RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kslee30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手只玩過3動, 可否直上4動單槳, 還是要先玩雙槳?

tf-4 發表於 2009-10-6 16:47:12 | 只看該作者
九鷹SOLO隻2.4G遙控太樣衰,所以我買咗藍箭小共翼直昇機,因為佢有FM72MHz版本,可以用到我隻FUTABA舊版FF7遙控。另外,由于我玩直昇機都係新手,基本上每玩必炸,買咗大概半個月,炸咗起碼兩百次,部機仔都冇爛件,係塑料平衡幹有少少歪,A、B槳邊緣都有失事痕蹟,尾部塑料通有少少歪,其它地方冇問題,唔影響飛行。不過呢種細四通直昇機太輕,機身太靈,打呔唔可以太大,而且經常要打反呔就番平衡,初初玩好唔習慣,練習多D就會覺得好過癮。
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-6 18:37:09 | 只看該作者
九鷹SOLO隻2.4G遙控太樣衰,所以我買咗藍箭小共翼直昇機,因為佢有FM72MHz版本,可以用到我隻FUTABA舊版FF7遙控。另外,由于我玩直昇機都係新手,基本上每玩必炸,買咗大概半個月,炸咗起碼兩百次 ...
tf-4 發表於 2009-10-6 16:47

請問可否講清楚呢隻機既牌子及型號, 我想睇下仲有冇得賣, 同賣多少錢, thanks.
阿業阿業 發表於 2009-10-6 18:44:36 | 只看該作者
請到 :
http://item.taobao.com/auction/i ... htm?cm_cat=50028773

售人民幣 106元。

自己做到的話就平很多。
kslee30 發表於 2009-10-6 13:12

請問佢呢枝係咪自制??佢無寫~$106都唔貴,我都斷左7枝~都$3XX
tf-4 發表於 2009-10-6 20:45:44 | 只看該作者
請問可否講清楚呢隻機既牌子及型號, 我想睇下仲有冇得賣, 同賣多少錢, thanks.
kslee30 發表於 2009-10-6 18:37

係大陸淘寶網有得賣http://item.taobao.com/auction/i ... c5cceccdc86a009.htm,産地係江蘇南京,除咗72M,應該仲有35M和40M,反正可以通用FUTABA和JR遙控器。
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-6 23:05:46 | 只看該作者
請問佢呢枝係咪自制??佢無寫~$106都唔貴,我都斷左7枝~都$3XX
阿業阿業 發表於 2009-10-6 18:44

是否自製, 這個賣家沒寫, 我也不知道。
我想, 我會嘗試自製, 應該2、30元可以搞掂???
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-6 23:08:22 | 只看該作者
係大陸淘寶網有得賣http://item.taobao.com/auction/i ... c5cceccdc86a009.htm,産地係江蘇南京,除咗72M,應該仲有35M和40M,反正可以通用FUTABA和JR遙控器。
tf-4 發表於 2009-10-6 20:45

即是控制器要另購? thanks
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-6 23:10:51 | 只看該作者
成架機連控都係$4XX, 剩係支桿都$106 ?
Prined 發表於 2009-10-6 16:10

是的, 這麼貴, 所以我建議先嘗試自製。
阿業阿業 發表於 2009-10-6 23:37:14 | 只看該作者
是的, 這麼貴, 所以我建議先嘗試自製。
kslee30 發表於 2009-10-6 23:10

唔洗自制同買$106果知喇~今日去買kws parts時~果間野無曬solo平衡干,跟住叫我買lama 2果枝金屬~重少少但係可以話唔會斷~頂佢,賣曬先同我講可以用lama 2果枝.....等我係佢度買過幾枝solo干~
有勇冇謀 發表於 2009-10-7 00:01:04 | 只看該作者
搞掂..
材料
1.   0.8mm 鐵支  $30 可cut16條
2.   熱縮膠小約
3.   斷桿廢料
4.   aa膠

過程
買鐵支仔...同支炭纖細小小啦...0.05mm
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-7 08:47:07 | 只看該作者
唔洗自制同買$106果知喇~今日去買kws parts時~果間野無曬solo平衡干,跟住叫我買lama 2果枝金屬~重少少但係可以話唔會斷~頂佢,賣曬先同我講可以用lama 2果枝.....等我係佢度買過幾枝solo干~
阿業阿業 發表於 2009-10-6 23:37

你的報告對未買機如我者, 有好大幫助, THANK YOU.

請問你知唔知LAMA2果枝平衡桿賣幾錢呢? THANKS.
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-7 08:54:40 | 只看該作者
搞掂..
材料
1.   0.8mm 鐵支  $30 可cut16條
2.   熱縮膠小約
3.   斷桿廢料
4.   aa膠

過程
買鐵支仔...同支炭纖細小小啦...0.05mm

拆d廢料出 o黎...唔難拆喎

再 ...
有勇冇謀 發表於 2009-10-7 00:01

真係掂喎。 我要認真諗下隻九鷹SOLO勒。  唔知過2、3個月後, 隻SOLO PRO出既時候, 呢隻SOLO唔知會唔會平幾十呢?

SOLO PRO, 據說2010年初推出 :

登錄/註冊後可看大圖
Prined 發表於 2009-10-7 10:48:11 | 只看該作者
Solo Pro??? 單槳機wor, 睇落成部CB100咁?
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-7 12:25:30 | 只看該作者
Solo Pro??? 單槳機wor, 睇落成部CB100咁?
Prined 發表於 2009-10-7 10:48

係幾似, 不過馬達唔知係唔係無刷??? 價錢亦未知多少????
不過佢有多一隻紅色選擇 :

登錄/註冊後可看大圖
Prined 發表於 2009-10-7 14:47:31 | 只看該作者
睇左九鷹個網, 紅色叫Pro I  黃色叫Pro II...
有勇冇謀 發表於 2009-10-7 14:51:39 | 只看該作者
單槳機wor, 應該難飛d
阿業阿業 發表於 2009-10-7 23:29:15 | 只看該作者
你的報告對未買機如我者, 有好大幫助, THANK YOU.

請問你知唔知LAMA2果枝平衡桿賣幾錢呢? THANKS.
kslee30 發表於 2009-10-7 08:47

$38渣ma~如果你未買機不如買lama 2啦~$650~貴solo百幾~華科爾d野好d~架機又靚~
阿業阿業 發表於 2009-10-7 23:31:15 | 只看該作者
係幾似, 不過馬達唔知係唔係無刷??? 價錢亦未知多少????
不過佢有多一隻紅色選擇 :

登錄/註冊後可看大圖

kslee30 發表於 2009-10-7 12:25

價錢同cb100差唔多既話一定唔會再買9鷹~睇落去好易爛~
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-8 09:03:09 | 只看該作者
$38渣ma~如果你未買機不如買lama 2啦~$650~貴solo百幾~華科爾d野好d~架機又靚~
阿業阿業 發表於 2009-10-7 23:29

很重要的問題 :
(1) 究竟LAMA2與SOLO比較, 那一隻定D呢? 我個人覺得越穩定越好玩。(勇SIR話齋, "定到冇朋友"就最過癮。斷線讓機體自由漂浮係好過癮)
(2) LAMA2係唔係美國手呢(右桿控制升降)? (我只玩過V-MAX, 係左桿控制升降, 已經好習慣)
(3) 價錢問題, $650, 貴好多播, SOLO賣緊$420左播, 性價比會不會SOLO高點呢?

THANKS.
jf813 發表於 2009-10-8 13:09:11 | 只看該作者
1) solo easier to fly but much slower than lama2
2) Walkera have both mode 1 and mode 2 ava.  
3)  Lama 2 is bigger.  Even the motors, battery are bigger.  

Prined 發表於 2009-10-8 14:12:43 | 只看該作者
Lama2噤抄好多, 個控可以拆開mode1 mode2 互轉, 方法簡單, walkera website有敎,無需經驗,