RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5803|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

100%新手想買直昇機~ 

z1aaa 發表於 2009-1-12 21:43:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我呢家有3個心水,唔知買邊部好...
1.

登錄/註冊後可看大圖

2.

登錄/註冊後可看大圖

3.

登錄/註冊後可看大圖

想問下呢3部分別幾錢? 我係taobao到見到1975,3718,21150,香港係咪都係呢個價? 想問下, 3 岩唔岩新手玩? 而1同2的分別只在多左個旋翼?我原本想買3,不過見3有小小貴...

zifu 發表於 2009-1-12 22:56:21 | 只看該作者
3件都晤好
 樓主| z1aaa 發表於 2009-1-12 23:08:43 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2009-1-12 22:56 發表
3件都晤好

甘邊件好
f6f 發表於 2009-1-14 13:44:24 | 只看該作者
如果只有lee3件揀我會揀1
 樓主| z1aaa 發表於 2009-1-14 13:50:22 | 只看該作者
想問下3係咪真係好難control到, 因為我真係好鍾意3,對1個完全冇玩過rc heli的人,要炒幾多次先control到
f6f 發表於 2009-1-14 14:02:00 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 13:50 發表
想問下3係咪真係好難control到, 因為我真係好鍾意3,對1個完全冇玩過rc heli的人,要炒幾多次先control到

你控制得到1
1, 安全昇起
2, 能隨意定在半空, 向前, 向後, 向左, 向右
3, 能安全降落

第1是很易玩, 最好開始學時有老手同你操翻2課(你住那裏我可做那個老手)

以上都做到, 就可以買3來玩.

當然可以直接買3來玩, 不過可能因不識控制而撞機而要換很多零件才學懂飛, 或因撞爛機而放棄.

f6f 發表於 2009-1-14 14:10:46 | 只看該作者
直昇機因為可以前後左右上下, 所以比其他搖控難以控制, 再者很多時直昇機要保在半空中, 眼晴, 頭腦及手指要有很快的反應. 所以對一些新手來說確是有點難度.

不過也不要太灰心, 最緊要自已有心及有老手幫忙, 若你不怕我隻手老(注意是老不是臭).......     一定會飛到3

樓主| z1aaa 發表於 2009-1-14 17:09:39 | 只看該作者
甘我決定買4#3b了=.=不過唔知幾耐之後先會買=.=""我最小要俾幾多"學費"先可以control到? 港島區邊到多人放機,可幫忙?
f6f 發表於 2009-1-14 17:25:33 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:09 發表
甘我決定買4#3b了=.=不過唔知幾耐之後先會買=.=""我最小要俾幾多"學費"先可以control到? 港島區邊到多人放機,可幫忙?

若完全未玩過, 又不知直昇機的原理, 又沒有老手協助, 特別是 4#3B 有可能飛好多次都唔識.

因為直昇機除了要識操控外, 重要知道直昇機的原理及怎樣維修它.

當隻機不受控時候, 新手自已分不出是隻機set得不好, 還是自已不識控制......

你住香港那區?

樓主| z1aaa 發表於 2009-1-14 17:27:27 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2009-1-14 17:25 發表

若完全未玩過, 又不知直昇機的原理, 又沒有老手協助, 有可能飛好多次都唔識.

因為直昇機除了要識操控外, 重要知道直昇機的原理及怎樣維修它.

當隻機不受控時候, 新手自已分不出是隻機set得不好, 還是自已不 ...

我住係灣仔區,住宅到有個平台可俾我玩
 樓主| z1aaa 發表於 2009-1-14 17:33:16 | 只看該作者
d人話4#3b好易燒,甘換左無刷會唔會都係甘易燒?換無刷大約又幾多錢? d店員會唔會幫我換埋?定係要我自己換?
f6f 發表於 2009-1-14 17:35:49 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:27 發表

我住係灣仔區,住宅到有個平台可俾我玩

有時我會在中環上班, 放工後可以去幫下你.

你的决心我很佩服, 不過我强烈建議你用數佰元買套模擬器(sim)試下先, 那是學直升機的好幫手.

現在的模擬器己經做到很像真了.
f6f 發表於 2009-1-14 17:40:27 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:33 發表
d人話4#3b好易燒,甘換左無刷會唔會都係甘易燒?換無刷大約又幾多錢? d店員會唔會幫我換埋?定係要我自己換?

不建議你換無刷, 原裝己經可以飛到, 你令我想起十幾年前的我, 當時我剛學玩滑翔機, 那時候我是將一些微型servo安裝滑翔機上(但其實用普通servo以經可以).

那一次是我第一次飛, 怕羞不敢請教別人, 於是自己胆操操放隻機出去, 飛了幾十尺後不懂控制, 最後消失之草叢中(total loss).

那一次犯了一些錯誤.

1, 不太懂又不請教別人
2, 那飛機根本無需要用那些貴的微型servo, 墜機導致損加大

樓主| z1aaa 發表於 2009-1-14 17:59:35 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2009-1-14 17:40 發表

不建議你換無刷, 原裝己經可以飛到, 你令我想起十幾年前的我, 當時我........(吓差不多5點半要放工啦, 回家再同你吹)

我只見個個買了4#3b的人都話個原裝馬達一定會burn   , 有冇人知道呢家一套2.4ghz walkera 4#3b 要幾錢? 換無刷又要幾錢?
f6f 發表於 2009-1-14 19:50:54 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:59 發表

我只見個個買了4#3b的人都話個原裝馬達一定會burn   , 有冇人知道呢家一套2.4ghz walkera 4#3b 要幾錢? 換無刷又要幾錢?

我自己都係飛緊原裝未burn過.......

2.4ghz walkera 4#3b 大約賣$800~900左右.
 樓主| z1aaa 發表於 2009-1-14 20:02:48 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2009-1-14 19:50 發表

我自己都係飛緊原裝未burn過.......

2.4ghz walkera 4#3b 大約賣$800~900左右.

想問下,去邊到買會幫你set好部機(因我完全唔知點set機 ) 邊d part要買?

哥到有冇得買馬達的heatsink?
jeffkam23 發表於 2009-1-14 20:07:45 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:59 發表

係X萬格仔鋪只要760蚊JA (B2樓好似)
 樓主| z1aaa 發表於 2009-1-14 20:13:01 | 只看該作者
原帖由 jeffkam23 於 2009-1-14 20:07 發表

係X萬格仔鋪只要760蚊JA (B2樓好似)

但係如果有問題,冇得換 ? 佢只係寄賣的
f6f 發表於 2009-1-14 21:49:50 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 20:13 發表

但係如果有問題,冇得換 ? 佢只係寄賣的

有得試當然有保障......
 樓主| z1aaa 發表於 2009-1-14 22:06:56 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2009-1-14 21:49 發表

有得試當然有保障......

但係冇人幫你set機,冇part買

請回#16