RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kslee30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手只玩過3動, 可否直上4動單槳, 還是要先玩雙槳?

tf-4 發表於 2009-10-16 11:00:50 | 只看該作者
如果有咗雙槳機嘅基礎飛CB100就好易飛,不過CB100起飛時會嚮左邊側滑,我要把副翼之桿嚮右壓少少,然后果斷俾大少少油門,等飛機起到超過20CM高度后就好好飛,俾LAMA靈活好多,打少少呔就反應好大,要慢慢掌握就OK嘞.http://www.tudou.com/programs/view/u-zuocLdYL4/
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-16 12:00:41 | 只看該作者
好低級既問題, 唔好見笑。
想確認一下 :
左桿控制升降的, 是Mode 1 日本手
右桿控制升降的, 是Mode 2 美國手

咁樣講是否正確呀? thanks
st1000 發表於 2009-10-16 16:48:30 | 只看該作者
62# kslee30

美國手
右邊搖桿是控制.上下是前進 / 後退.左右是往左 / 往右
左邊搖桿是控制上下油門.左右是尾翼 偏左 / 偏右
f6f 發表於 2009-10-16 17:29:41 | 只看該作者
好低級既問題, 唔好見笑。
想確認一下 :
左桿控制升降的, 是Mode 1 日本手
右桿控制升降的, 是Mode 2 美國手

咁樣講是否正確呀? thanks
kslee30 發表於 2009-10-16 12:00

for your reference
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-27 09:00:09 | 只看該作者
搞掂..
材料
1.   0.8mm 鐵支  $30 可cut16條
2.   熱縮膠小約
3.   斷桿廢料
4.   aa膠

過程
買鐵支仔...同支炭纖細小小啦...0.05mm

拆d廢料出 o黎...唔難拆喎

再 ...
有勇冇謀 發表於 2009-10-7 00:01

中間舊"T"字黑膠係實心, 唔明白你點樣可以將條鐵枝穿過舊"T"膠?????

有勇冇謀 發表於 2009-10-27 09:32:12 | 只看該作者
中間舊"T"字黑膠係實心, 唔明白你點樣可以將條鐵枝穿過舊"T"膠?????

kslee30 發表於 2009-10-27 09:00

師兄, 比d輕力夾住個T位...可以"蚊"出 o黎 架....
 樓主| kslee30 發表於 2009-10-27 10:11:55 | 只看該作者
師兄, 比d輕力夾住個T位...可以"蚊"出 o黎 架....
有勇冇謀 發表於 2009-10-27 09:32

原來如此, 明白晒.
thank you so so so much.