RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17706|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

合法玩遙控船地方 (快船)

vesso 發表於 2009-6-15 15:28:17 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

其實自己未玩過任何遙控船﹐但打算買首快船玩下。(電船:Sword 或者 Mini Cat)
現在買船前﹐都一直留意邊度可以合法玩。(符合香港法律又吾影響他人)
有人玩開既地方﹐都大概應該不會違法啦。
雖然玩既人多﹐但地方相對快船離講﹐範圍有點兒太細.
其實發現有好多地方都可以放船﹐不過最吾好既就系政府無明確指引究竟玩吾玩得 !!!

我會買電船而吾系油船﹐好想知道以下地方玩吾玩得:-
1) 水塘 - 水塘邊有寫明吾準游水﹐釣魚﹐但系根本無講過吾比放船 wor ! 吾系油船﹐吾會有油污影響! 又吾會製造垃圾!

2) 沙田城門河 - 理論上法律規管應該無水塘甘嚴格。點解甘大既範圍居然無人放船 ? 定系驚如果返船撈吾返 ?

3) 海邊/沙灘(防鯊網以外) - 系米驚大浪/返船撈吾返 ? 所以幾乎無人願意在此放船 ?

請有經驗人士回覆﹐Thanks !!
 樓主| vesso 發表於 2009-6-15 17:44:51 | 顯示全部樓層
 樓主| vesso 發表於 2009-6-18 11:26:26 | 顯示全部樓層
加洲花園ok架,你問下叫阿楠既師兄啦
seeman 發表於 2009-6-15 20:00

Ok thanks !
 樓主| vesso 發表於 2009-6-18 11:29:11 | 顯示全部樓層
Vesso 兄

我認為:
1. 水塘就不用想,因水務局常有巡鑼車四處巡,比人話就無謂啦。加上在水中央就執吾番,段估你不會為隻船仔而冒生命危險游水執船。
2.城門河?No way.原因同上差不多,不過好似係海事署管,在這 ...
大孖 發表於 2009-6-17 23:09

大孖兄:

你既建議對我好有用﹐多謝!
不過話時話﹐我吾知原來電船忌咸水氣﹐如果系甘﹐即系怕腐蝕?
既然電船忌咸水氣﹐甘吾通油船就吾怕或者好D ?? 如果我想目弟目弟油船既話﹐邊度有賣 ? KWS吾見有wor.
 樓主| vesso 發表於 2009-6-28 22:31:44 | 顯示全部樓層
15# 大孖

Oh i see... Thank you so much for your information !!!
 樓主| vesso 發表於 2009-6-28 22:32:37 | 顯示全部樓層
16# def

我 就 系 一 直 塭 吾 到 lee d 條 款﹐  多 謝 晒 !!!