵個大d(又冇咩風) ge地方練多d..........再唔得咪買個sim玩 lor

如果真係想玩直昇機就買架6ch大機, 會好玩過4ch好多ga, 而且定好多tim
(大機set得好真係可以hov機時鬆手ga, 不過唔好亂試 )
當然玩大機就一定要操sim la

樓主| tommy0804 發表於 2008-8-26 00:33:32 | 只看該作者
多謝指點!! 其實架野都算硬啦. 不過個d尾翼鐵條如果垂直既話,架機真係唔會自轉.只會起飛時偏左. 我測試過. 當然尾翼同佢個條黑色線之間既空位都要set得貼而鬆!!
cyron 發表於 2008-8-26 12:51:39 | 只看該作者
原帖由 leotsun 於 2008-8-26 00:29 發表
加油打圈好正常, 要自己控翻定佢, 如果唔係部機會失去上升動力ga

其實4#3 機仔細細...好難做到一個好準確ge setting, 一定要自己用技術搭救
而且直昇機唔同車, 直昇機會有慣性, 冇可能做到加油減油就直上直落

...

C兄有乜6ch大機又啱新仔玩.
 樓主| tommy0804 發表於 2008-8-26 20:09:10 | 只看該作者
依幾個星期出過旺角d鋪頭同網上都睇過下, 單翼既就Esky 004, 雙既就Lame V2
leotsun 發表於 2008-8-26 21:48:50 | 只看該作者
原帖由 cyron 於 2008-8-26 12:51 發表

C兄有乜6ch大機又啱新仔玩.

睇下你有幾錢la

trex 450/500都唔錯ga

樓主| tommy0804 發表於 2008-8-26 22:26:22 | 只看該作者
頭先落左籃球場諗住大d地方玩架4#3B易d學操控, 點知比陣風吹~~ 落地轉左好多個圈後, 支尾"通"連主機身個位斷左"撕裂". 請問依支長野有無得賣架?
啊甘 發表於 2008-8-27 05:14:08 | 只看該作者
新手trex 450加付他把401定過抬油
cyron 發表於 2008-8-27 10:34:40 | 只看該作者

回復 16# 的帖子

可以到以下網址看看哪一組件損壞要更換.
昨日我落街玩都係因陣風吹隻機而損毀咗skid landing , vertical stabilizer & main blade .
傍晚到KWS 買好彩有貨,埋單一百元左右
http://www.walkera.com/cn/upload/explain/Z64-3B0304_expe.pdf
http://www.walkera-parts.com/sho ... 0df66111fdca9019f9a

樓主| tommy0804 發表於 2008-8-27 12:39:22 | 只看該作者
其實我唔係太識kws係邊, 請問有無d鋪頭介紹下?
zifu 發表於 2008-8-27 13:35:31 | 只看該作者
可以到屯門大利行一遊,新手高手機都有