RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4614|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請師兄指教,多謝先。

漂移十三 發表於 2009-4-9 04:39:54 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人部yokomo master(用緊套64P既齒),但有個問題困擾左一段比較長既時間,思前向後都未能找到一個有效的辦法解決,求助于各位師兄,請打救下在下,多謝先。。
問題:部車無論入彎或者正常行駛時,部車都好似唔上力咁樣,入大彎想佢快少少,俾多D油,都唔明顯,硬系感覺好似拖住拖住咁去,但系檢查又無咩嘢拖,就系呼油唔上力。。。人地部車呼少少就呵呵聲咁去。。。
硬件:
EX-10 hiponit=80 油門曲綫=10%
LRP TC  加 8.5T有感
頭單,中直,尾直

另外我仲想打聽下~有感8.5T對應master車架需要最終傳動值系幾多?無刷的T數換算我又唔清楚。。整張表過我就實在最最多謝了!!(我準備換套48P齒)
請各位師兄幫幫忙,萬分感謝了。。。
wowo0123 發表於 2009-4-9 11:09:43 | 只看該作者
8.5T用原裝齒48P都快啦..點解會換64P架.架車係會順D同靜D..不過會冇左起果下力
integra 發表於 2009-4-11 04:30:27 | 只看該作者
你試下將枝控個hi point set 返150,再將電變個punch較大d
gegegum 發表於 2009-4-11 08:53:30 | 只看該作者
本人部yokomo master(用緊套64P既齒),但有個問題困擾左一段比較長既時間,思前向後都未能找到一個有效的辦法解決,求助于各位師兄,請打救下在下,多謝先。。
問題:部車無論入彎或者正常行駛時,部車都好似唔上 ...
漂移十三 發表於 2009-4-9 04:39 AM

你用幾多齒比呀?
bigbear203 發表於 2009-4-11 08:58:56 | 只看該作者

由於每人控車手法不同, 其實都會有不同SET車方法, 而齒比對於車本身既速度同扭力有直接影響, 所以應先向齒比埋手, 再改變hiponit及油門曲綫去配合個人控車手法, 基本齒比計算方法為Super gear(減速齒/大齒) / Pinion gear(摩打齒) X Internal drive ratio(內齒比), (以師兄既master為例, 原裝齒比是70T(Super gear) / 30T(Pinion gear) X 2.35(Internal drive ratio)=5.48:1), 再參考說明書提供之齒比表作出合適既配搭, 以上是本人小小經驗, 希望對師兄有用
bigbear203 發表於 2009-4-11 09:00:27 | 只看該作者
詳細齒比說明可參考以下文章http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=134&extra=page%3D1
Cepacol 發表於 2009-4-11 09:31:15 | 只看該作者

AMAT 的理論很有問題

"SPUR GEAR除PINION GEAR乘TRANSMISSION OUPUT等如FINAL DRIVE RATIO
...
即是車齒比為9.93如加大SPUR GEAR及較大的PINION GEAR就可得出較細的齒比"

你有沒有留意到呢?
Cepacol 發表於 2009-4-11 09:45:40 | 只看該作者
Bigbear 的理論都好像怪怪的
"齒比大-速度高扭力細"

正如 AMAT 所說
"得出齒比越細 , 車在轉彎時會有扭力不足而出現推頭及未能達到最高速的尾段"

拿真車為例   (一檔 = 2.97:1  / 六檔 = 0.56:1), 難道六檔比一檔有力?
bigbear203 發表於 2009-4-11 10:15:33 | 只看該作者
Bigbear 的理論都好像怪怪的
"齒比大-速度高扭力細"

正如 AMAT 所說
"得出齒比越細 , 車在轉彎時會有扭力不足而出現推頭及未能達到最高速的尾段"

拿真車為例   (一檔 = 2.97:1  / 六檔 = 0.56:1), 難道六檔比 ...
Cepacol 發表於 2009-4-11 09:45

多謝師兄指正
另一篇有關齒比之文章(7樓)http://www.hobbyplayer.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=6599&forum=9
衫魚仔 發表於 2009-4-11 10:50:15 | 只看該作者
Cepacol 兄....你可以找出各自的錯處,即是你已經明白了當中的道理了....
這亦是兩個post的原意~
Cepacol 發表於 2009-4-11 11:20:12 | 只看該作者
我只是覺得有點不對勁, 才問一下罷了.
 樓主| 漂移十三 發表於 2009-4-12 09:55:22 | 只看該作者
那麼請問各位熱心既師兄,有感無刷8.5T,搭master,既最好最終比範圍值系幾多??唔該。
現在我換左48P既  大齒84T   馬達齒28T  最終比系7.0
gegegum 發表於 2009-4-12 11:55:11 | 只看該作者
那麼請問各位熱心既師兄,有感無刷8.5T,搭master,既最好最終比範圍值系幾多??唔該。
現在我換左48P既  大齒84T   馬達齒28T  最終比系7.0
漂移十三 發表於 2009-4-12 09:55 AM

其實用幾多齒比都要睇埋你玩咩場, 條track大定細, 用咩呔, 你要買多幾個摩齒慢慢試! 你可以由6.5試到7.5到啦!
傑佬 發表於 2009-4-12 12:15:20 | 只看該作者
其實我玩Master都有一段時間....一直都係用原裝齒 48pitch 30/70..用10.5r無擦都幾好.....用慣左我都費事轉...
wowo0123 發表於 2009-4-13 00:14:07 | 只看該作者
漂移十三 發表於 2009-4-12 09:55

咁樣咪會比原裝70 30慢左..84 28力大左空轉既時間就長左
 樓主| 漂移十三 發表於 2009-4-13 00:45:55 | 只看該作者
但系據聞吾系話最終齒比值要對應翻所用緊只motor既T數既咩??
wowo0123 發表於 2009-4-13 00:49:24 | 只看該作者
我都係覺得玩快車既理論係唔可以放係drift上面...因為完全係兩回事
Cepacol 發表於 2009-4-13 01:08:01 | 只看該作者
我都係覺得玩快車既理論係唔可以放係drift上面...因為完全係兩回事
wowo0123 發表於 2009-4-13 00:49

快車跟飄移, 控車的技術上的確有很大的差別. 車子的調較"方式"完全是兩回事.

可是, 基本車子調較"理論"是一樣的. 當其他東西一樣情況下, 小齒比就是不可能比大齒比有力, 對嗎?
Cepacol 發表於 2009-4-13 01:14:30 | 只看該作者
但系據聞吾系話最終齒比值要對應翻所用緊只motor既T數既咩??
漂移十三 發表於 2009-4-13 00:45

這套理論, 我真的沒有聽過. 你所指的對應是什麼?

我都反而聽過, 最終齒比是不可以低於電變器的最低齒比要求. 否則, 電變器很快會燒掉.
gegegum 發表於 2009-4-13 01:41:48 | 只看該作者
漂移十三 發表於 2009-4-13 12:45 AM

所以咪冇一個絕對o既答案囉!
齒比太細, 起步慢, 打滑困難, 摩打容易overheat
齒比太大, 起步都慢(因為打滑太勁), 大灣好易到頂, drift唔晒!