RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: z1aaa
打印 上一主題 下一主題
收起左側

100%新手想買直昇機~ 

bcgg 發表於 2009-1-16 09:51:17 | 只看該作者
f6f 發表於 2009-1-16 12:52:20 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-15 18:00 發表
except睇下部機work唔work,仲有咩買機時一定要check

如果我買新機想穩陣, 上買果隻機的生產商網站, 看清楚這機來是跟什麼零件, 例如跟幾多對槳, 電, 义電機, 及其他佩件. 因有些商人(註:只有小部份商人, 並非大都份商人)會抽起一些佩件例如槳, 他們目的是將直昇機價格降低吸引顧客. 所以買一些價格比其他商店平的直昇機要注意這點

另外檢查清楚此機是否新機, 是否有地方損壞, 又或因運送途中或存倉受壓問題導至損壞等等.
我記得20幾年前我去旺角啇店買一部14寸電視機, 那時候個售貨員說這貨品是全新並且個箱膠紙還未開無需要開箱檢查叫我付錢取走. 可是我堅決要開箱檢查. 點知一開箱部電視是爛了的, 那時候售貨員啞口無言. 所以有一句成語好對就是 “害人之心不應有, 防人之心不可無”

樓主| z1aaa 發表於 2009-1-16 20:18:35 | 只看該作者
呢家都唔知點好  d人又話4#3b好難control,但我又唔like 雙翼
啊甘 發表於 2009-1-16 20:49:28 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-16 20:18 發表
呢家都唔知點好  d人又話4#3b好難control,但我又唔like 雙翼

450級啦
 樓主| z1aaa 發表於 2009-1-16 20:56:13 | 只看該作者
原帖由 啊甘 於 2009-1-16 20:49 發表

450級啦

價錢貴左小小,又大部左d
 樓主| z1aaa 發表於 2009-1-16 22:21:57 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2009-1-16 12:52 發表

如果我買新機想穩陣, 上買果隻機的生產商網站, 看清楚這機來是跟什麼零件, 例如跟幾多對槳, 電, 义電機, 及其他佩件. 因有些商人(註:只有小部份商人, 並非大都份商人)會抽起一些佩件例如槳, 他們目的是將直 ...

想問下,walkera網站邊到有講4#3b跟機佩件,我搵極都搵唔到  我係walkera.com.hk 又見到佢係冇跟多對槳
 樓主| z1aaa 發表於 2009-1-19 23:01:29 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-1-16 22:21 發表

想問下,walkera網站邊到有講4#3b跟機佩件,我搵極都搵唔到  我係walkera.com.hk 又見到佢係冇跟多對槳

anyone ans me
allng 發表於 2009-1-19 23:43:13 | 只看該作者
唔好以為D機細架就可以在屋企玩,太細架好漂好難控制,一碰到野就即抄無得救機.我賣左架5G6玩左一個月抄到個腳架變晒形條尾爛晒都定唔到架機,最後仲燒埋個4合1,之後買左架5#10,第一次玩就定到架機啦.兩架機都有士啤漿跟的.