RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7358|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的CR01分享

比利羊 發表於 2010-4-6 23:43:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

(1st)
個人分享,可睇可唔睇,勿插!

上年完成左部CR01, 都幾好玩.
早前睇左D師兄改CC01, 改得十分像真, 自己都好想整部,
但小弟能力有限, 所以要心思一下....

1. 車要有像真度, 可裝燈.
2. 車架改動少, 易製作.
3. 防水, 落雨都玩得. (不是潛水)
4. 可玩性高, 不做境品.

小弟見市面上有4部車可改...
1. F350 HILUX (用3頻道棍控, 好貴, 硬車殼, 改唔過)
2. CC01 (車架要大改, 膠件多, 換好多 OPTION 件, 跟硬車殼但個殼麻麻地又重, 怕反車)
3. CR-01 (車架硬淨, 跟個像真軟殼, 幾靚, 但行得好慢, 不過有師兄改快左, 全密封波箱, 可以一試)
4. AX10 (車架硬淨, 跟個軟殼, 唔靚, 行得好慢, 無 ROLL BAR...呢個就麻煩死)
bbmimiling 發表於 2010-4-6 23:54:31 | 只看該作者
靓成錦,一反車就@#$%^&*.....
garywong5368 發表於 2010-4-7 00:01:16 | 只看該作者
十分像真
好靓
mike20192 發表於 2010-4-7 00:03:29 | 只看該作者
真係好正!!
係Wo!幾時再出黎飛呀?
 樓主| 比利羊 發表於 2010-4-7 00:39:57 | 只看該作者

(2nd)
首先跟組裝圖完成車架, 跟車已附有 bearing.
要花上一段時間才能完我, 好多螺絲...手軟!
jypepe 發表於 2010-4-7 00:42:33 | 只看該作者
回復 1# 比利羊

你架野呢幾日玩o岩晒啦...
我就悶到抽筋...呢兩日仲頂唔順走番公司做下野算...

睇黎都要諗諗將架"FF2.5"防水...濕地真係會悶死...
 樓主| 比利羊 發表於 2010-4-7 01:00:27 | 只看該作者

(3rd)
由於決定車要像真, 所以只想保留高性能車架, 不用爬太高.

搖控組合....
3pks / fm40 ko297 / s9451 / Hobbywing 35A with 9T / 7.4v lipo.

由於要部車行快D, 問過前輩, 行9T無刷車速不太快, 所以要換大一點摩打齒.
原先想由20齒換成30齒, 但買唔到30齒, 因為 TAMIYA 最大出到25齒,
KAWADA有出30齒, 不過無貨, 只有28齒, 無辨法.

要安裝 28T 就要自己動手, 如果馬達心長, 就要擴大波箱蓋孔.
先打散個波箱, 安裝馬達在一邊波箱上, 再組合齒輪,
之後再組合番波箱, 完成!

28T 除 20T = 140%

CR01 本身是一部大力慢爬車, 波箱齒大大隻, 部分是金蜀, 掃齒機會"0".
 樓主| 比利羊 發表於 2010-4-7 01:02:01 | 只看該作者
今日去左PYC玩油車, 玩左1 DAY, 好疲!回復 7# jypepe
 樓主| 比利羊 發表於 2010-4-7 01:40:23 | 只看該作者

(4TH)
完成摩打後, 到防水盒(唔係潛水)

個盒係10蚊店買, 盒底自己整去水孔, "接收"同"電變"直放,
離開盒底5mm.
貓仙人 發表於 2010-4-7 12:49:51 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
+

套呔鈴邊度有得買?
貓仙人 發表於 2010-4-7 12:59:28 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

係咪齒比關係要用細呔鈴?好似CC01呔鈴?事關我用緊CC01想換呔鈴.....但出KWS都揾唔到......好果CR01啱用都想試下....
 樓主| 比利羊 發表於 2010-4-7 23:32:49 | 只看該作者
(5th)
當按放搖控後, 可以試車了, 第一次試車好新鮮!

開始改裝option了, 目的只為提升效能, 絕不奢華.
首先必要改動軸, 由膠件option成金鐲,
我買了 3 racing 的出品, 原因係就手易買,
不過請在機米處加上, 跟車來的螺絲膠,
一定要加...否則散緊!
 樓主| 比利羊 發表於 2010-4-7 23:45:21 | 只看該作者
(6th)
為降低車身的改裝...

1. 非常簡便, 換上tamiya出的短彈弓, 一套6條有齊,軟,中,硬.
2. 換上 f350 車呔及軨, 我去"創升"買的.

完成後車身降低了很多.
 樓主| 比利羊 發表於 2010-4-8 00:09:08 | 只看該作者

(7th)
大致上係咁上下樣子, 之前同之後, 有d分別!

到DIY個泵把了, 去五金鋪買D鋁條及鋼片, 二三十蚊.
選擇大約形狀, 自己動手DIY, 但最少你要有少少工具.
個泵把要小心設計, 好易阻外到個向, 撞到個車輪, 要試多幾次就O.K.
貓仙人 發表於 2010-4-9 15:12:48 | 只看該作者
kws  星星有貨
man.fai 發表於 2010-4-8 03:12

紅色嗰個星星?
Sazabi 發表於 2010-4-19 18:23:24 | 只看該作者
回復 8# 比利羊

28T 除 20T = 140%

這個140%的「增速改變」會否因為更換了F350的車呔而「抵銷」了一小半

( 12CM - 10CM ) 乘 3.1416 = 6.2832 = 比原車輪轉一圈減少了的距離
12CM 乘 3.1416 = 37.6992 = 原車輪轉一圈所得的距離

所以比例上約減少了16.667%
lau000 發表於 2010-5-31 17:21:43 | 只看該作者
your cr-01 is so beatiful
達人 發表於 2010-7-4 02:23:35 | 只看該作者
我想問魔打洗唔洗做防水?
 樓主| 比利羊 發表於 2010-7-4 02:46:02 | 只看該作者

唔洗做防水.

http://www.youtube.com/watch?v=fUs11wG35YA
達人 發表於 2010-7-4 02:58:50 | 只看該作者
c hing我意思係潛水.......因為我岩岩買左部CR-01(製作中)