RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 倒錢落海
打印 上一主題 下一主題
收起左側

打算買 b44

sugarso 發表於 2008-9-18 18:19:37 | 只看該作者
咁呢最平的呔幾錢呢,我做(士啤)
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-9-18 18:26:00 | 只看該作者
師傅東 發表於 2008-9-18 22:32:31 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-18 15:23 發表
繼續有搞作. 組裝時已發覺原裝呔的 "膠形" 造得不太靚 (我諗唔到用咩詞語, 一陣有圖片說明) , 而且的內膽好唔均云, 墊高車底空轉試車時發覺的呔唔係呈現圓形, 而係有起伏, 明顯有的部份比較重而有的部份比較輕. 於是 ...

嘩!哥仔!AE跟嘅Proline Holeshot呔都唔用! 走去買孖星裝落部B44度? 你都算第一人嘞!...............哈!
ALEXANDER 發表於 2008-9-18 22:45:50 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-9-18 10:32 PM 發表

嘩!哥仔!AE跟嘅Proline Holeshot呔都唔用! 走去買孖星裝落部B44度? 你都算第一人嘞!...............哈!  

倒錢落海丫麻~
証明雙星既填鴨式思想有效,連麼打齒都要買返雙星架~
師傅東 發表於 2008-9-18 22:49:34 | 只看該作者
原帖由 ALEXANDER 於 2008-9-18 22:45 發表

倒錢落海丫麻~

山大兄!我鍾意你呢個形容詞........"填鴨式"...........哈!
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-9-19 00:21:17 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-9-18 22:32 發表

套 proline 呔好難搞喎. 轉起上來唔平均. 高低起伏.
原帖由 ALEXANDER 於 2008-9-18 22:45 發表

倒錢落海丫麻~
係啊連彈弓都換埋孖星呢^^
minimini 發表於 2008-9-19 00:28:01 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 00:21 發表
套 proline 呔好難搞喎. 轉起上來唔平均. 高低起伏.係啊連彈弓都換埋孖星呢^^

我見 "有 bond" 嗰度有部二手全新 501x.......賣 2k......倒錢兄可以考慮一下喎.........

最衰我已經有一部.....如果唔係實執埋佢番屋企.........
師傅東 發表於 2008-9-19 00:32:41 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 00:21 發表
套 proline 呔好難搞喎. 轉起上來唔平均. 高低起伏.係啊連彈弓都換埋孖星呢^^

要架車好跑!係要俾啲心機搞o架啦! 玩車係咁o架喎!
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-9-19 00:37:25 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-9-19 00:28 發表

我見 "有 bond" 嗰度有部二手全新 501x.......賣 2k......倒錢兄可以考慮一下喎.........

最衰我已經有一部.....如果唔係實執埋佢番屋企.........
我有諗過買 501. 但我的車仔係拎去沙灘玩. 501 全個驅動部份都係冇野保護, 淨係靠個殼同埋底兜, 唔知會唔會好快入沙打柴喎..==
原帖由 師傅東 於 2008-9-19 00:32 發表

要架車好跑!係要俾啲心機搞o架啦! 玩車係咁o架喎!  
可否講講 proline 呔有甚麼優點呢?
minimini 發表於 2008-9-19 00:40:03 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 00:37 發表
我有諗過買 501. 但我的車仔係拎去沙灘玩. 501 全個驅動部份都係冇野保護, 淨係靠個殼同埋底兜, 唔知會唔會好快入沙打柴喎..== 可否講講 proline 呔有甚麼優點呢?

咁嚟緊 Yokomo 嗰部 B-Max 肯定係你下一個 target........
smallfaifai 發表於 2008-9-19 00:41:23 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 00:37 發表
我有諗過買 501. 但我的車仔係拎去沙灘玩. 501 全個驅動部份都係冇野保護, 淨係靠個殼同埋底兜, 唔知會唔會好快入沙打柴喎..== 可否講講 proline 呔有甚麼優點呢?

個人覺得proline比孖星呔咬地好多……不過當然冇咁耐用都係一個問題。
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-9-19 01:04:42 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-9-19 00:40 發表

咁嚟緊 Yokomo 嗰部 B-Max 肯定係你下一個 target........
b-max 個結構同 b44 好似差唔多咋喎^^
原帖由 smallfaifai 於 2008-9-19 00:41 發表

個人覺得proline比孖星呔咬地好多……不過當然冇咁耐用都係一個問題。
通常越咬地既呔都越唔耐用, 呢個唔係問題. 問題係我搞唔掂佢的呔膽..== 果套呔, 你會點搞?
smallfaifai 發表於 2008-9-19 01:55:31 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 01:04 發表
b-max 個結構同 b44 好似差唔多咋喎^^通常越咬地既呔都越唔耐用, 呢個唔係問題. 問題係我搞唔掂佢的呔膽..== 果套呔, 你會點搞?

Proline呔膽通常行行下就會均勻,所以都係用老土方法,打幾個圈等佢順順地就算~
sugarso 發表於 2008-9-19 09:21:51 | 只看該作者
我都話要平呔.....咁幾錢呢
joho 發表於 2008-9-19 10:46:40 | 只看該作者
內胆邊位修剪一下啦, 會有好大幫助.
海绵胆俾小小時間佢漲番, 就會好好多.
不過Pro-Line啲胆好唔襟用, 有時胎重有大把, 胆己經變成粉.....
用Losi胆啦, 正好多!
之於双星胎同Proline比較...兩個世界..
不過沙灘跑問題不大
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-9-19 12:30:28 | 只看該作者
原帖由 smallfaifai 於 2008-9-19 01:55 發表

Proline呔膽通常行行下就會均勻,所以都係用老土方法,打幾個圈等佢順順地就算~
之前都試過下. 不過唔係放部車落地跑而係墊高車底空轉, 的呔膽 fing 左一陣又好似均云左少許, 但只係少許, 仍然係一舊舊同埋唔圓. 四條呔高速轉動時部車好似鬼上身一樣跳來跳去, 而我就好似驅魔人一樣用手按實部車唔俾佢跳舞..==
原帖由 sugarso 於 2008-9-19 09:21 發表
我都話要平呔.....咁幾錢呢
平呔你買 3racing 果套啦. 舊幾水四條 (前二後二) 有呔有鈴仲要黐好晒..
原帖由 joho 於 2008-9-19 10:46 發表
內胆邊位修剪一下啦, 會有好大幫助.
海绵胆俾小小時間佢漲番, 就會好好多.
不過Pro-Line啲胆好唔襟用, 有時胎重有大把, 胆己經變成粉.....
用Losi胆啦, 正好多!
之於 ...
沙灘對輪呔既損耗係極低. 因為的沙軟, 條呔一轉, 只會刮走的沙, 的沙唔會點樣磨蝕條呔.
hardmankam 發表於 2008-9-20 00:39:23 | 只看該作者

回復 35# 的帖子

joho CHing:  ... 之於双星胎同Proline比較...兩個世界 ...

意思是 Proline胎比双星胎 好好多 或 叉好多? 請指教.

minimini 發表於 2008-9-20 02:13:11 | 只看該作者
原帖由 hardmankam 於 2008-9-20 00:39 發表
joho CHing:  ... 之於双星胎同Proline比較...兩個世界 ...

意思是 Proline胎比双星胎 好好多 或 叉好多? 請指教.

同意.........

你有冇見過 IFMAR buggy 世界賽有人用双星呔呢 ??........
joho 發表於 2008-9-20 23:39:49 | 只看該作者
Yes, just for fun I guess Tamiya will be ok, but if you really want to go racing, try the following brand: Proline, Losi, Panther or the Jconcept la...much better
 樓主| 倒錢落海 發表於 2008-9-21 01:46:11 | 只看該作者
原帖由 joho 於 2008-9-20 23:39 發表
Yes, just for fun I guess Tamiya will be ok, but if you really want to go racing, try the following brand: Proline, Losi, Panther or the Jconcept la...much better
我好少 "race"^^ 都係放狗多. 同埋.. 我諗緊, 沙灘呢類咁軟林林既場地, 可能用粗釘呔效果仲好. 例如 hotshot 果類.