RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17673|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

合法玩遙控船地方 (快船)

vesso 發表於 2009-6-15 15:28:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

其實自己未玩過任何遙控船﹐但打算買首快船玩下。(電船:Sword 或者 Mini Cat)
現在買船前﹐都一直留意邊度可以合法玩。(符合香港法律又吾影響他人)
有人玩開既地方﹐都大概應該不會違法啦。
雖然玩既人多﹐但地方相對快船離講﹐範圍有點兒太細.
其實發現有好多地方都可以放船﹐不過最吾好既就系政府無明確指引究竟玩吾玩得 !!!

我會買電船而吾系油船﹐好想知道以下地方玩吾玩得:-
1) 水塘 - 水塘邊有寫明吾準游水﹐釣魚﹐但系根本無講過吾比放船 wor ! 吾系油船﹐吾會有油污影響! 又吾會製造垃圾!

2) 沙田城門河 - 理論上法律規管應該無水塘甘嚴格。點解甘大既範圍居然無人放船 ? 定系驚如果返船撈吾返 ?

3) 海邊/沙灘(防鯊網以外) - 系米驚大浪/返船撈吾返 ? 所以幾乎無人願意在此放船 ?

請有經驗人士回覆﹐Thanks !!
希魔 發表於 2009-6-15 15:39:51 | 只看該作者

我試過起九龍公園放小噴噴,保安行過冇趕.........不過實際上唔知得唔得,九龍公園有好多池,但係遍遍冇一個叫模型船池...可惜,九龍區冇池
希魔 發表於 2009-6-15 15:54:00 | 只看該作者

如果唔介意海水既話,提議到大纜涌,我學校LUNCH TIME都去放小噴噴,要注意當日潮汐時間,大退時,水至腳碗......
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D8
bd410 發表於 2009-6-15 17:17:24 | 只看該作者
大埔海濱公園 & 柴灣公園 & 屯門公園 艇池!!
 樓主| vesso 發表於 2009-6-15 17:44:51 | 只看該作者
seeman 發表於 2009-6-15 20:00:34 | 只看該作者
就系因為嫌水池空間有限麻。。
vesso 發表於 2009-6-15 17:44

加洲花園ok架,你問下叫阿楠既師兄啦
kin0429 發表於 2009-6-15 20:27:50 | 只看該作者
大纜涌~ok嫁!!!
vending 發表於 2009-6-15 22:44:08 | 只看該作者
毎馮星期日都有班船友在天水圍馮家圍放船,塘主半日收$30元全日收$50元,有濕電可充電,有杯麵及汽水供應,個塘足可容納十隻船一起賽
轉載,早前我在馮家圍拍的一段Mono1私鬥
http://www.youtube.com/watch?v=We_Npgr0H_M
就系因為嫌水池空間有限麻。。
vesso 發表於 2009-6-15 17:44
supertenchung 發表於 2009-6-15 23:10:19 | 只看該作者
C hing, where to buy this kind of super fast boat? Long time ago, there is a shop at the end of KWS selling those fast boat? but now seem disappear? BTW, what is the budget for this kind of boat? 10K? Would C hing share some picture of the boat. Thank
seeman 發表於 2009-6-16 00:16:48 | 只看該作者
C hing, where to buy this kind of super fast boat? Long time ago, there is a shop at the end of KWS selling those fast boat? but now seem disappear? BTW, what is the budget for this kind of boat? 10K? ...
supertenchung 發表於 2009-6-15 23:10

THIS SHOP IS CLOSE
eleung838 發表於 2009-6-17 16:33:40 | 只看該作者

The Shop has been moved to Kowloon Bay.

專業電話: 92295292
大孖 發表於 2009-6-17 23:09:24 | 只看該作者
Vesso 兄

我認為:
1. 水塘就不用想,因水務局常有巡鑼車四處巡,比人話就無謂啦。加上在水中央就執吾番,段估你不會為隻船仔而冒生命危險游水執船。
2.城門河?No way.原因同上差不多,不過好似係海事署管,在這條河游水執船必中毒,因屎水都有。除非用橡皮艇
3.海邊?係幾好玩,但电船最忌咸氣,防水做得幾好都會入咸氣,玩完要即時用淡水洗。

最理想地方........漁塘,不過要磅水!
 樓主| vesso 發表於 2009-6-18 11:26:26 | 只看該作者
seeman 發表於 2009-6-15 20:00

Ok thanks !
 樓主| vesso 發表於 2009-6-18 11:29:11 | 只看該作者
Vesso 兄

我認為:
1. 水塘就不用想,因水務局常有巡鑼車四處巡,比人話就無謂啦。加上在水中央就執吾番,段估你不會為隻船仔而冒生命危險游水執船。
2.城門河?No way.原因同上差不多,不過好似係海事署管,在這 ...
大孖 發表於 2009-6-17 23:09

大孖兄:

你既建議對我好有用﹐多謝!
不過話時話﹐我吾知原來電船忌咸水氣﹐如果系甘﹐即系怕腐蝕?
既然電船忌咸水氣﹐甘吾通油船就吾怕或者好D ?? 如果我想目弟目弟油船既話﹐邊度有賣 ? KWS吾見有wor.
大孖 發表於 2009-6-18 21:34:24 | 只看該作者
應該說,任何電子嘢包括摩打、電池、遙控接收都忌海水。由於大部份高速21級油船都有獨立密封遙控防水倉,就算成隻船浸哂海水,遙控倉都無事。引擎係冇电子嘢,浸完海水只要用電starter過油清洗再撻便着偈。玩完成部船過淡水再用WD40洗偈才走得,所以高速油船係吾怕在海中航行。以我所知,油船可在啓航(深水埗天悅廣場)及專業(觀塘鴻圖道)有售
我都有玩高速無炭摩打船,我就吾敢在海中航行,因防水不好,騖腐蝕摩打及接收。
def 發表於 2009-6-19 02:21:48 | 只看該作者
香港所有水塘,除佐下城門水塘之外,其它全部都唔俾放遙控船
應該罰幾佰,唔清楚
引用 '律政司 - 雙語法例資料系統' 網頁第208A章第11條第2項:
任何人不得在郊野公園或特別地區內─
(a) 進行競賽性的隊際遊戲;或
(b) 操縱任何動力驅動的模型船、動力驅動的模型飛機或動力驅動的模型車輛,但在總監就上述活動而批准並以標誌牌及標記標明的範圍內進行則除外。
vonklee 發表於 2009-6-19 10:19:01 | 只看該作者
下城門水塘比放咩??
def 發表於 2009-6-19 14:25:55 | 只看該作者
下城門水塘比放咩??
vonklee 發表於 2009-6-19 10:19

唔俾放咩?
kingslui 發表於 2009-6-20 08:33:36 | 只看該作者
Victoria Park in Causeway Bay.

[quote]

多謝seeman兄推介!

檻於最近有船友對加州有興趣,現提供一些加州近况給有興趣船友參考:
- 加州歡迎所有新船友,魚塘所有船友是直接付季費給塘主,但也因不是商業運作,沒有單次收費。
- 因安全及噪音問題,加州現禁止水機及油船,兒童也不能進入。
- 每月有固定聚會。
- 為增加趣味性,現增設一個約10呎x 4呎之Nscale浮城適合1:200至1:144之像真船停泊,也有一些浮標作賽帆。
其實玩像真船樂趣在於大家分享,加州成立目的是希望提供一個能給像真船自由發揮的空間,好像外國一些像真船會不只限於遊船河,有些甚至同火車一齊玩
歡迎志同道者到加州。