RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: allng
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買了架Walkrea 5G6

andygogo 發表於 2009-1-28 08:15:53 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-1-28 00:37 發表

我都覺得呢部機唔錯,我都係新手,
之前爬文見好多人都話 Esky Lama 4 好定,新手玩最,
前日我去到旺角某模型店一心諗住買返架黎學習下,
點知佢果度既 Lama 4 無 2.4G 版本,Lama 3 就有,
個店員(或者係 ...

我諗你果間同我一樣, 我買果時同佢講人地賣850, 你賣900喎. 佢就話自己有service, 免費幫換零件.
我見佢咁落力又試機, 又叫我試玩fligh sim, 所以都無同佢講價. 一樣又係送多舊1200ma電.
 樓主| allng 發表於 2009-1-28 10:40:12 | 只看該作者
原帖由 andygogo 於 2009-1-28 08:15 發表

我諗你果間同我一樣, 我買果時同佢講人地賣850, 你賣900喎. 佢就話自己有service, 免費幫換零件.
我見佢咁落力又試機, 又叫我試玩fligh sim, 所以都無同佢講價. 一樣又係送多舊1200ma電.

我都係在你講果間買 我覺得價錢ok啦送多舊電多,又幫你試機又教你玩
koch 發表於 2009-1-29 05:57:46 | 只看該作者
原帖由 andygogo 於 2009-1-28 08:15 發表

同你講既情況完全相同,咁我諗無錯喇,我同你部機都係同一間店買。

順便想請問師兄一下,你部機既盒入面有無果條用黎駁遙控器及模擬器果條線?
當日佢向我介紹套模擬飛行軟件果陣,打開個包裝盒比我睇,裡面有 USB手指 及另外三條線,
果三條線係用黎駁 JR Futaba Esky 既控,我問咁呢部 5#10 用邊條?
佢話部 5#10 個包裝盒裡面有專用線.... <-- 我記得好似係咁樣,
但返到屋企之後盒裡面又無佢所講既線喎!咁你有無呀?

原帖由 allng 於 2009-1-28 10:40 發表
我都係在你講果間買 我覺得價錢ok啦送多舊電多,又幫你試機又教你玩

同意!而且最正既就係第日壞機搵佢檢查/修理 唔駛錢,淨係收零件費用。
superx 發表於 2009-1-29 09:51:59 | 只看該作者
I also bought a 5#10 too, 4G3 still too hard for me...I have question, I live at Yuen long Area, any shop near yuen long has walkera parts for sell? I don't want always go to MK to find parts.... please help
f6f 發表於 2009-1-29 14:07:05 | 只看該作者
原帖由 superx 於 2009-1-29 09:51 發表
I also bought a 5#10 too, 4G3 still too hard for me...I have question, I live at Yuen long Area, any shop near yuen long has walkera parts for sell? I don't want always go to MK to find parts.... plea ...

我都有類似情况, 我住將軍澳通常去旺角一次過掃妥D parts......
andygogo 發表於 2009-1-29 17:48:09 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-1-29 05:57 發表

同你講既情況完全相同,咁我諗無錯喇,我同你部機都係同一間店買。

順便想請問師兄一下,你部機既盒入面有無果條用黎駁遙控器及模擬器果條線?
當日佢向我介紹套模擬飛行軟件果陣,打開個包裝盒比我睇,裡面 ...

有呀, 合入面本身有一條cable俾你駁佢個控, 跟著用flight sim入面果條usb就可以駁到.
你有可能係佢開俾你睇既時間無放番入去喎, 打去問問佢喇.
koch 發表於 2009-1-29 21:13:38 | 只看該作者
原帖由 andygogo 於 2009-1-29 17:48 發表

有呀, 合入面本身有一條cable俾你駁佢個控, 跟著用flight sim入面果條usb就可以駁到.

唔該晒你呀!咁我聽日打電話比果間店問下。
leotsun 發表於 2009-1-31 12:41:17 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-1-29 05:57 發表

果三條線係用黎駁 JR Futaba Esky 既控,我問咁呢部 5#10 用邊條?...

應該都係用esky果條......其實好多控都係用esky果條......
chr 發表於 2009-1-31 13:18:11 | 只看該作者
原帖由 andygogo 於 2009-1-29 17:48 發表

5#10支控係玩唔玩到flight sim嫁,有無試過work唔work?
koch 發表於 2009-1-31 15:50:30 | 只看該作者
原帖由 chr 於 2009-1-31 13:18 發表

5#10支控係玩唔玩到flight sim嫁,有無試過work唔work?

玩到,絕對 work,我係間店度睇過佢地示範 (用 5#10 既控 WK-2401 黎試)
 樓主| allng 發表於 2009-2-1 04:40:36 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-1-31 15:50 發表

玩到,絕對 work,我係間店度睇過佢地示範 (用 5#10 既控 WK-2401 黎試)

師兄請問套模擬飛行軟件好唔好用呀?幾錢呀?我都想買番套
koch 發表於 2009-2-1 08:24:05 | 只看該作者
原帖由 allng 於 2009-2-1 04:40 發表

我自己未用過,但係網上都見到好多朋友話 Refle XTR、RealFlight G3.5 & PhoenixRC 好正、好好用,
練熟左先用真機玩就唔駛點炒機,好多人學玩單槳機、3D 倒飛之前,都會先用摸擬器操熟晒先用真機黎飛....
而且以上呢幾套既畫面我認為都好靚,好像真,莫講話買黎練習操控技術,就算當係 Game 黎玩都抵啦!

尋日我去模型舖返條 5#10 控線時,諗住順便買套 XTR 黎練習,但老細話賣晒暫時無貨,
至少一個禮拜後先有,以 "呢間店" 黎講,有賣兩套模擬器,一套係 XTR (舖頭 Demo 緊果套),
跟既 USB 加密狗只能對應 XTR 這個模擬飛行軟件,其他例如 G3.5、PhoenixRC 果 D 就完全用唔到,
價錢 $300幾蚊,跟機(遙控直升機) 買可以平 $100;另一套係五合一模擬飛行,價錢 $500幾蚊,
模擬軟件包括 XTR、G3.5 & PhoenixRC (仲有兩樣我唔記得係乜),
不過 5#10 個控唔兼容所以用唔到,如果一定要用 5#10 個控黎玩,無得選擇,只有 $300 幾蚊果套單一 XTR 可以用。
(我係網上見到有人話將個 walker 既控改線路就可以用到五合一模擬器...)

之後我係附近搵過,見到現X模型有得賣 XTR + RealFlight,個包裝成隻 DVD 盒咁,$200 幾蚊,
又係另一間見到有 XTR,長方紙盒包裝,$600幾蚊套,個老細話係正版,
兼且係無得升級既!(真係莫明奇妙,用正版反而無得升級???)
Yahoo 拍賣都見到有呢 D 野賣,價錢就仲平 D 添!師兄你可以入去睇下。
 樓主| allng 發表於 2009-2-1 08:50:46 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-2-1 08:24 發表

我自己未用過,但係網上都見到好多朋友話 Refle XTR、RealFlight G3.5 & PhoenixRC 好正、好好用,
練熟左先用真機玩就唔駛點炒機,好多人學玩單槳機、3D 倒飛之前,都會先用摸擬器操熟晒先用真機黎飛....
而且 ...

多謝師兄詳細的回復
koch 發表於 2009-2-1 09:03:56 | 只看該作者
原帖由 allng 於 2009-2-1 08:50 發表

多謝師兄詳細的回復

師兄不必客氣,有機會大家多點交流~
andygogo 發表於 2009-2-3 11:11:55 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-2-1 08:24 發表

而且 ...

我之前又係跟機250買左 reflex, 不過都唔知佢係正版停係老番, 因為入到去run唔到setup file, 我直接張佢copy落hardisk, 之後直接開就用到, 好奇怪.  如果係老番我就覺得好唔低, 即係用250買條usb cable
chr 發表於 2009-2-3 19:51:46 | 只看該作者
原帖由 allng 於 2009-2-1 04:40 發表

我而家用緊套5合1,加埋支控3百幾唔駛煩
啊甘 發表於 2009-2-3 20:08:54 | 只看該作者
[長方紙盒包裝,$600幾蚊套,個老細話係正版]........邊間600蚊XTR?  正板好似2xxx蚊

老番xtr係2xx咁上下........條線係解碼來架
 樓主| allng 發表於 2009-2-3 21:25:05 | 只看該作者

回復 56# 的帖子

師兄可否將詳細資料PM給我,謝謝!
chr 發表於 2009-2-4 01:17:11 | 只看該作者
原帖由 allng 於 2009-2-3 21:25 發表

經已pm你
koch 發表於 2009-2-4 05:42:29 | 只看該作者
原帖由 andygogo 於 2009-2-3 11:11 發表
我之前又係跟機250買左 reflex, 不過都唔知佢係正版停係老番, 因為入到去run唔到setup file, 我直接張佢copy落hardisk, 之後直接開就用到, 好奇怪.  如果係老番我就覺得好唔低, 即係用250買條usb cable

絕對肯定係老番。
根本上果 D 模擬飛行軟件周圍都可以下載到,貴就貴在買條線。

原帖由 chr 於 2009-2-3 19:51 發表
我而家用緊套5合1,加埋支控3百幾唔駛煩

我見到大陸網站有售,多合一模擬器連專用遙控器,就係 300 幾蚊,
不過聯絡佢地問過個控係唔可以改為左面油門 (產品係右面桿油門,我習慣左邊油門),所以無訂到。

原帖由 啊甘 於 2009-2-3 20:08 發表
[長方紙盒包裝,$600幾蚊套,個老細話係正版]........邊間600蚊XTR?  正板好似2xxx蚊
老番xtr係2xx咁上下........條線係解碼來架

佢 "話" 係正版,我當然唔會相信,有乜可能用正版反而無得升級先得架!

原帖由 allng 於 2009-2-3 21:25 發表

我也把所見過的 pm 給你,請看看.