RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4741|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

京商 dee 無刷問題

neoz 發表於 2011-5-16 16:02:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有邊隻無刷 motor 同電變啱用 ? 平時玩多, 不會落場賽.
葉生 發表於 2011-5-16 17:10:53 | 只看該作者

視乎你去幾大既場玩.....
所有1/18既摩打....即280 size 都岩用....
新手的話.....建議5000 kv 或 7000 kv....
平平地...."至落" 有個7000kv 既摩打....大約百幾蚊....
至於電變....好盈35a / 60a 都係一個唔錯既選擇....
 樓主| neoz 發表於 2011-5-16 17:19:02 | 只看該作者
葉生, 吾該晒
dl 發表於 2011-5-17 13:03:13 | 只看該作者
上個星期日幫個朋友裝個....好盈 60a 想有足夠位擺電子野就要換幼電線(18-20號啦)
 樓主| neoz 發表於 2011-5-17 16:27:47 | 只看該作者
dl 兄,
其實使吾使用到 60a 咁勁 ? 我諗住平平地用好盈 eZRun-25A-L, 摩打用埋好盈 2030 18T, 吾知得吾得 ?
dl 發表於 2011-5-17 22:34:24 | 只看該作者
我個人認為好盈35A係最低,好盈 eZRun-25A-L, 摩打用埋好盈 2030 18T線性當然冇咁好啦,因為電單車講究係油門同break/drag break等.....
cf2468 發表於 2011-5-18 11:26:30 | 只看該作者
其實玩華dee 個servo 係用什麼size的? (幾多g?) 有些人話直昇機尾servo 都岩,咁futaba的9257岩唔岩用呢
 樓主| neoz 發表於 2011-5-18 12:05:51 | 只看該作者
cf2468 發表於 2011-5-18 11:26
其實玩華dee 個servo 係用什麼size的? (幾多g?) 有些人話直昇機尾servo 都岩,咁futaba的9257岩唔岩用呢

Size 啱, 但玩 dee 啲人話最好用大力同金屬齒輪 Servo 會好的 !
葉生 發表於 2011-5-18 12:33:04 | 只看該作者
dee 用 12 仔 servo.....
大路係 futaba s9650, 高級d 有 futaba bls 651, ko 951
再平d 既有 亞托 ds510....甚至係春天.....
cf2468 發表於 2011-5-18 15:31:04 | 只看該作者
回復 葉生 的帖子

咁講法其實玩華dee電子野同電池的要求又唔高, 成本平過1/10 touring 好多,而家一盒kyosho NSR500 係唔係仲係5百幾蚊買到呢.....parts 又易唔易買?始終都十幾年前款。
如果一丁友係球場玩會唔會好快悶....係車場玩又怕比touring 射爆
 樓主| neoz 發表於 2011-5-18 15:57:59 | 只看該作者
dl 發表於 2011-5-17 22:34
我個人認為好盈35A係最低,好盈 eZRun-25A-L, 摩打用埋好盈 2030 18T線性當然冇咁好啦,因為電單車講究係油門 ...

dl 兄,
即係無刷電變線性比係 60A>35A>25A, 係咪咁樣比 ?  
另外, 無刷有感線性是否好過無感 ?
葉生 發表於 2011-5-18 16:06:46 | 只看該作者
cf2468 發表於 2011-5-18 15:31
回復 葉生 的帖子

咁講法其實玩華dee電子野同電池的要求又唔高, 成本平過1/10 touring 好多,而家一盒kyo ...

老生常談....你可以用最低規格既裝備同最高裝備一齊落場玩.....
但玩落....你就會慢慢upgrade 上去一樣.....
而且因為樓主問既係唔落場裝備....所以比返一d 岩佢既建議.....
玩dee 既成本...係平過touring  好多.....起碼一套呔可以玩大約一百排電....
電亦因為size 問題而較平.....但係玩dee 就要好多手作仔.....
依家新車大約都係六百左右....
原裝parts依家可以係kws 買到....
option件的話....就要比小小心機搵....
我地玩dee....通常都唔會同大車一齊玩.....
一個人玩....係會悶d....但成班人一齊玩.....
你就會好好玩.....
有興趣的話....可以到 www.rcmchk.com 交流一下....
 樓主| neoz 發表於 2011-5-18 16:29:46 | 只看該作者
我就係十幾年前玩過 dee 一代, 跟住二代, 嗰時無乜朋友同我一齊玩 dee, 嗰時又吾興 internet 同 forum, 就咁又轉返同朋友玩大車...
古吾到十幾年後京商重有得出, 上 "工房" 同 "遙控電單車會" 網見到啲人又無刷, 又自家改金屬架同碳纖架...再去 youtube 睇到啲人玩到出神入化, 真係靚到無得頂 !!
所以依家想玩返, 但本人真係對無刷除左原理之外一無所知...
多謝咁多位師兄比意見
cf2468 發表於 2011-5-18 17:01:08 | 只看該作者
原來而家既dee係2代,咁2代係邊年開始出
葉生 發表於 2011-5-18 17:40:30 | 只看該作者
cf2468 發表於 2011-5-18 17:01
原來而家既dee係2代,咁2代係邊年開始出

可能20 年都有.......
葉生 發表於 2011-5-18 17:43:50 | 只看該作者
neoz 發表於 2011-5-18 16:29
我就係十幾年前玩過 dee 一代, 跟住二代, 嗰時無乜朋友同我一齊玩 dee, 嗰時又吾興 internet 同 ...

你有興趣玩既....就係我地dee 聚時落黎一齊玩啦~~~
始終一大人玩....真係好開心好多~~~
你界我....我轉頭又界返你....
好似穿花蝴蝶咁....好過引!!
 樓主| neoz 發表於 2011-5-19 11:52:21 | 只看該作者
葉生 發表於 2011-5-18 17:43
你有興趣玩既....就係我地dee 聚時落黎一齊玩啦~~~
始終一大人玩....真係好開心好多~~~
你界我....我轉 ...

有呀, 但我重未整好部 dee, 依家差電變同摩打, 昨晚出 MK 見好盈 eZrun 60a $390, 但間鋪又無 18 仔摩打賣...所以重揾緊, 你地幾時邊頭聚埋玩 ? 等我出黎齋睇你地玩得吾得 ?
葉生 發表於 2011-5-19 12:10:18 | 只看該作者
neoz 發表於 2011-5-19 11:52
有呀, 但我重未整好部 dee, 依家差電變同摩打, 昨晚出 MK 見好盈 eZrun 60a $390, 但間鋪又無 18 仔摩打賣 ...

當然可以黎睇啦~~~放車時間你可以睇返我地既post.....
www.rcmchk.com
黎到可以同d 師兄交流下......
佢地都好好人....好肯教你玩......
cf2468 發表於 2011-5-19 16:19:11 | 只看該作者
回復 葉生 的帖子

我註冊左2、3日都未收到認證email 有好多這個網頁的資訊都看不到。
其實好玩車場個地址係邊度? 交通如何呢
cf2468 發表於 2011-5-19 16:26:45 | 只看該作者
回復 葉生 的帖子

其實京商咁耐都唔出新型號,係唔係因為而家呢個設計本身已經很完善,真的不明白一部咁多人玩既車,為什麼不推出改量款、或更多車款.......