RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鋒鋒鋒
打印 上一主題 下一主題
收起左側

為己為人,死車/Cup車請盡早揚聲

鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 12:28:07 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
JV近日多左好多生面孔,呢件事對車場/整個搖控車界黎講絕對係一件好事,但各師兄請注意⋯⋯如果有任何事令你部車唔能夠正常行走(例如:慢車、Cup車、炒車)都應該出聲,哪但只係大叫一聲:睇L住啊!(建議使用震撼性聲音)。如果唔出聲後車就會好似食壽司食到飽一飽咁返屋企。玩車大家求開心,請唔好製做不愉快經歷。我只想玩車能夠全身而退(錯別字請更正)
P.S. 我今個星期中左兩次,我唔想下下都要re-build 部車,如果各位師兄覺得我小氣(玩車係咁GA啦~GA心態)⋯⋯咁⋯⋯SORRY LOR!
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 15:14:09 | 顯示全部樓層
電梯痴漢 發表於 2015-1-29 15:01
尋晚炒得仲甘,師兄你尋晚你晤係度?

師兄,想問下你點炒法?
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 18:17:53 來自手機 | 顯示全部樓層
我咪就係直路尾射左埋去部反左嘅車......之後係pit 位大大聲講嘢果個lor ...
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 19:24:07 來自手機 | 顯示全部樓層
著咩衫我已經唔記得喇...... 但我諗都應該係我......
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 19:29:56 | 顯示全部樓層
BTW ,我唔係想追究又或者鬧邊一位,只係想大家都開開心心玩一下車,大家技術上有進步,你追我趕其實好好玩,我都好期待呢一班新面孔會係日後大家一齊玩嘅朋友,但係要首先避開整車呢一回事,否則真係兩敗俱傷⋯⋯如果引起大家不快我都講一聲唔好意思先
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-2-22 22:30:54 | 顯示全部樓層
andy3210 發表於 2015-2-22 16:04
小弟超新手請各位吾好介意,新到連慢車都要出聲真係吾識

亦敢問一下各位自問為快既炒左埋去個新手度是否新 ...

師兄,我指嘅"慢車"意思係話部車有任何事情而不能以正常車速行駛都應該出聲/大叫,等其他人有所警覺,免得大家都有損失,正如你所講,人地部車都要用錢買。如果師兄覺得出一句聲去避免一下都唔想GA,呢個就係閣下自由。BTW提醒一句,場入面係有機會出現8仔GA,如果唔出聲而又俾8仔射中,我就真心為事主祈禱。(因為8仔多數冇事,但被射中果個就⋯⋯)

樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-2-23 11:35:05 | 顯示全部樓層
andy3210 發表於 2015-2-23 08:57
8仔係指1:8?  可以響JV玩嗎?

有冇8仔.......你去睇下就知,場內都講明可以玩電8,不如你都做一做功課,爬一爬文
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-2-26 01:55:42 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2015-2-25 15:02
以一個新手計,部車有無事都未知,更何況一些術語規則。
係咪應該見到新手指導一下,吾係在網上指責呢
...

師兄,見你都好有誠意用咁多字去表達你GA意見,我會接受。字裡行間我都好應該要注意一下。我係呢度開得POST就會預左有不同意見,由此至中我都只係想講,有事(指閣下之搖控車不能正常地於跑道上行駛)真係要出聲,我選擇網上講,當然有我原因。我只係希望新手/老手爬文時會注意到而有所警覺。而且當面講,新手們又接唔接受到?有時提醒人分分鐘俾人鬧番轉頭。
此POST絕無指責成份,我又大膽地問一句我係呢個POST入面有冇開過人地個名/post過人地個樣?有錯請指教
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-2-26 11:18:19 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2015-2-26 09:14
玩車係開心事。撞爛車總會有,開名post相的確係有些問題。文字既爭論輸贏就無咩意思。出來玩車吹水飲下汽 ...

但可惜.....有一啲人真係「基本安全意識」都冇,例如當大圍行緊順時針時佢行對頭,當部車死左佢去執車時,執完仲係條track 度慢慢行,提醒完佢都唔會改,其實,我都係想大家開開心心,部車安全落山