RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: michealp
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電保養問題 (玩車後點差d鋰電)

rabbitmomo 發表於 2009-10-28 16:13:56 | 只看該作者
肥神 發表於 2009-10-29 14:37:09 | 只看該作者
好簡單,6分鐘收車,番去換電,再出..再出
rabbitmomo 發表於 2009-10-29 17:27:41 | 只看該作者
如果真係5-8分鐘就收車等佢KEEP係3.8V的話,咪要好多粒電先夠玩?
st_kuen 發表於 2009-10-29 17:35:20 | 只看該作者
新手一問:
請問'平衝差'有甚麽片用?
Thanks!
Marco明 發表於 2009-10-29 17:35:23 | 只看該作者
如果真係5-8分鐘就收車等佢KEEP係3.8V的話,咪要好多粒電先夠玩?
rabbitmomo 發表於 2009-10-29 17:27

睇你玩咩摩打啦.......好盈9t果d都玩到15min左右.....5000mah計
4.0r果d就真係8min要收喇
avenger 發表於 2009-10-29 17:58:36 | 只看該作者
我朋友個bb都係唔準......都係自己check最好
玩完差返到3.9v停(用咩mode差都得.....好間單).....咁就擺幾耐都無大問題
Marco明 發表於 2009-10-27 16:10

弊啦,差滿左舊電添,要用幾多 A discharge 好呢??
cottonchu 發表於 2009-10-29 22:44:07 | 只看該作者
我就係上次話到盡....跟住唔記得充翻電, 琴日想再玩, 佢就宣佈死亡了 4-cells 5000mAh,  好貴架!!
po3117 發表於 2009-10-29 23:41:15 | 只看該作者
kws有賣......$5x左右  ?

$3X ssp 有 la
rcray 發表於 2009-10-30 00:55:20 | 只看該作者
40# hk_sdu

it sounds unreasonably low.
rabbitmomo 發表於 2009-10-30 01:37:12 | 只看該作者
kws有賣......$5x左右  ?

$3X ssp 有 la
po3117 發表於 2009-10-29 23:41

我買左啦, 40蚊, 差少少算啦, 唔駛煩又可以去埋KWS其他地方睇野~
beebone 發表於 2009-10-31 10:56:19 | 只看該作者
如果唔想煩, 玩到3.8v per cell 就好收車...
襟樣就可以玩完放係到等下次玩既時候先差返..

總之要存放的話, 每粒電最好維持係3.8v-4.0v per cell之間~
千萬不要差滿黎存放....
lung1 發表於 2009-10-26 23:28

Agree. 我習慣係set死 3.9V cut電, 下次玩至差, s碗未試過漲大.
so far 只試過一次low voltage (因為期間未差就試摩打).
rcray 發表於 2009-10-31 14:26:21 | 只看該作者
Agree. 我習慣係set死 3.9V cut電, 下次玩至差, s碗未試過漲大.
so far 只試過一次low voltage (因為期間未差就試摩打).
beebone 發表於 2009-10-31 10:56

不如唔好用LIPO la.
鐵老人 發表於 2009-10-31 22:21:32 | 只看該作者
咁3.6會唔會無咁好
我最多都係得3.6v
bigman0712 發表於 2009-11-1 01:14:59 | 只看該作者
不如唔好用LIPO la.
rcray 發表於 2009-10-31 14:26

如果唔用LIPO電咁用咩電有咁爆呢....
但用到3.9v cut電好以保守左D.....我就用到電變cut至收手(電變最高3.4v cut...但實際上還有3.5V至3.6V)....不過即日差返上3.8v以上保全...下次玩至差返滿....
lws920 發表於 2009-11-1 03:24:40 | 只看該作者
如果唔用LIPO電咁用咩電有咁爆呢....
但用到3.9v cut電好以保守左D.....我就用到電變cut至收手(電變最高3.4v cut...但實際上還有3.5V至3.6V)....不過即日差返上3.8v以上保全...下次玩至差返滿....
bigman0712 發表於 2009-11-1 01:14

完全同意~~~^^
memberbilly 發表於 2009-11-1 17:35:29 | 只看該作者
驚過放,用a123    life  lor
6.6v  唔夠爆可以用9.9v
vending 發表於 2009-11-1 21:50:48 | 只看該作者

我玩開快船的,我就靠這件東西.
http://www.etti.com.hk/product_i ... d628f7232687c4db371
vending 發表於 2009-11-1 22:00:33 | 只看該作者
鋰電池(LIPO)串充及需存放時使用.由於一般串壓充電機對電池充電只計
算總電壓而不理會電池電壓是否平衡.以兩片電池為例:串充滿電壓時為8.4V,如果電池在不
平衡狀態下充電,結果很可能出現一片4.1V,另一片4.3V,更嚴重時一片4.0 另一片4.4V.降低電
池性能,影響使用.
電池平衡功能為解決上述問題而設計.其作用是讓電池在串充過程中電池電壓
保持相等,令每片電池充滿時都是同一電壓值.
放電功能則為解決鋰電池長期存放,性能下降的問題設計.當鋰電池充至4.2V
滿電存放,電池會因滿電時間長期不使用,體積慢慢膨脹,容量和性能下降.鋰電池最佳存放電
壓為3.8-3.9V,每次使用完後用把電池統一充放到3.8-3.9V 即可安心長期存放電池.
新手一問:
請問'平衝差'有甚麽片用?
Thanks!
st_kuen 發表於 2009-10-29 17:35
st_kuen 發表於 2009-11-1 23:54:44 | 只看該作者
Vending C-hing! Thanks!
garyying0818 發表於 2009-12-13 10:23:38 | 只看該作者
if 4000mah for 9T motor, how long can i play for each time?