RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mgbb2005
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Parrot Bebop Skycontroller 替代操控方案

iodin 發表於 2015-1-6 20:41:49 | 顯示全部樓層
kelvinka 發表於 2015-1-6 16:47
想請問一下, 有無controller可以map到好似玩PS/XBOX咁 L/R頂制係for轉向?
即係好似Battlefield/GTA揸直昇 ...

玩慣 RC ,應該唔會想再用 L/R 去控制轉向...
用左桿轉向(左手油門計)來控制方向,係由初手進入熟手既必然階段,
特別係想玩FPV/穿越,必須熟習利用左桿轉向
右桿既作用除左向前/向後之後,大部份時間都只係用來調整姿勢

iodin 發表於 2015-1-10 15:39:13 | 顯示全部樓層
kentang 發表於 2015-1-10 13:54
請問可否設定為右桿控制油門及机身左右方向而左桿控制机身前後及机身左右自轉.thx
...

唔知,我已經冇機會再試
iodin 發表於 2015-1-10 15:40:30 | 顯示全部樓層
mgbb2005 發表於 2015-1-10 15:27
Touch screen 控真係好唔掂,下下要望番screen至搵得番個中位,iphone又冇solution,如果想買個平啲嘅andro ...

係 iOS 版既高手/普通 mode,你一鬆手再掂返 screen,係自動歸中噃,應該唔使再搵返個中位?
iodin 發表於 2015-1-10 23:42:10 | 顯示全部樓層
雖然我都有暴力爆開 RC
但我覺得 Bebop 用 Joystick mode 反應反而比較差
iodin 發表於 2015-1-11 12:56:08 | 顯示全部樓層
leanhk 發表於 2015-1-11 02:55
我今日係山上飛,有D大風,唔知點解o係 normal mode tilt 極部 iPad都唔係好郁,轉返 joypad mode 又 okay: ...

先確認一下,不好意思 ^_^
以前有用過 Normal / Ace 模式嗎?Normal 模式下,右手要觸摸右邊螢幕才可以 tilt;
Ace 模式下,左手要觸摸右邊螢幕才可以 tilt。
iodin 發表於 2015-1-11 16:48:26 | 顯示全部樓層
leanhk 發表於 2015-1-11 14:39
Normal mode 玩左十幾次無問題。真係風比較大少少o既時候點樣 tilt 我個 iPad 佢都係郁少少,轉 Joypad  ...

咁我又未試過 (而家想試都冇得試)
iodin 發表於 2015-1-15 09:21:17 | 顯示全部樓層
mgbb2005 發表於 2015-1-15 09:04
Youtube link comparing PS4 controller and iPEGA:
I see people struggling what to choose instead of S ...

iPEGA 係咁近距離,反應都慢成秒?
iodin 發表於 2015-1-20 22:48:42 | 顯示全部樓層
mgbb2005 發表於 2015-1-15 18:12
Iphone真係無乜選擇,官網得一兩個手製㨂,唔知Moga Rebel有無人試過呢?

官網就算有多幾個手制,都要 Free Flight 3 支援手制... 據聞 Free Flight 3 for iOS 還未支援 MFI Game Controller... http://afterpad.com/mfigamelist_allgames

iodin 發表於 2015-1-22 17:28:36 | 顯示全部樓層
kentland 發表於 2015-1-22 17:25
ching 齋controller是否也能玩

實測試過可以,但如果要有 FPV,最少要用 HDMI 插 mon