RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10269|回復: 59
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JP Black Engines Modifications

redbullbull 發表於 2010-2-10 03:11:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
JP黑機12P3L

有冇人用過??

因為好像唔係見咁多人用JP D引擎

其實JP D機器算唔算快哩?

因為過日我會番JP 機器一台

RUN機時有咩要注意?

同埋個油針係咪真係好難SET??

因為聽說FX系統化油器係比較怪
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-10 03:22:25 | 只看該作者
仲有想問埋其實白色JP同黑色JP有咩唔同

因為其實我睇過佢WEBSITE白色同黑色D PARTS好像係共用的

但為何白色會比黑色平30%??

還有JP FX系化油器係咪=N12T1個化油器??

仲有佢個架冷同雞比有BLACK Coating

Coating果層野又係咩??

有左係會快D定耐用D?
vigor 發表於 2010-2-10 08:34:12 | 只看該作者
JP black is a lot faster than JP standard.  I tested and raced both in PYC and ACO.  Both are quite reliable.  Tuning is quite easy.  Again, all Nova carbs have vapor lock problem.  That's why the new generation of flash .12 has special white throat to prevent vapor lock.

Well, JP black cannot compare with T9 speedwise if that is the answer u are looking for.

仲有想問埋其實白色JP同黑色JP有咩唔同

因為其實我睇過佢WEBSITE白色同黑色D PARTS好像係共用的

但為何白色會比黑色平30%??

還有JP FX系化油器係咪=N12T1個化油器??

仲有佢個架冷同雞比有BLACK Coating
...
redbullbull 發表於 2010-2-10 03:22
tllau 發表於 2010-2-10 12:37:56 | 只看該作者
在下都有小小經驗
一般工作溫度去到約140度C或以上, vapor lock problem 先至會明顯
JP BLACK 都是JP的強化系列(包括CARBS), 可靠得出奇
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-10 13:04:15 | 只看該作者
在下都有小小經驗
一般工作溫度去到約140度C或以上, vapor lock problem 先至會明顯
JP BLACK 都是JP的強化系列(包括CARBS), 可靠得出奇
tllau 發表於 2010-2-10 12:37

哈,我的JP黑色估計今天晚上到貨

好鬼心急,想快D玩

不過140度會唔會有點高

其實我都聽過朋友講佢係130-140C都有番一定戰鬥力
回答 發表於 2010-2-10 13:12:37 | 只看該作者
a friendly reminder, jp was out of business already last year.
tllau 發表於 2010-2-10 13:21:54 | 只看該作者
140度時油缸重係有油當然無問題啦!
好多時在這個溫度清缸或死火, vapor lock 就難免,
所以溵劈限時五分鐘就perfect啦
minggalaxy 發表於 2010-2-10 13:56:30 | 只看該作者
我也買了這機,上星期才剛剛RUN好,可能油針沒調好,有點追油、redbullbull等你的報告。
silvermanto 發表於 2010-2-11 00:14:58 | 只看該作者
Looking forward to see the result too!!!!
stanley_wwy 發表於 2010-2-11 00:32:36 | 只看該作者
Looking forward to see the result too!!!!
silvermanto 發表於 2010-2-11 00:14

睇下又快唔快倒 NS12 三倍......
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-11 19:08:09 | 只看該作者
我也買了這機,上星期才剛剛RUN好,可能油針沒調好,有點追油、redbullbull等你的報告。
minggalaxy 發表於 2010-2-10 13:56

你係邊到玩架??
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-11 19:10:52 | 只看該作者
有冇人玩過JP Eagle 12 TL-3T ??
pui 發表於 2010-2-11 20:32:09 | 只看該作者
睇下又快唔快倒 NS12 三倍......
stanley_wwy 發表於 2010-2-11 00:32

嘩快三倍...咪除時低D8仔.....不過銀色個偪出咗名斷[架冷]黑機就唔知啦
oasc 發表於 2010-2-11 22:41:12 | 只看該作者
嘩快三倍...咪除時ɚ低D8仔.....不過銀色個偪出咗名斷[架冷]黑機就唔知啦
pui 發表於 2010-2-11 20:32

如果真係俾錢就有D可以有快三倍嘅偈, 個個場都一定大把人用啦
教得好P-3L都可以入A組, 唔識教T9-RC都只係普通偈一部
stanley_wwy 發表於 2010-2-11 22:55:01 | 只看該作者
嘩快三倍...咪除時低D8仔.....不過銀色個偪出咗名斷[架冷]黑機就唔知啦
pui 發表於 2010-2-11 20:32

之前樓主有report話白塔快 NS12 三倍架 
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-11 23:08:44 | 只看該作者
stanley_wwy 發表於 2010-2-11 22:55

澄清

我只是說估計有機會快三倍

無講過嘩一定快三倍

我副機都未lean過,只係係地下run過兩江

留心看圖

請不要作文........

登錄/註冊後可看大圖

現在清楚了嗎??

不要對號入坐
oasc 發表於 2010-2-11 23:30:17 | 只看該作者
stanley_wwy 發表於 2010-2-11 22:55

算啦! 就算比N12T快得一倍都唔嘢小啦. 一部偈得果三萬幾轉, 快一倍咪成六-七萬轉? 如果俾佢估中三倍的話, 咁咪有成十幾萬轉? D 353 同 T9-RC 都係得果三萬幾轉, 揾鬼買咩
我都係估下, 打個比諭 不要對號入坐
stanley_wwy 發表於 2010-2-11 23:33:56 | 只看該作者
17# redbullbull

咁我就一定冇三倍...
pui 發表於 2010-2-11 23:42:39 | 只看該作者
17# redbullbull

咁我就估一定冇三倍...
stanley_wwy 發表於 2010-2-11 23:33

有:廣告話食特效[必理痛]比平時快三倍
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-11 23:47:17 | 只看該作者
算啦! 就算比N12T快得一倍都唔嘢小啦. 一部偈得果三萬幾轉, 快一倍咪成六-七萬轉? 如果俾佢估中三倍的話, 咁咪有成十幾萬轉? D 353 同 T9-RC 都係得果三萬幾轉, 揾鬼買咩
我都係估下, 打個比諭 ...
oasc 發表於 2010-2-11 23:30

難道引擎快慢就係睇轉速??

連STS最入入門果副機都有三萬幾轉LA

有轉速就一定快架咩??

有轉速不等如有扭力

扭力是與轉速掛勾之一種物理數據(這好比有光就有影),扭力乘以轉速就是馬力﹕扭力  X 轉速 = 馬力