RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1873|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Hirobo XRB tune機問題 ?

siuwing 發表於 2006-7-19 22:21:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好, 我係電直新手, 自己玩開Hirobo XRB SR lama, 跟說明書set機校機, 一路都玩得好開心   

近日我個有朋友又買左隻Hirobo XRB, 不過係2手既 (2年左右),
我又跟足說明書幫佢校機, 可以tune到hand free hovering, 機身穩定, 無震, 一切appear to be normal   

不過, 如果佢隻機連續飛前or飛後一段時間 (5-10秒)就出問題 ,
佢隻機唔可以再hover到 (同一情況, 我自己隻機係hover到既), 佢隻機會一味順時針自己打圈 (半徑2尺左右), 有d失控咁,

landing之後再起飛, 又可以hover番, 不過一連續飛前or飛後, 如果想hover番, 佢又自己打圈喇    

唔知佢隻機出左咩野問題呢?   我試過isolate個問題, 如:
1. 換我隻機個平衡錘俾佢...結果一樣無改善 :L  
2. 換我隻機成set remote control俾佢...結果一樣無改善  :L

多謝大家指點
zifu 發表於 2006-7-19 22:50:53 | 只看該作者
換摩打就得啦................................

樓主| siuwing 發表於 2006-7-19 23:02:56 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2006-7-19 10:50 PM 發表
玩摩打就得啦................................

即係對motors老化出問題 ? (佢隻係2年前落地既2手機)
不過我覺得如果要換, 都要一pair咁換 (想佢地performance一樣)

另外, 同佢個4in1有無關係 ?

Thanks
zifu 發表於 2006-7-20 00:15:33 | 只看該作者
應該冇
 樓主| siuwing 發表於 2006-7-20 00:31:18 | 只看該作者
Thanks Zifu