RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: carmanae86
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Hilux 農夫車 + CC01 (製作分享) P.3

樓主| carmanae86 發表於 2008-10-21 16:06:32 | 只看該作者

回兩位師兄制作透明車窗: (前後透明車窗)
其實透明車窗只是禮盒包裝的透明膠片( 例如孖裝牙膏, 洗頭水之類禮盒包),
亦可以買雙星出的透明膠片0.3mm,  剪好後便可用雙面貼,  貼上.
但車殼A柱位保持清潔方便貼上雙面貼.

如果唔明白, 可pm小弟留電話長談....

樓主| carmanae86 發表於 2008-10-21 16:10:16 | 只看該作者
原帖由 eddywon 於 2008-10-18 17:23 發表
你係唔可以沈o架

好多謝eddywon師兄支持,  吳知您架D90攪成點呢... ?  
 樓主| carmanae86 發表於 2008-10-21 16:31:02 | 只看該作者
原帖由 chow169 於 2008-10-8 19:49 發表
carmanae86兄 勁呀又有新野.改得好正呀.個殼買咗幾银呀  

chow169師兄;
無淨殼買...    成架Hilux買呀...$2150.
 樓主| carmanae86 發表於 2008-10-21 22:38:35 | 只看該作者
小弟覺得原裝車的, 孖潤腸車架怪怪地, 所以改為單一體.
頂排車燈改為雙數, 希望好睇D...
師兄既作品真係嘆為觀止~~~
完全睇到果份誠意同細心
peter7 發表於 2008-10-22 01:07:43 | 只看該作者
Excellent. Even better if you cut out this area.
littlekid626 發表於 2008-10-22 09:11:27 | 只看該作者
awesome! 太美了! 師兄這樣搞,會不會捨不得玩?
stephen52068 發表於 2008-10-22 11:45:44 | 只看該作者
真的是太精緻了 在這又上了一課 謝謝師兄的分享
eddywon 發表於 2008-10-22 17:49:39 | 只看該作者
原帖由 carmanae86 於 2008-10-21 16:10 發表

好多謝eddywon師兄支持,  吳知您架D90攪成點呢... ?  

嘻嘻!我架D90依然係D90,我依然係我!
 樓主| carmanae86 發表於 2008-10-25 22:47:39 | 只看該作者
好多謝幾位師兄支待....

多謝littlekid626兄,   捨得玩,  下次帶嚟同你玩....   

多謝pete7兄, 小弟學到嘢..  試吓改先......
 樓主| carmanae86 發表於 2008-10-25 22:48:52 | 只看該作者
噴油:  最好天氣良好時噴油,  濕度大約70%或已下.

1. 先噴上灰底灰,如用郡氏噴罐可用Mr.SURFACER 1000 (B519) 或 1200 (B515)
   作用遮蓋車身修保過的位址.  我噴兩罐(通常我等一日等佢乾).
   (圖.1 -2)
 樓主| carmanae86 發表於 2008-10-25 22:49:56 | 只看該作者
2. 跟手噴上白底灰,如用雙星噴罐可用 SURFACE PRIMER (WHITE),
    (通常我等一日等佢乾). 然後用1500水沙紙, 淋着水打磨,
    (記住!! 不可太大力或用死力磨, 磨方向最好用「米」字型)
    之後您會法覺磨完, 等佢乾咗,  車身好似一點點, 但麼上手好滑的.
    (圖.5 圖.9)

3. 主色: 我喜歡白色車身(雙星噴罐  TS-26  PURE WHITE), 我用3罐. (通常我等一日等佢乾)
    很實噴完主色已經好白好滑, 只不過曾加真實感, 一樣要打磨, 然後用1500水沙紙, 淋着水打磨,
    (記住!! 不可太大力或用死力磨, 磨方向最好用「米」字型)
    之後您會法覺磨完, 等佢乾咗,  車身好似一點點, 但麼上手好滑的.
    (圖.4 圖.10)
 樓主| carmanae86 發表於 2008-10-25 22:50:51 | 只看該作者
4. 噴光亮油 如用郡氏噴罐可用 Mr.SUPER CLEAR GLOSS  (B-513) 包你令立立, (通常我等 7 日等佢乾).
   但都喺要打磨, 做法一樣要打磨, 然後用1500水沙紙, 淋着水打磨,
     (圖.3 圖.11)

樓主| carmanae86 發表於 2008-10-25 22:52:12 | 只看該作者
5. 最後用雙星打磨三寶 (圖.12)

打磨程序如下:1.清洗車身件, 先用(粗目Coars)紅色果支,<芝>落件薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

2.再清洗車身件(一定要),然後用(細目Fine)藍色果支,又係<芝>落件新薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

3.再一次清洗車身件(一定要),然後用(仕上?目Finish)黑色果支,又係<芝>落令一件新薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

車身件打磨前後: ( 紅色) 打磨前.. (黃色) 打磨後..

(圖.6,7,8,)

其實當您噴完油細心D睇, 油漆表面像波浪紋, 假如放大一千倍應該喺凹凹凸凸, 影響光圻射就會唔令,
打磨用意使車身細滑, 減少影響光圻射,  這樣從什麼角度都令立立啦...!   

因為會落街放車, 小弟以簡化好多程序, 免得太花心機 Hi 花架車 肉尺, .    如果制作1/24 模型車比以上程序多十倍啊...........

..
 樓主| carmanae86 發表於 2008-10-25 23:05:50 | 只看該作者
看看車頭冚光折射........   
tommy1218 發表於 2008-10-25 23:15:46 | 只看該作者
原帖由 carmanae86 於 2008-10-25 23:05 發表
看看車頭冚光折射........   

真係好好心机,佩服
stephen52068 發表於 2008-10-25 23:17:33 | 只看該作者
哇~ 我最不懂噴漆了 又上了一課 謝謝分享
 樓主| carmanae86 發表於 2008-11-1 18:23:50 | 只看該作者
車尾燈冚, 我跟真車噴.     (圖. 1 真車)  (圖. 2  玩具車)

車尾底燈位, 噴上令銀色    (圖. 3)

死氣喉位   (圖. 5 真車)  (圖. 6玩具車)

小弟覺得原裝車的 L 型倒後鏡好肉酸,  自已用雙星的AB補土改   (圖. 8,9 )

完成個車頭鬼面? .