RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3749|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小小新手想玩電直~~~=v=

john255 發表於 2006-6-7 19:21:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
平時經過一d玩具店都會見到一d遙控直昇機~~可惜小弟對遙控直昇機唔清唔楚,想問各位一d 問題,如下:
一架電直昇機既價錢(入門級果d)大約幾多??

我見過一d好似係大陸牌子既電直昇機,唔知大家對果d有咩評價??

仲有=v="",電直昇機要當然要充電,想問下如果e d平價既直昇機入便既電池老化,可以更換嗎??
如果當我玩熟左,想玩d勁d既~有冇玩家會改裝一隻平既電直昇機呢??

小弟見識尚淺,多多問題~~希望各位提供協助
小步 發表於 2006-6-7 21:51:42 | 只看該作者
可以選擇 walkera #4 , esky 004 fp ,   or walkera 76,不過76parts 未有,炒左冇得整

電池可用7.4v lipo..
zifu 發表於 2006-6-8 00:07:55 | 只看該作者
36號機短時間唔使再升級
AE111 發表於 2006-6-8 17:40:26 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2006-6-8 00:07 發表
36號機短時間唔使再升級

zifu 兄  請  問 36 號 机 幾 $ 呢 !係 咪  岩 新 手 玩 呢 !我 買 左 部 二 首 kyosho M24 飛 吾 到 ,係 咪 E 部 機 係 吾 掂 呢 !Thanks
wave 發表於 2006-6-8 17:42:40 | 只看該作者
原帖由 AE111 於 2006-6-8 17:40 發表

zifu 兄  請  問 36 號 机 幾 $ 呢 !係 咪  岩 新 手 玩 呢 !我 買 左 部 二 首 kyosho M24 飛 吾 到 ,係 咪 E 部 機 係 吾 掂 呢 !Thanks

又一個掉錢落咸水海.....
kyosho最失敗之作,個個都比佢個video欺左!

AE111 發表於 2006-6-8 17:49:16 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-6-8 17:42 發表

又一個掉錢落咸水海.....

.........師 兄 arm arm 想 玩 電 机 有 乜 好 介 紹 呢 !
wave 發表於 2006-6-8 18:04:48 | 只看該作者
原帖由 AE111 於 2006-6-8 17:49 發表

.........師 兄 arm arm 想 玩 電 机 有 乜 好 介 紹 呢 !

如果室內,Esky lama v3 or Esky 004FP2係最佳撰擇,如果室外(Esky004fp2+改d野+技術) or T-rex(比較定但$就.......) 或 36 or 60(改電子野)
前者about $1000 後者$2500 以上先好飛
當然$同好飛係成正比la,要睇你budget la!
AE111 發表於 2006-6-8 18:17:55 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-6-8 18:04 發表

如果室內,Esky lama v3 or Esky 004FP2係最佳撰擇,如果室外(Esky004fp2+改d野+技術) or T-rex(比較定但$就.......) 或 36 or 60(改電子野)
前者about $1000 後者$2500 以上先好飛
當然$同好飛係成正比la, ...

師 兄 !咁 係 咪 前者about $1000 後者$2500 都 連 埋 控 及 電 子 野 呢 ! 還 有 想 問 問 去  邊 間 shop 買 平 D 呢 ! Thanks !
wave 發表於 2006-6-8 18:30:27 | 只看該作者
原帖由 AE111 於 2006-6-8 18:17 發表

師 兄 !咁 係 咪 前者about $1000 後者$2500 都 連 埋 控 及 電 子 野 呢 ! 還 有 想 問 問 去  邊 間 shop 買 平 D 呢 ! Thanks !

前者about $1000 係連 埋 控
esky lama v3 about $600 (唔使改)
Esky004FP2 $6xx(但原裝電5分鐘,改Li-po電10分鐘以上about$1100 include Li-po charger)
後者 如36 or 60 連 埋 控 及 電 子 野,Li-po charger 實際d講$3000以上先見得下人.
AE111 發表於 2006-6-8 19:12:59 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-6-8 18:30 發表

前者about $1000 係連 埋 控
esky lama v3 about $600 (唔使改)
Esky004FP2 $6xx(但原裝電5分鐘,改Li-po電10分鐘以上about$1100 include Li-po charger)
後者 如36 or 60 連 埋 控 及 電 子 野,Li-po ch ...

Thanks!

咁 請  問 去 邊 樹 買 平 D 呀 ! 師 兄 esky lama v3 同 esky004FP2 有 乜 野 分 別 呢 ?
wave 發表於 2006-6-8 19:21:49 | 只看該作者
原帖由 AE111 於 2006-6-8 19:12 發表

Thanks!

咁 請  問 去 邊 樹 買 平 D 呀 ! 師 兄 esky lama v3 同 esky004FP2 有 乜 野 分 別 呢 ?

邊 樹 買 要自己出去睇(最好有識玩o既人陪同),
Esky lama v3只係真的for室內有小小風都好難飛,
Esky004 只要換木槳加d技術一様可以係d細風環境度飛,但上手比較難前者比較易上手.
AE111 發表於 2006-6-8 19:36:58 | 只看該作者
多 謝 晒 呀  wave 兄 !

咁 我 去 kws 睇 睇 先  啦 ,如 果 買  esky lama 咁 買 邊 隻 電 好 呀 !可 以 比 個 電 既  model no 媽 !thanks!
wave 發表於 2006-6-8 19:47:41 | 只看該作者
原帖由 AE111 於 2006-6-8 19:36 發表
多 謝 晒 呀  wave 兄 !

咁 我 去 kws 睇 睇 先  啦 ,如 果 買  esky lama 咁 買 邊 隻 電 好 呀 !可 以 比 個 電 既  model no 媽 !thanks!

原裝電都o.k.
如果一排唔多夠,可以試下3e,for lama o個隻細電聽講o.k.
順帶一提,li-po電千萬不可過放or過熱,最好頭幾次放一半再义,以後放乘3/4,如果唔係你飛幾次就買過排都得la!
小步 發表於 2006-6-8 20:40:16 | 只看該作者
wave兄說得對於!!

WALKER 60 的電子設備已經十分穩定
我已可以fine tune 出
D/R RATE
PITCH CURVE NOR/IDLE1
THUTTLE CURVE NOR/IDLE1
REVO-MIX NO /OFF / RATE
一般飛行定沒問題,有問題o既係個人o既問題
36 早已out date,加上唔改機真係飛唔到.
zifu 發表於 2006-6-8 23:14:09 | 只看該作者
V3 電變部份,改左FET, 唔跌都壞,買機看到此看看
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=10225&extra=page%3D1
wave 發表於 2006-6-9 08:10:15 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-6-8 20:40 發表
wave兄說得對於!!

WALKER 60 的電子設備已經十分穩定
我已可以fine tune 出
D/R RATE
PITCH CURVE NOR/IDLE1
THUTTLE CURVE NOR/IDLE1
REVO-MIX NO /OFF / RATE
一般飛行定沒問題,有問題o既係個人o既問 ...

小步 發表於 2006-6-9 19:06:08 | 只看該作者

walkera 4 改哂機真係幾好飛的

3x3呎 hovering ....