RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11936|回復: 60
打印 上一主題 下一主題
收起左側

全新手改船(NQX Jet 筒船)問題-- 終極篇

mos_mp3 發表於 2009-2-2 00:05:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟買了一隻 鴨記NQX Jet 筒船給女兒玩- 家庭樂,不幸下水不夠3分鐘已嚴重入水。請教C兄, 想改加新遙控及有擦麼打,不用快,只求可玩長一些時間,現有以下問題,謝謝幫忙:

a)原裝麼打有像 Capacitor的東西附菩,如換新麼打,是否都要加上那些電子東西?

b)麼打軸出扇葉的Jet 筒口有水倒流,那處只有一塊 Cup 形的軟膠套在軸口,請問怎樣防水由軸芯倒入?
c)想改用 約 2000mAh NimH 電,如用原裝速度般麼打 (有擦的) 是否能玩30 分鐘嗎? 原裝用 9.6V 700mAh Ni-Cd 電,玩五分鐘不夠!
d) 麼打是否要加水冷?
e) Servo 要買 Standard Size 或 Micro Size 好些? Micro 貴很多嗎? 想用Futaba的。

P.S. 完全未玩過RC,全新手一名。

新兩兄弟 發表於 2009-2-2 18:14:53 | 只看該作者
先回答
a)可以唔洗加
c)行Jet 筒係好食電。就算行無擦都係好食電,最多行8分鐘(2200mah)。行30分鐘(有擦、冇擦)冇可能
d)一定要加水冷
其如要自己慢慢試
 樓主| mos_mp3 發表於 2009-2-2 23:16:43 | 只看該作者
多謝C兄先,

可否多給買大小Servo 意見呢?是否買小的以後給其它船用比較方便,小的有沒有壞處呢?
另外加水冷是否要用快麼打才能操作?入水及出水位應在那裏安裝?

新兩兄弟 發表於 2009-2-3 21:34:58 | 只看該作者
原帖由 mos_mp3 於 2009-2-2 23:16 發表
多謝C兄先,

可否多給買大小Servo 意見呢?是否買小的以後給其它船用比較方便,小的有沒有壞處呢?
另外加水冷是否要用快麼打才能操作?入水及出水位應在那裏安裝?

e隻孖人艇用細Servo 會好d 其它船都用到。(小弟隻隻船仔都用細Servo )我覺得冇咩壞處,做好防水就冇事
快麼打一定要加水冷。入水位睇相。
 樓主| mos_mp3 發表於 2009-2-3 23:41:53 | 只看該作者
多謝兄弟回覆,請問你的改裝Jet 筒有沒有入水問題? 如有怎樣改善呢?
新兩兄弟 發表於 2009-2-4 21:01:09 | 只看該作者
原帖由 mos_mp3 於 2009-2-3 23:41 發表
多謝兄弟回覆,請問你的改裝Jet 筒有沒有入水問題? 如有怎樣改善呢?

玩船入水一定有 問題多定少。

至如你架Jet 筒孖人艇入水可能個Jet 筒後摩打軸芯蝕左,蝕左軸芯就冇符 如船身入水,試用AA水濟膠來保
我初初玩都係個Jet 筒後摩打軸芯蝕左
kinkinkin429 發表於 2009-2-4 21:07:27 | 只看該作者
我都有呢隻....想改到行船底葉.....我係新手....咩都唔識....
請...赐教!!!  thx~
新兩兄弟 發表於 2009-2-4 21:19:02 | 只看該作者
原帖由 kinkinkin429 於 2009-2-4 21:07 發表
我都有呢隻....想改到行船底葉.....我係新手....咩都唔識....
請...赐教!!!  thx~

新手都好難改到

你想行有刷定冇刷

屯門池有玩孖人艇,架架都改行船底葉(屯門小明除外)重行得好快(改行無刷,行都有20分鐘)

樓主| mos_mp3 發表於 2009-2-9 00:15:08 | 只看該作者
原帖由 新兩兄弟 於 2009-2-3 21:34 發表

e隻孖人艇用細Servo 會好d 其它船都用到。(小弟隻隻船仔都用細Servo )我覺得冇咩壞處,做好防水就冇事
快麼打一定要加水冷。入水位睇相。

已買了遙控和電變,想用回原裝麼打試玩。請問Servo的金屬推桿 (即連船尾方向噴的鐵枝)在那裏買、大約幾錢、是否計長度買的? 因為拆下來的不夠長,想將Servo 裝遠一點。 新手勿見笑!   

多問另一題,我應該用什麼電可以玩久一些呢 (Ni-Cd, Ni-MH or Li? 可否轉行 7.2 volt ?  )? 要經濟而又不太重的。我想試好船才買電和差機。原裝是9.6V 的Ni-Cd 電,重量還可以接受。
你們常講的「車仔電」是指什麼電呢?
請C 兄指教!

新兩兄弟 發表於 2009-2-9 20:42:41 | 只看該作者
原帖由 mos_mp3 於 2009-2-9 00:15 發表

已買了遙控和電變,想用回原裝麼打試玩。請問Servo的金屬推桿 (即連船尾方向噴的鐵枝)在那裏買、大約幾錢、是否計長度買的? 因為拆下來的不夠長,想將Servo 裝遠一點。 新手勿見笑!   

多問另一題,我應 ...

Servo的金屬推桿在五金鋪有得買,係銅焊枝,約一米長到,十蚊到有多。

至如玩時間要長係好難 ,架艇太細,不能放大容量的車仔電,最好用鋰電

市面上鋰電以經平

你架艇行7.4鋰電2200mah(25c)行得,不過可能慢d,約十分鐘到

topedo 發表於 2009-2-9 21:59:09 | 只看該作者
 樓主| mos_mp3 發表於 2009-2-9 22:18:43 | 只看該作者

Thank you. By the way, have you solved the "water seepage 防止入水" problem?
eddie1987 發表於 2009-2-10 01:06:21 | 只看該作者
師兄都識用銅桿枝wo,不過係唔係咁易買呀??
呢樣又夠硬,又唔會生銹,因為我平時係海玩ga,有興趣可以一齊wo
消防船 發表於 2009-2-12 11:40:15 | 只看該作者
是否可用回原有噴筒及噴筒內的船葉﹖感謝大家回覆﹗
新兩兄弟 發表於 2009-2-12 21:04:17 | 只看該作者
原帖由 消防船 於 2009-2-12 11:40 發表
是否可用回原有噴筒及噴筒內的船葉﹖感謝大家回覆﹗

用得
消防船 發表於 2009-2-12 22:17:15 | 只看該作者
多謝師兄指敎,多問一聲噴筒水冷條喉在筒內如何運水的做法,可否上載一此相看看﹖真的非常感謝﹗
新兩兄弟 發表於 2009-2-12 22:30:31 | 只看該作者
原帖由 消防船 於 2009-2-12 22:17 發表
多謝師兄指敎,多問一聲噴筒水冷條喉在筒內如何運水的做法,可否上載一此相看看﹖真的非常感謝﹗

在這裏入水
消防船 發表於 2009-2-12 22:39:56 | 只看該作者
師兄請問條喉是否要有斜位才可入到水(因看不到筒內)﹗好像4樓那張相
 樓主| mos_mp3 發表於 2009-2-12 23:01:21 | 只看該作者
原帖由 新兩兄弟 於 2009-2-9 20:42 發表

Servo的金屬推桿在五金鋪有得買,係銅焊枝,約一米長到,十蚊到有多。

至如玩時間要長係好難 ,架艇太細,不能放大容量的車仔電,最好用鋰電

市面上鋰電以經平

唔該 C 兄,今日到五金鋪,果然有銅焊枝賣,$8 約一米。 今個weekend 可以開工啦! 唔知第一次改船 (小改 )是否成功。 其實我將船上下分開都攪左成日,D邊都拆到九牙般爤爤地。
C兄鋰電那裏買會可靠和平D?

新兩兄弟 發表於 2009-2-13 21:18:57 | 只看該作者
原帖由 消防船 於 2009-2-12 22:39 發表
師兄請問條喉是否要有斜位才可入到水(因看不到筒內)﹗好像4樓那張相

鑽個孔加條細銅候斜鑽