RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2803|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新加入 F-1, 多多指教!

Chrispo 發表於 2009-1-24 09:21:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
剛購入一部Cross F-1, 試玩方程式, 請各位賜教:
1. Cross F-1 有什麼Options 是要換上的? 聞說摩打座是其中一項, 如是者, option 摩打座又能在那兒買到呢?
2. 有麽spare parts 要keep呢? 那一些是要經常更換?
多謝各位的意見, 希望農曆年假期可以完成installation, 往後在車塲見大家。
牛年進步!
edison 發表於 2009-1-24 11:18:28 | 只看該作者
Which one you buy?
 樓主| Chrispo 發表於 2009-1-24 12:36:05 | 只看該作者
Cross Fire Force 2008, 唔知有冇錯.
walterhnl 發表於 2009-1-24 15:45:18 | 只看該作者
魔打坐, 唔駛換啦, 好耐熱,佢同媽星料唔同, 你買左邊隻頭擔ga cross f1??

樓主| Chrispo 發表於 2009-1-24 16:06:32 | 只看該作者
是這一種! 店主說有一Option 頭擔是可以 set camber 的, 不知需要否?
kiev 發表於 2009-1-24 21:17:49 | 只看該作者
係咪 22/f 買 ...?
 樓主| Chrispo 發表於 2009-1-24 22:39:34 | 只看該作者
walterhnl 發表於 2009-1-25 00:20:32 | 只看該作者
公喜你, 你買岩左, 幾銀??
唔改架車已經好好跑, 不過可以將022F換左016 option件, 因為022f冇得調較同埋比較林身
後備-->022H(起碼3個在手, 撞爛指數 : 極高),
022C(2個在手就ok, 撞爛指數 : 高),
022J(1個在手, 試過撞到茶茶柱同螺絲上唔緊, 攪到冇尾避震功能, 撞爛指數 : 中),
022B(2個在手, 但我未爛過, 不過始終轉向杯有風險, 撞爛指數 : 低),
仲有買定其他牌子殼柱, 因為原裝好易爛,
有錢的話都可以配定全身bearing, 因為玩f1好快要換, 一換左效果極明顯.

最後你頭擔彈弓係咩色??

產品編號 :
http://www.rc-cross.com/page/FireForce2008_parts.html

樓主| Chrispo 發表於 2009-1-25 08:42:48 | 只看該作者
非常多謝你的suggestions! 這–些spare parts 又可以在那裡到呢? Cat shop?

另外, F-1 的basic setup 可以在那處找到呢? 何處可download?

頭擔彈弓是原裝黑色的, 有何議見?
walterhnl 發表於 2009-1-25 11:25:36 | 只看該作者
parts貓店有賣
你買車有冇跟說明書???可以跟番佢d數字.
你黑色彈弓有冇左右唔同, 例如長短, 硬度, 因為我之前買有出發呢個問題, 令架車行得好怪.
donnychan 發表於 2009-1-25 13:16:30 | 只看該作者
原帖由 walterhnl 於 2009-1-25 11:25 發表
parts貓店有賣
你黑色彈弓有冇左右唔同, 例如長短, 硬度, 因為我之前買有出發呢個問題, 令架車行得好怪.

頭彈弓我見唔都有得買,我都玩cross 請問邊都得買,,,謝
walterhnl 發表於 2009-1-25 13:26:57 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

可以同貓店訂, 你又係出現左右不一問題?
 樓主| Chrispo 發表於 2009-1-25 18:16:48 | 只看該作者
原帖由 walterhnl 於 2009-1-25 11:25 發表
parts貓店有賣

Thanks! Will check this evening!
rndkin 發表於 2009-1-31 13:47:27 | 只看該作者
 樓主| Chrispo 發表於 2009-1-31 22:36:50 | 只看該作者
Looks good! Thanks very much and may I ask where can I buy these options?
 樓主| Chrispo 發表於 2009-1-31 22:42:23 | 只看該作者
If I'm using 4000kv, what pinion gear should I use? The original spur gear is 96-teeth. Thanks!
sai88138813 發表於 2009-3-21 17:00:36 | 只看該作者
入錯版