RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3219|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

火咀電

wingscreamer 發表於 2010-1-16 14:58:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各Ching火咀電系咪好快用完, 我果支用AA或一粒1.2V電芯....!
而原裝Kyosho送果支用兩粒大電, 好似仲強D....?

你地有咪推介呀, Thanks!!
chacha 發表於 2010-1-16 15:01:38 | 只看該作者
據好多師兄講,用 AA 電係好快玩完,通常都係用玩 1/10 電車電(1 粒)
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-16 15:10:27 | 只看該作者
我用粒火咀試, AA果支煲熱支火咀, 但無光,

而原裝大電支火咀就火光紅紅....
大家都系1.5 V......真系唔明???
duncan520 發表於 2010-1-16 19:33:15 | 只看該作者
I'm using the Q world plug driver. Supprt 6/7.2/12/14.4v
Good stuff
redbullbull 發表於 2010-1-16 20:46:52 | 只看該作者

都不是

現在一粒三洋和GP的AA NIMH電都出到2700MAH

但當然是和SUB-C冇得比LA

火咀紅唔紅,有時不但是睇電壓C

NIMH電壓大家都係1.2V

我們主是看電流C數

如果電流C數愈高輸出,粒火咀會愈紅
beebone 發表於 2010-1-16 21:17:44 | 只看該作者
電係講A數, 唔係講voltage.
一粒 1.2V 3300mAh大電流定係兩粒 1.5V (3V) 幾百A大呢!?!??!!??!
redbullbull 發表於 2010-1-16 21:37:35 | 只看該作者
電係講A數, 唔係講voltage.
一粒 1.2V 3300mAh大電流定係兩粒 1.5V (3V) 幾百A大呢!?!??!!??!
beebone 發表於 2010-1-16 21:17

如以NIMH做比較

以一粒1.2V 4200MAH 20C的NIMH電

一個C=4.2個A

理論可以出到4.2AX20個C

=92個A的電流
CK4237 發表於 2010-1-17 00:52:20 | 只看該作者
火咀標準係用1.5V,用1.5V就要約3A電流,如用Ni-Cd或Ni-Mh係1.2v就要約4A電流,要火咀火光紅紅,就一定要充足的電流,所以要注意電池的電流量,如果電池的電流不足夠,當接上火咀時,就會產生電壓降,電壓不夠,電流不足,火咀點會發紅,我就用及2粒1.2V/4A Ni-Cd 並聯,用了2年,乜事都無,好好用.(另外Ni-Mh電池,係無20C.亦放唔到幾十A電流量.)
redbullbull 發表於 2010-1-17 01:02:56 | 只看該作者
火咀標準係用1.5V,用1.5V就要約3A電流,如用Ni-Cd或Ni-Mh係1.2v就要約4A電流,要火咀火光紅紅,就一定要充足的電流,所以要注意電池的電流量,如果電池的電流不足夠,當接上火咀時,就會產生電壓降,電壓不夠,電流不足,火咀點 ...
CK4237 發表於 2010-1-17 00:52

可能我見識小la

但我唔知你聽邊個講嘩冇

我1.2V 30C既NIMH都見過

20C是但都搵到一排

登錄/註冊後可看大圖
redbullbull 發表於 2010-1-17 01:19:28 | 只看該作者
先講咩叫 1100mAh

1100mAh 是指電池的容量.

容量其實視乎電池內的化合物質量而定, 體積較大的電池可容納較多原料, 所以可以製造出較大容量的電池.

例如1100mAh的容量, 是指該電池能夠充分供應1100mA的輸出電流達1小時. 故此數值越大, 充電後的用量會越持久.

了解左電池容量的定義後, 如想知道一枚金霸王2A電既容量係幾多, 可以將電池, 負載電阻, 電流計, 串聯連接.
把電流為降至零前的 電流(mA) 與 時間(h) 之積相加,
(即 mAh), 就是該電池的實際容量了.

而實驗結果顯示一枚普遍碳性 2A 電池,
當操作電流為 15mA 時, 容量 約 500 mAh-600mAh

而一枚 2A 鹼性電池的電量是1000-1500mAH,約而為碳性電池的2倍.

好喇, 再講 C 數,

所謂 C 數, 其實是以電池標稱容量對照電流的一種表示方法,如電池是1100mAh的容量,1C就是充電電流1100mA,
注意是mA而不是mAh,0.01C就是11mA

跟據國家標準GB/T18287-2000所規定的, 當充電電流降至0.01C,
便可視為該電池已充電完畢.

另外,國標規定了充電時間不超過8小時,就是說即使還沒有達到0.01C,8小時到了,也認為充電結束。(品質沒問題的電池,都應在8小時內達到0.01C,品質不好的電池,等下去也無意義)
chacha 發表於 2010-1-17 01:59:02 | 只看該作者
都不是

現在一粒三洋和GP的AA NIMH電都出到2700MAH

但當然是和SUB-C冇得比LA

火咀紅唔紅,有時不但是睇電壓C

NIMH電壓大家都係1.2V

我們主是看電流C數

如果電流C數愈高輸出,粒火咀會愈紅
redbullbull 發表於 16/1/2010 20:46

學海無涯,佩服佩服,真係又學到野
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-17 02:33:24 | 只看該作者
Thx各位 Chings指點, 可能真系要DIY....!
redbullbull 發表於 2010-1-17 02:44:18 | 只看該作者
Thx各位 Chings指點, 可能真系要DIY....!
wingscreamer 發表於 2010-1-17 02:33

去買MUCH MORE火咀電

好像是4500MAH的

可以用足一日

我自己都有兩枝,不過報銷了

但最好枝火咀電跟自己

我果兩枝就係放係卓上,跟著比人輪姦

跟著兩枝火咀個頭都爆晒
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-17 12:52:46 | 只看該作者
thanks Redbullbull Ching, 一陣去KWS搵下Much More先....!

Thx!
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-18 23:10:53 | 只看該作者
haha,結果系鴻X買左呢支火咀電 + 粒4200mah除左透明膠,可以放得入...!
但系要用2A差機差粒4200電!!
勁呀粒火咀好光!!
MrSH 發表於 2010-1-18 23:15:17 | 只看該作者
GOOD~~  實用型. 我支都用左成幾年 MUCHMORE 眼見都係爆頭慘死.....
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-19 00:27:34 | 只看該作者
好多時火咀電 (連差電) 都系雞野, 我記得好幾年前買個支, 成條唔知咩芯, 都可以掉出來....!
所以我今次都系買可換電果種, 連much more 4500mah 果支都唔考慮!!
我發覺Kysoho 原裝果個都好實用, 只要改小小就更輕(如付圖)!!
鴨聊街買果D size電轉換AA電, $15 4個...! Good!
tscc 發表於 2010-1-19 02:29:35 | 只看該作者
3x2500mAH有排用
pma 發表於 2010-3-31 02:21:14 | 只看該作者
Thank for sharing ... DIY