RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4753|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

京商 dee 無刷問題

葉生 發表於 2011-5-16 17:10:53 | 顯示全部樓層

視乎你去幾大既場玩.....
所有1/18既摩打....即280 size 都岩用....
新手的話.....建議5000 kv 或 7000 kv....
平平地...."至落" 有個7000kv 既摩打....大約百幾蚊....
至於電變....好盈35a / 60a 都係一個唔錯既選擇....
葉生 發表於 2011-5-18 12:33:04 | 顯示全部樓層
dee 用 12 仔 servo.....
大路係 futaba s9650, 高級d 有 futaba bls 651, ko 951
再平d 既有 亞托 ds510....甚至係春天.....
葉生 發表於 2011-5-18 16:06:46 | 顯示全部樓層
cf2468 發表於 2011-5-18 15:31
回復 葉生 的帖子

咁講法其實玩華dee電子野同電池的要求又唔高, 成本平過1/10 touring 好多,而家一盒kyo ...

老生常談....你可以用最低規格既裝備同最高裝備一齊落場玩.....
但玩落....你就會慢慢upgrade 上去一樣.....
而且因為樓主問既係唔落場裝備....所以比返一d 岩佢既建議.....
玩dee 既成本...係平過touring  好多.....起碼一套呔可以玩大約一百排電....
電亦因為size 問題而較平.....但係玩dee 就要好多手作仔.....
依家新車大約都係六百左右....
原裝parts依家可以係kws 買到....
option件的話....就要比小小心機搵....
我地玩dee....通常都唔會同大車一齊玩.....
一個人玩....係會悶d....但成班人一齊玩.....
你就會好好玩.....
有興趣的話....可以到 www.rcmchk.com 交流一下....
葉生 發表於 2011-5-18 17:40:30 | 顯示全部樓層
cf2468 發表於 2011-5-18 17:01
原來而家既dee係2代,咁2代係邊年開始出

可能20 年都有.......
葉生 發表於 2011-5-18 17:43:50 | 顯示全部樓層
neoz 發表於 2011-5-18 16:29
我就係十幾年前玩過 dee 一代, 跟住二代, 嗰時無乜朋友同我一齊玩 dee, 嗰時又吾興 internet 同 ...

你有興趣玩既....就係我地dee 聚時落黎一齊玩啦~~~
始終一大人玩....真係好開心好多~~~
你界我....我轉頭又界返你....
好似穿花蝴蝶咁....好過引!!
葉生 發表於 2011-5-19 12:10:18 | 顯示全部樓層
neoz 發表於 2011-5-19 11:52
有呀, 但我重未整好部 dee, 依家差電變同摩打, 昨晚出 MK 見好盈 eZrun 60a $390, 但間鋪又無 18 仔摩打賣 ...

當然可以黎睇啦~~~放車時間你可以睇返我地既post.....
www.rcmchk.com
黎到可以同d 師兄交流下......
佢地都好好人....好肯教你玩......
葉生 發表於 2011-5-19 16:43:42 | 顯示全部樓層
cf2468 發表於 2011-5-19 16:19
回復 葉生 的帖子

我註冊左2、3日都未收到認證email 有好多這個網頁的資訊都看不到。

好玩車場係私人場.....
要入左車會先可以去玩.....
我覺得呢架車已經設計得好好.....
當然車款方面可以換下啦......
但京商主力唔係電單車.....冇計......
葉生 發表於 2011-6-2 11:12:59 | 顯示全部樓層
nel3838 發表於 2011-6-2 07:55
Good advice C-Hing, thx.

Question is, I also have 2 華dee with original futaba DC fittings (rx/ ...

其實你伸長左既意思...係咪即係條鍊玩玩下會鬆左出黎?
如果係既話....原因係你個波箱向尾轆方向移左位....
唔係條鍊本身長左.....
我玩左兩年....未試過斷鍊...條鍊只係長左好少好少.....
解決方法係你每次換電時...再扭緊固定波箱既縲絲....
亦應該加兩粒隋圓型既波箱介子....以免因長期扭緊縲絲而整爛車架...
介子可以係kws 買到....