RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2993|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教lama v3的電池問題

mahcs 發表於 2006-6-15 23:58:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟新手想請問各位 lama v3的原裝電池壽命有幾耐?  
我買咗架機兩個月唔夠....
但係而家charge滿電最架機都快唔得高...(好似就嚟冇電咁樣)
咁係唔係舊電問題定係架機有問題呢?             
另外有冇其他電啱佢用又可以用耐啲呢?
THX各位......
lingkithung 發表於 2006-6-16 01:04:08 | 只看該作者
可能你舊電就死.. 有冇漲漲地?
你可用3e model 800 / 1200mah 都可以, 質素好過原裝電架
 樓主| mahcs 發表於 2006-6-16 01:38:17 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-6-16 01:04 發表
可能你舊電就死.. 有冇漲漲地?
你可用3e model 800 / 1200mah 都可以, 質素好過原裝電架

買咗番嚟玩咗一陣舊電已經漲咗少少.......
想問3e 800同1200mah幾錢到? 一般遙控舖有得賣? thx
lingkithung 發表於 2006-6-16 02:14:03 | 只看該作者
你去極速(貴) ,  鴨記(普通) ,   或者網上睇下有冇人入貨
跟機d電係差d, 我都試過, 不過仲玩到
同埋個主軸有機會轉到舊電, 要check check , 小心
 樓主| mahcs 發表於 2006-6-16 02:50:08 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-6-16 02:14 發表
你去極速(貴) ,  鴨記(普通) ,   或者網上睇下有冇人入貨
跟機d電係差d, 我都試過, 不過仲玩到
同埋個主軸有機會轉到舊電, 要check check , 小心

唔該哂師兄!!

我一早就發覺條主軸係掂到舊電o既.....
我仲以為係正常tim.....  
Rcrounder 發表於 2006-6-16 14:04:58 | 只看該作者
I tried orignial and 3e 電 and both are ok (played over 20 times). Maybe your battery stick to the 主軸 too much and make the loading of the motor too heavy --> draw too much current from your battery so your battery die fast (the 3 e battery is slightly thicker than original one). Solution is to stick a thin plastic film onto the battery and/or put grease onto the bottom of the 主軸
wave 發表於 2006-6-16 14:30:51 | 只看該作者
基本上原裝電都o.k. 問題係你點樣玩舊電,重申li-po電千萬不可過放or過熱,最好頭幾次放一半再义,以後放乘3/4,如果唔係你飛幾次就買過排都得la!
至於條主軸係掂到舊電o既,我架都係咁.
當你架机上升時,條主軸會向上扯,係唔會點樣磨到舊電.
樓主多d睇see see前文la!

siuwing 發表於 2006-6-16 22:45:25 | 只看該作者
原帖由 mahcs 於 2006-6-15 11:58 PM 發表
lama v3的原裝電池壽命有幾耐?  

我架機連電嚮鴨記度買, 大約玩左50次, 前日差差電下就....

登錄/註冊後可看大圖

結果:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

好彩聞到一陣好酸既怪味, 先發覺咁大劑, 如果唔係...

登錄/註冊後可看大圖

zifu 發表於 2006-6-16 22:46:37 | 只看該作者
摩打打柴
wave 發表於 2006-6-17 08:42:14 | 只看該作者
原帖由 siuwing 於 2006-6-16 22:45 發表

我架機連電嚮鴨記度買, 大約玩左50次, 前日差差電下就....

登錄/註冊後可看大圖

結果:

登錄/註冊後可看大圖
[img]http:/ ...

我想知你用乜CHARGER?
Patrick6 發表於 2006-6-17 09:06:58 | 只看該作者
原帖由 siuwing 於 2006-6-16 22:45 發表

登錄/註冊後可看大圖

結果:

登錄/註冊後可看大圖
[img]http:/ ...

你真係好好彩, 快D去買隻燒豬去還神, 因為我以前(早期的鋰電, 無平行差電)試過差到著火, 燒到張梳化黑晒, 好彩好快救"色"左, 最後老虎話以後唔淮玩電機......, 不過而家玩油機, 油船, 油平路車, 油buggy, 油truggy, 油........
wave 發表於 2006-6-17 09:16:48 | 只看該作者
原帖由 Patrick6 於 2006-6-17 09:06 發表

你真係好好彩, 快D去買隻燒豬去還神, 因為我以前(早期的鋰電, 無平行差電)試過差到著火, 燒到張梳化黑晒, 好彩好快救"色"左, 最後老虎話以後唔淮玩電機......, 不過而家玩油機, 油船, 油平 ...

你都算好彩嫁啦,有綱友係書房义電,見倒舊電义到漲晒即時CUT都爆,最後冇左半間房
siuwing 發表於 2006-6-17 17:39:03 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-6-17 08:42 AM 發表
我想知你用乜CHARGER?

係用跟lama機成盒返黎果個ESky差機(嚮鴨記買, 成套$550)

登錄/註冊後可看大圖

聽大家咁講, 原來真係可以好大獲

登錄/註冊後可看大圖
, 我今次真係好幸運

登錄/註冊後可看大圖

小步 發表於 2006-6-17 22:04:04 | 只看該作者
係架....小心小心...我地而家都怕左esky充機....都用501dx + megapower 平衡充..都成千蚊.
siuwing 發表於 2006-6-17 23:24:58 | 只看該作者
越想越驚添

登錄/註冊後可看大圖
,

周圍搵下, 好似有個LipoSack鋰電防爆袋, 睇D網頁既demo video, 爆鋰電真係好得人驚下
http://www.purehobby.com/images/Misc./LipoSackv.wmv

唔知大家有無用過呢類鋰電防爆袋 ? 香港邊度有得買 ?

zifu 發表於 2006-6-18 00:57:51 | 只看該作者
嘩嘩....好浪費呀...成舊THUNDERPOWER 五百幾去試.......

最平用月餅盒上面加舊磚頭...攪點

小步 發表於 2006-6-18 01:28:42 | 只看該作者
我有個friend 爆電,間屋唔好講...樓下商場以為有人爆炸,打999報警~~~

你說恐唔恐怖