RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17690|回復: 92
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Parrot Bebop Skycontroller 替代操控方案

mgbb2005 發表於 2015-1-5 20:28:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想開一個post講下如果唔用skycontroller 可以用乜方法優化操控呢?

從網上找到幾個YouTube:

用 IPEGA 9023 同 Sony 電話(android?)
https://www.youtube.com/watch?v=6rrsJdk6e9k

用Nvidia Shield Controller
https://www.youtube.com/watch?v=VGqk8te5Tcg

用Logitech joystick for iPad, 不過係失敗示範
https://www.youtube.com/watch?v=clY05Cg78u4

我用iphone6, 目前未搵到可行方案,大家有無idea share?

lschun 發表於 2015-1-5 20:52:05 | 只看該作者

上星期日OUTDOOR試過, 操控一流~

solaris8x86 發表於 2015-1-5 21:01:13 | 只看該作者
iPad the best. Can't beat it.
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-5 23:02:42 來自手機 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-5 20:52
上星期日OUTDOOR試過, 操控一流~

好正喎,不過iphone應該唔work呀可?
yaukai 發表於 2015-1-6 14:34:44 | 只看該作者
我買左iPega PG-9021 for sony Z1. seem no problem at all .
新手David 發表於 2015-1-6 15:20:03 | 只看該作者
yaukai 發表於 2015-1-6 14:34
我買左iPega PG-9021 for sony Z1. seem no problem at all .

唔知用IPEGA FOR IPHONE or IPAD work 唔 work 呢 ? 如果WORK 就正
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-6 15:33:11 來自手機 | 只看該作者
9023 都好似幾正,如果有人幫手試下Iphone用唔用到就好啦!
lschun 發表於 2015-1-6 16:25:54 來自手機 | 只看該作者
ios confirm 唔得係個app 夾唔到,我JB左裝左controller for all試過無反應
zzzronan 發表於 2015-1-6 16:41:05 | 只看該作者
試左Sony Z1 and Tablet Z1, 原生Xperia Connect - PS3 DualShock 3 remote control
操控, 反應一流, 好過用TOUCH SCREEN太多啦
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-6 16:46:54 來自手機 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-6 16:25
ios confirm 唔得係個app 夾唔到,我JB左裝左controller for all試過無反應

好可惜!
kelvinka 發表於 2015-1-6 16:47:30 | 只看該作者
想請問一下, 有無controller可以map到好似玩PS/XBOX咁 L/R頂制係for轉向?
即係好似Battlefield/GTA揸直昇機咁
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-6 16:47:46 來自手機 | 只看該作者
zzzronan 發表於 2015-1-6 16:41
試左Sony Z1 and Tablet Z1, 原生Xperia Connect - PS3 DualShock 3 remote control
操控, 反應 ...

I'm so envy!
新手David 發表於 2015-1-6 17:27:09 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-6 16:25

咁為有諗下用我個仔部小米NOTE黎玩啦
iodin 發表於 2015-1-6 20:41:49 | 只看該作者
kelvinka 發表於 2015-1-6 16:47
想請問一下, 有無controller可以map到好似玩PS/XBOX咁 L/R頂制係for轉向?
即係好似Battlefield/GTA揸直昇 ...

玩慣 RC ,應該唔會想再用 L/R 去控制轉向...
用左桿轉向(左手油門計)來控制方向,係由初手進入熟手既必然階段,
特別係想玩FPV/穿越,必須熟習利用左桿轉向
右桿既作用除左向前/向後之後,大部份時間都只係用來調整姿勢

kelvinka 發表於 2015-1-7 13:58:42 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-6 20:41
用左桿轉向(左手油門計)來控制方向,係由初手進入熟手既 ...

多謝師兄指教
moschichi 發表於 2015-1-8 16:52:06 | 只看該作者
用 IPEGA 9023 , android phone , tab 駛唔駛 ROOT 呢
finelhm 發表於 2015-1-10 00:09:40 | 只看該作者
zzzronan 發表於 2015-1-6 16:41
操控, 反應 ...

請問PG-9021 可以用在NOTE3 OR 4 度控制Bebop Drone 嗎?

kentang 發表於 2015-1-10 13:54:00 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-6 20:41
用左桿轉向(左手油門計)來控制方向,係由初手進入熟手既 ...

請問可否設定為右桿控制油門及机身左右方向而左桿控制机身前後及机身左右自轉.thx
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-10 15:27:20 來自手機 | 只看該作者
Touch screen 控真係好唔掂,下下要望番screen至搵得番個中位,iphone又冇solution,如果想買個平啲嘅android平板加gamepad玩有乜提議?
iodin 發表於 2015-1-10 15:39:13 | 只看該作者
kentang 發表於 2015-1-10 13:54
請問可否設定為右桿控制油門及机身左右方向而左桿控制机身前後及机身左右自轉.thx
...

唔知,我已經冇機會再試