RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: michealp
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電保養問題 (玩車後點差d鋰電)

bigman0712 發表於 2009-10-27 00:47:09 | 只看該作者

我只有5排电兩部差機....以前玩完都用storage charge的...下次玩時再用平行差返的....
E家就會差到3.83左右(唔用storage charge...因太慢,手動cut機)....下次玩時再用平行差返的....
3.83系確保每cell电都會過3.8的...因我不是用平行差的.....
CIVICMAN 發表於 2009-10-27 01:18:18 | 只看該作者
注意鋰電唔好用到盡.....架車慢咗便換電....ok
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 01:47:32 | 只看該作者
lws920 發表於 2009-10-27 02:00:14 | 只看該作者
最好買個鋰電"BB"器啦~
咁就唔怕玩過籠啦~~
衫魚仔 發表於 2009-10-27 06:34:58 | 只看該作者
用得到佢慢左都over-discharged啦......
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 01:47

哈哈哈.....個個都咁諗....個個都脹電....
我都唔係好信電變cut-off同埋"咇咇".....自己預時間....返黎check電壓....3.8~..
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 07:53:24 | 只看該作者
最好買個鋰電"BB"器啦~
咁就唔怕玩過籠啦~~
lws920 發表於 2009-10-27 02:00

BB器都唔一定準
上次玩完先知個電變cut-off係3.2v@cell......
之前玩到3.5咁上下頭燈會暗(因為玩Q5燈)
咁岩新殼冇用,就唔知佢冇電=.="用到得返3.2v@cell
800mah 發表於 2009-10-27 10:27:06 | 只看該作者
我都試過呀, 三排電玩唔晒, 有一排剩 4.0v, 擺左一段時間就壞左, 反而玩到 3.7v 個d無事
chacha 發表於 2009-10-27 11:08:11 | 只看該作者
用锂电池的“储存”模式
给锂电池充电有不同的目的,“储存”模式能控制电池的终止电压,
以便能长时间存放,并保护电池的使用寿命。
hk_sdu 發表於 2009-10-27 11:38:16 | 只看該作者
哈哈哈.....個個都咁諗....個個都脹電....
我都唔係好信電變cut-off同埋"咇咇".....自己預時間....返黎check電壓....3.8~..
衫魚仔 發表於 2009-10-27 06:34

I think this is the best, and use by most of the experience player.
In my case, play 5-8 mins and stop before the car slow down. The battery is around 3.8v everytime. The battery is very long life.
lws920 發表於 2009-10-27 11:56:37 | 只看該作者
BB器都唔一定準
上次玩完先知個電變cut-off係3.2v@cell......
之前玩到3.5咁上下頭燈會暗(因為玩Q5燈)
咁岩新殼冇用,就唔知佢冇電=.="用到得返3.2v@cell
Noir.KAZE 發表於 2009-10-27 07:53

係???????會既咩??????
我暫時又未試過~~
聽完你講以後都係要小心d好~
lung1 發表於 2009-10-27 12:00:39 | 只看該作者
14# lung1
都未試過wo
tb03 發表於 27/10/2009 00:37

襟你咪繼續差滿黎存放..............到時發漲唔好問點解
Marco明 發表於 2009-10-27 16:10:39 | 只看該作者
係???????會既咩??????
我暫時又未試過~~
聽完你講以後都係要小心d好~
lws920 發表於 2009-10-27 11:56

我朋友個bb都係唔準......都係自己check最好
玩完差返到3.9v停(用咩mode差都得.....好間單).....咁就擺幾耐都無大問題
smlming 發表於 2009-10-27 18:26:13 | 只看該作者
如果唔想煩, 玩到3.8v per cell 就好收車...
襟樣就可以玩完放係到等下次玩既時候先差返..

總之要存放的話, 每粒電最好維持係3.8v-4.0v per cell之間~
千萬不要差滿黎存放....
lung1 發表於 2009-10-26 23:28
R
Me Too 好彩玩咁耐D電池都好健康,有個建議唔好用低C數電玩快車及快麼打,好易漲電池,只是個人經驗。
tb03 發表於 2009-10-27 21:40:32 | 只看該作者
33# smlming
大鑊啦我用4000mah20c玩5.5t不過我玩五六分鐘收車,電就無漲不過可能已經內傷
jacky4646 發表於 2009-10-27 22:52:25 | 只看該作者
33# smlming
大鑊啦我用4000mah20c玩5.5t不過我玩五六分鐘收車,電就無漲不過可能已經內傷
tb03 發表於 2009-10-27 21:40

4000mah20c玩5.5t禁誇張,,,
我用ip 4000mah 20C玩9T已經好盡,,,玩到大約15分鐘,,,,開頭5分鐘好爆,,,,跟住就軟曬
反而用30C嘅電可以由頭爆到落尾,,,我覺得都好大分別
lws920 發表於 2009-10-28 00:47:18 | 只看該作者
玩完差返到3.9v停(用咩mode差都得.....好間單).....咁就擺幾耐都無大問題
Marco明 發表於 2009-10-27 16:10

支持~~~
用咩mode差都得...真係好簡單~~
而家d叉機又好易用~~
rcray 發表於 2009-10-28 00:55:31 | 只看該作者
玩到3.8v per cell 就好收車.

請問大約用左幾多%電量?
rabbitmomo 發表於 2009-10-28 15:39:40 | 只看該作者
Marco明 發表於 2009-10-27 16:10

我o岩o岩仲諗住買BB添,咁請問我o係現場玩完十幾分鐘返唻,用D咩儀器可以CHECK到舊電仲有幾多Volt per cell 呀?
Marco明 發表於 2009-10-28 16:03:15 | 只看該作者
我o岩o岩仲諗住買BB添,咁請問我o係現場玩完十幾分鐘返唻,用D咩儀器可以CHECK到舊電仲有幾多Volt per cell 呀?
rabbitmomo 發表於 2009-10-28 15:39

kws有賣......$5x左右
hk_sdu 發表於 2009-10-28 16:06:58 | 只看該作者
玩到3.8v per cell 就好收車.

請問大約用左幾多%電量?
rcray 發表於 2009-10-28 00:55

My experience is if u stop at 3.8v (8 mins play time), already used 65-70%.

For 4000mah, i usually charge back over 2500mah