RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: redbullbull
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(原創)Bullbull新手set車分享

fung2010 發表於 2010-3-14 10:33:15 | 只看該作者
又可以學到嘢, thanks ......
cold 發表於 2010-3-14 10:42:53 | 只看該作者
bull bull 師兄,咁海棉呔洗唔洗飛camber?D呔直徑越用越細downstop洗唔洗調整?定係一個setting可以玩晒成條呔?THX
大b 發表於 2010-3-14 10:55:04 | 只看該作者
 樓主| redbullbull 發表於 2010-3-14 12:05:37 | 只看該作者
呢頭話不用折野照常咁樣量就可以了....轉頭又話拆左了
????????????????????????????????
點架????莫非就係失傳左好耐獨一無二既bullbullset車大法
sorry!!!睇漏左(原創)呢兩個字,果然有創意.我都好欣賞你&佩 ...
P仔 發表於 2010-3-14 06:51

佢問我有冇折roll bar

我折左roll bar,但冇折油壓腳

只係放左油壓

因為我係先setting好晒,先重申拍照比大家睇
 樓主| redbullbull 發表於 2010-3-14 12:16:57 | 只看該作者
我就先set高度先, 因為高度同camber有關係.
車高camber可以少, 車底camber可以大. 先set cmaber再 set高度問題有時會camber過大都唔知.
呢D係O係真車學返O黎, RC都一樣.
beebone 發表於 2010-3-14 02:51

最好唔好

因為條呔會一路變漙

為何不set camber後set down stop??

因為例如,你先set camber,你一上down stop機米camber就會變化

而車高就為條呔而set

係行走時要不停set

因為頭呔比後呔細2mm

e個係冇得變

所以set車高時頭要比尾低1.5mm-2.mm

而setting就以岩岩磨呔為準

我自己喜歡行頭58mm尾60mm or 60mm頭62mm尾
boxingjoe 發表於 2010-3-14 12:20:44 | 只看該作者
我就先set高度先, 因為高度同camber有關係.
車高camber可以少, 車底camber可以大. 先set cmaber再 set高度問題有時會camber過大都唔知.
呢D係O係真車學返O黎, RC都一樣.
beebone 發表於 2010-3-14 02:51

其實師兄講得岩, 如果先set camber再set車高, 如果部車之行薄吠, 油壓perload set 低來就, camber會因為放返高perload變得過大, 但bull bull呢d老手應該知道, 只係打錯左個次序. 謝謝師兄糾正.
 樓主| redbullbull 發表於 2010-3-14 12:20:47 | 只看該作者
bull bull 師兄,咁海棉呔洗唔洗飛camber?D呔直徑越用越細downstop洗唔洗調整?定係一個setting可以玩晒成條呔?THX
cold 發表於 2010-3-14 10:42

當然要LA

係細左又要SET

我是用HUDY的磨呔機的

當然有SET CAMBER磨呔的功能.....
 樓主| redbullbull 發表於 2010-3-14 12:32:41 | 只看該作者
其實師兄講得岩, 如果先set camber再set車高, 如果部車之行薄吠, 油壓perload set 低來就, camber會因為放返高perload變得過大, 但bull bull呢d老手應該知道, 只係打錯左個次序. 謝謝師兄糾正.
boxingjoe 發表於 2010-3-14 12:20

我都不想的

一天上班工作,十多小時

我還要自修和玩RC,一天只訓得數小時

收工十分攰,精神十分不好

還要拍照給你們睇

因為圖片好多,還要加上文字

自己又不懂用photo shop果d

只可以用小畫家

所以大家不要見怪了
大b 發表於 2010-3-14 12:42:13 | 只看該作者
我都不想的

一天上班工作,十多小時

我還要自修和玩RC,一天只訓得數小時

收工十分攰,精神十分不好

還要拍照給你們睇

因為圖片好多,還要加上文字

自己又不懂用photo shop果d

只可以用小畫 ...
redbullbull 發表於 2010-3-14 12:32

你好有熱誠,我欣賞你!
piccoengine 發表於 2010-3-14 12:55:12 | 只看該作者
最好唔好

因為條呔會一路變漙

為何不set camber後set down stop??

因為例如,你先set camber,你一上down stop機米camber就會變化

而車高就為條呔而set

係行走時要不停set

因為頭呔比後呔細2mm
...
redbullbull 發表於 2010-3-14 12:16

因為頭呔比後呔細2mm

e個係冇得變......??
仲有你好似爭左樣好重要既野喎.....
 樓主| redbullbull 發表於 2010-3-14 13:00:49 | 只看該作者
因為頭呔比後呔細2mm

e個係冇得變......??
仲有你好似爭左樣好重要既野喎.....
piccoengine 發表於 2010-3-14 12:55

set車距是199mm
RCwing 發表於 2010-3-14 14:13:18 | 只看該作者
以下是小弟的次序 (Nt1)
1/downstop
2./ 量車高 (用令邊作準,底板剛剛好在令邊上面)
3./ camber/toe in/out

nt1- oneway
downstop f0/r4
camber f/2  R/3
toe in/out   F/0   R/1.5
tires: F37/ R42
tires trim size : F 62   R 64.5 (全新冇磨)
car width   F198/R199

**玩的過程,從不調校避震高度..這setting 方法己用了好幾年.

多多指教
 樓主| redbullbull 發表於 2010-3-14 14:39:48 | 只看該作者
1/downstop

nt1- oneway
tire ...
RCwing 發表於 2010-3-14 14:13

多多指教
 樓主| redbullbull 發表於 2010-3-14 14:58:45 | 只看該作者
多謝kkchung 把文章設置高亮

如果有機會的可否置頂係油車區

因為我相信這文章可以令新手用set車器材更得心應手

令大家玩得更精良
hkBuggyboy 發表於 2010-3-14 18:55:23 | 只看該作者
Support Support
垃圾鏟 發表於 2010-3-14 21:56:02 | 只看該作者
我真係好期待呀"工房林峯  bull"兄用呢果setting在pyc跑. 睇下好唔好跑.
你會幾時會去pyc呀, 我都在pyc玩緊三呀佬. 但係時間做得麻麻地, 想親眼見到你, 跟你學下野.

林峯兄, 可否公開你的amb number? 想觀摩下你的best lap time and average lap time. 作為我的參考目標/數據.
垃圾鏟 發表於 2010-3-14 22:02:46 | 只看該作者
我真係好期待呀"工房林峯  bull"兄用呢果setting在pyc跑. 睇下好唔好跑.
你會幾時會去pyc呀, 我都在pyc玩緊三呀佬. 但係時間做得麻麻地, 想親眼見到你, 跟你學下野.

林峯兄, 可否公開你的amb numbe ...
垃圾鏟 發表於 2010-3-14 21:56

工房林峯  bull, 你今日有冇去pyc? 我見到一部紅銀色blitz車殼的三呀佬.行得好快, 仲做到14.695秒best lap. 好鬼快. 果個係你? 你今日就係行緊呢個setting? Please share. Thx.
Billy 發表於 2010-3-14 22:26:57 | 只看該作者
工房林峯  bull, 你今日有冇去pyc? 我見到一部紅銀色blitz車殼的三呀佬.行得好快, 仲做到14.695秒best lap. 好鬼快. 果個係你? 你今日就係行緊呢個setting? Please share. Thx.
垃圾鏟 發表於 2010-3-14 22:02

我都係PYC玩rrr,我都想要setting please thx
Fluke 發表於 2010-3-14 22:28:46 | 只看該作者
1/downstop

nt1- oneway
tire ...
RCwing 發表於 2010-3-14 14:13

以下是小弟Set 車次序 NT1
1/downstop
3.再Check一次Downstop.
4./ camber/toe in/out
5.3.再Check一次Downstop.
oasc 發表於 2010-3-14 22:29:58 | 只看該作者
垃圾鏟 發表於 2010-3-14 22:02

鏟兄 我今日都見到果架紅銀必屎真係快到冇影! 佢好似仲跑到二十圈, 快到冇朋友.