RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2860|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

舊 Trinity 12仔車呔一問

joanne 發表於 2009-3-11 13:33:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄我有部舊 Trinity 12仔想換後呔, 但搤唔到有呢種 Form 呔, 請問各位師兄知唔知邊度可以配到 ?
呢架 Trinity 後鈴裝啤鈴, 同現有 12仔不同, 另後鈴要有窿位 fit 返後齒的兩粒啲 ( 吹漲 ! )
笨仔 發表於 2009-3-12 10:21:52 | 只看該作者
既然咁麻煩,不如改用其他廠嘅接合器(adapter),到時買其他呔都容易裝啲喇!
 樓主| joanne 發表於 2009-3-12 11:04:06 | 只看該作者
笨仔 發表於 2009-3-12 11:19:42 | 只看該作者
原帖由 joanne 於 2009-3-12 11:04 發表

咁請問邊隻接合器啱 Trinity ?

呢曾唔多清楚,睇落同R5,CRC都好接近,因為大家設計相同,現時12仔尾鈴都係要放啤呤入去0架,
你唔放心,咪攞埋架車出去KWS問吓喇!
MacUser 發表於 2009-3-13 20:02:44 | 只看該作者
所以唔好買太舊款既12仔, 除非你個枝珠差設計好正(舊設計麻麻), 不如成支珠差換, 用番standard, 易買呔.
chacha 發表於 2009-3-13 21:47:28 | 只看該作者
因為係舊款,早十幾年前已經轉左 3 個鏍絲窿,成條炭軸換左佢啦
gordonleung 發表於 2009-3-16 21:11:04 | 只看該作者
原帖由 joanne 於 2009-3-11 13:33 發表
請問各位師兄我有部舊 Trinity 12仔想換後呔, 但搤唔到有呢種 Form 呔, 請問各位師兄知唔知邊度可以配到 ?
呢架 Trinity 後鈴裝啤鈴, 同現有 12仔不同, 另後鈴要有窿位 fit 返後齒的兩粒啲 ( 吹漲 ! )

ching, 我早幾日係猫店見到有一款 speedmind既呔, 鈴上面係有6個孔位, 不過得35度, 你可以出去睇睇.
camlchris 發表於 2009-3-16 23:06:10 | 只看該作者
這是80年代DELTA設計的 2 孔車令,現在已沒有生產。你必需改用最新的 L4 / CRC 差速 (3 孔車令設計) ,才可用現時的呔。
到 貓店 有crc 差速 一套賣。 Good luck !
 樓主| joanne 發表於 2009-3-17 18:12:53 | 只看該作者
原帖由 camlchris 於 2009-3-16 23:06 發表
這是80年代DELTA設計的 2 孔車令,現在已沒有生產。你必需改用最新的 L4 / CRC 差速 (3 孔車令設計) ,才可用現時的呔。
到 貓店 有crc 差速 一套賣。 Good luck !

咁我先試換我架 CRC 差速, O.K. 再去買. 但你估要幾錢 ?
 樓主| joanne 發表於 2009-3-17 18:29:34 | 只看該作者
原帖由 gordonleung 於 2009-3-16 21:11 發表

ching, 我早幾日係猫店見到有一款 speedmind既呔, 鈴上面係有6個孔位, 不過得35度, 你可以出去睇睇.

Speedmind 我都有, 用喺 L4, 試過唔得. 因為車鈴無啤鈴位.....
camlchris 發表於 2009-3-18 23:16:34 | 只看該作者
 樓主| joanne 發表於 2009-3-19 10:46:21 | 只看該作者
唔該晒師兄 ! 我己經換咗 L4 的炭軸 + 差速. 執藥咁執幾舊水, 行咗 2 ~ 3 次.... 但一勞永逸, 依家架 Trinity 好精神, 正 !
另想請教各位師兄 : 12仔前轆的六角 nut 是否要上緊 ? 或不可上緊, 要以前轆可以自遊轉動便可 ? 但跑時不會甩轆嗎 ? 是否要再加 C 夾夾住 ? 有勞 ! 有勞 !!
lung1 發表於 2009-3-19 10:52:58 | 只看該作者
原帖由 joanne 於 2009-3-19 10:46 發表
唔該晒師兄 ! 我己經換咗 L4 的炭軸 + 差速. 執藥咁執幾舊水, 行咗 2 ~ 3 次.... 但一勞永逸, 依家架 Trinity 好精神, 正 !
另想請教各位師兄 : 12仔前轆的六角 nut 是否要上緊 ? 或不可上緊, 要以前轆 ...

唔洗上實, 太實的話會鎖轆..
至於洗唔洗落e夾就depend 你條axis啦...
RC881 發表於 2009-4-8 17:21:22 | 只看該作者
請問CRC 12仔 全車鑼絲是否用公制(mm) ?
hardmankam 發表於 2009-4-9 10:16:22 | 只看該作者
是英制 (imperial)
RC881 發表於 2009-4-12 00:25:46 | 只看該作者
15# hardmankam

C兄
唔該晒 !
我想請問 , 現時市場上有邊部1:12平路車 係用公制 screw ?
RC881 發表於 2009-4-13 22:41:43 | 只看該作者
16# RC881
Kawada, TECH, RC12R5(except the rear hub and wheel mounting screw), Corally,HB
3rock 發表於 2009-4-12 10:40 AM

Thank you brother " 3rock "