RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2124|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問各位 Futaba GY401, 尾舵係唔係一定要用 digital servo?

watsonliu 發表於 2006-7-12 00:29:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問師兄,

想問呢如果 30或50級油機, 用 Futaba GY401, 尾舵係唔係一定要用 digital servo?
或用其他 servo 可以嗎??
zifu 發表於 2006-7-12 00:40:32 | 只看該作者
用了快一些,不用也可以但要把ds制關左,尾就走好慢,不關好快燒servo
雪野男 發表於 2006-7-12 18:27:00 | 只看該作者
Hello...我初黎報到架, 其實用咗 digital servo 係會準啲同定啲, 而 GY401 係可以唔用 digital servo, zifu 己經講解咗, 但其實好重要就係 rudder servo 一定要夠快, 如果係 digital 高速 servo, 咁就快,準,定都齊啦
雪野男 發表於 2006-7-12 18:37:48 | 只看該作者
補充多一樣, servo 有分 4.8v or 6v, 一般直昇機係用 4.8v 既 servo, 如果你用錯咗隻 6v 既, 就算隻 servo 有幾高速都係冇用既
 樓主| watsonliu 發表於 2006-7-12 22:55:58 | 只看該作者
多謝...師父及雪野男, 我又學到野啦...Thank you
zifu 發表於 2006-7-13 00:18:33 | 只看該作者
尾servo 一般用S9253,S9254,S9251,S9256
雪野男 發表於 2006-7-13 02:09:18 | 只看該作者
原帖由 watsonliu 於 2006-7-12 22:55 發表
多謝...師父及雪野男, 我又學到野啦...Thank you

唔駛咁客氣啦, 大家硏究吓啫