RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3288|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唉..Export 3D..頭痛中

Sam_online 發表於 2009-6-16 01:37:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位大大,我係超級新手,買左隻Export 3D...之後炒左一下...大概2m高跌落地...
之後發覺我個軸彎了...但係個(你地叫做濕?)冇事,應該係個機架彎左...
有咩方法可以整番直佢呢?如果要買個個架,最平/最抵買..又係邊隻?
WOVT 發表於 2009-6-16 07:51:07 | 只看該作者
有無相睇呀?你隻是450機定?
 樓主| Sam_online 發表於 2009-6-16 23:56:13 | 只看該作者
係REELY出的機,機仔來的...呢...精藝賣1750果隻呢
小步 發表於 2009-6-17 00:02:27 | 只看該作者
講得出精藝, 足佢好運
算把啦,基本上去得精藝買o既野返到來都係哂氣o既
如果我冇記錯o既就係 n年前o既 zoom400+ wk36 再加幾個山寨servo同esc+motor
垃圾6ch 遙控 個set野
如果真係呢套野2年前就已經係過時癈品
連大陸都斷哂wk36 同zoom400 o既料了
 樓主| Sam_online 發表於 2009-6-17 00:04:15 | 只看該作者
大大,唔好咁啦,我想整番部機玩的呢,有冇辦法幫下小弟了?
 樓主| Sam_online 發表於 2009-6-17 00:08:04 | 只看該作者
見到個貼子寫住model no. #60B
啊甘 發表於 2009-6-17 00:23:13 | 只看該作者
大佬......你不是 [ 胡so san]嘛
 樓主| Sam_online 發表於 2009-6-17 00:25:56 | 只看該作者
一定不是,我只是一個中六學生....
小步 發表於 2009-6-18 03:41:18 | 只看該作者

anyway ,wk60b 又好 , 老番z400又好. 真係斷哂零件很久
就算係隻咩咩飛楊450一樣死得好慘
就算比你找得到, 一係很貴 ,仲要醫返哂藥費
佢跟個套電子野都係癈o既, 止血好了

我好明白現今直昇機5花百門, 幾百都一千幾百有套rtf 的確好吸引
少少錢又可以完到一個飛行夢,但...

我呢到都講左好多次, 冇人睇舊post .
直昇機真係唔同車仔, 一來太平個o的玩具冇可能做得到應有o既性能同效果
好多人以為直昇機推下油門就會昇起,停在空中比你enjoy
但唔該入手之前上網去爬下文,放個氣球都唔會乖乖地咁聽話
一架直昇機可以穩穩地停在空中,除左架機本身質料要過關之外
當中已經結合了很多電子設備o既付助同熟練o既手法,仲有正確o既油門曲線,螺距曲線o既設定
轉速,gryo同尾servo都要合適
真係要說飛得起,可以自由控制o既最底門票算係 esky o既 lama rtf系列
幾百元貨仔跟比你o既野起碼可以說得上穩定,可用同零件價錢合理

玩直昇機冇可能話唔炒,就算lama仔一樣見人可以炒到散,呢個唔係錯.直昇機本來就不易控制
必須要下一番苦功.而家o的老番sim 咁平已經開心唔少

至於你買個套[搵笨] 400級機, 本來就有很大殺傷力,對電子設備同動力,電池等等都有一定要求
在完全沒有直昇機o既技術同知識之前去玩真係 辛苦加辛酸o既多
就算再天材如果沒有教都幾難玩得開心

當然,再差o既機,如果你不計成本咁花錢去upgrade 同換野, 都係可以飛得到o既
只係唔合理o者. 你如果真係有心玩下去, 又沒有帶
先買架esky lama 仔玩玩先好過, 再而入手450 系列.起碼,點炒都有零件.設計又平又成熟

向呢到再一次好勞氣咁講, 直昇機從來都唔係便宜o既玩意.需要大量專業知識同技術的
雖然比以前已經平左好多,但第一次投資最少沒2~3千下不了台的.而宜有一定殺傷力.
仲有動力同電池o既選擇.對於鋰電池o既使用安全同充電設備等等已經可以寫幾萬字
同時都係燒錢換返來的.一個垃圾b5充電機 加個外接balancer 都上5舊水
起碼唔會差死電或者爆炸火燒屋,好o的o既差機上千元大把.
唔好再行旖車仔街見到一,二百蚊就以為可以享受飛行.個o的只係比你玩幾野o既玩具
再而就係個o的一千幾百o既rtf 機, 除左同軸機,再好的rtf都不適合新手入門的

老手有時喜歡很少型的如4#3b等等,係因為質量可以,貪佢細細架難玩好過引
但一o的都唔易飛,新手炒到散都沒幾個可以自由飛行. 越大越穩係永恆道理
有銀有地方直接上油機最易學, 但香港地少人多, 退而求其次就到450
網上大把直機forum 跟人地去睇下問下,好快上到手
好過野野去車仔街比人殺到一身血都飛唔起
希望新手唔好再有細細架平平地好易玩o既錯誤官念了

以下有幾點希望新手要注意及了解清楚先好入手〔真正o既遙控直昇機〕
1.咩叫鋰電,鋰電o既危險性及如何安全使用,保養
2.咩叫gryo,起碼都選擇一個性能穩定o既gryo.唔係條尾飛左去邊都未知,玩乜鬼直昇機
3.唔好再問幾多通幾多ch, 直昇機遙控係講功能的.唔係ch多就會飛高o的.只係一個功能健全o既直昇機遙控只少都有6ch以上o者,唔等同有6ch 就一定玩到直昇機
4.直昇機唔係推油就昇,新手買多個sim 在電腦慢慢操吧.唔係只係同你自己何包鬥氣,再好的機炒得多一樣會散的
啊甘 發表於 2009-6-18 07:52:51 | 只看該作者
小步 兄真係有心.....及解釋長細
Andrew168 發表於 2009-6-18 11:56:08 | 只看該作者
Sam_online  兄, 記得永遠都唔好再去精藝, 好多新手都衰係佢手上
Andrew168 發表於 2009-6-18 12:04:00 | 只看該作者
玩直昇機唔同玩車, 船等
一定要有耐性同恆心操練, 不可能三幾過星期就可以上天,
自己要有心理準備, 維修費, 同 setup 技術知識都唔小得
啊甘 發表於 2009-6-18 17:49:41 | 只看該作者
樓主想玩洛去買過架450比較化算。
zifu 發表於 2009-6-18 21:55:09 | 只看該作者
華記36,60機零件我度好齊
 樓主| Sam_online 發表於 2009-6-18 23:50:55 | 只看該作者
今日見到架align 450....好細合,係咪要自己砌嫁?
 樓主| Sam_online 發表於 2009-6-18 23:57:54 | 只看該作者
仲有呢,有冇師兄可以教我點set機,姐係呢..點睇隻機點就要set D咩咁
 樓主| Sam_online 發表於 2009-6-18 23:58:54 | 只看該作者
9# 小步

師兄,好多謝你,你篇野點醒左我好多,唉,只怪自己心急想玩吧
coltm16 發表於 2009-6-19 00:49:58 | 只看該作者
你見到果架係唔係pro版嚟架.......呀c hing
小步 發表於 2009-6-19 01:08:35 | 只看該作者

點樣set 去o的直機forum 跟人玩下就慢慢會知
野你可以買,但不能去飛
打十幾萬字都未必教得明所有野,
真係要一步一步慢慢學的, 一入機門深似海.有排你玩
 樓主| Sam_online 發表於 2009-6-19 01:24:56 | 只看該作者
明白,姐要係我自己學下了~
好吧,咁我應該要買隻咩o既450機?